Bloggar

Så gör du snygga & goda gifflar!

dagens recept bildmall

Det är kul att baka gifflar! Jag gillar bakverk som ska formas och där man kan vara lite kreativ. Gifflar är tacksamma för det är så enkelt att göra dem och man får tillfälle att skapa något med degen som blir snyggt. Dessutom är de ljuvligt goda! Det tycker även mina fem barn. När jag bakade dem kom de in i köket för att provsmaka och jag fick jag stoppa dem från att sno dem på plåten för att jag skulle kunna fotografera dem till bloggen. När det var klart  gick de åt i en rykande fart kan jag säga!

Gifflar görs genom att degen kavlas ut till en rundel och skärs i trekanter som rullas ihop. Det här receptet är fantastiskt gott och till frukost brukar jag äta dem med smör, ost och paprika.

Gifflar kan också fyllas med t ex riven ost, skinka, soltorkade tomater, salami, mozzarella, färska kryddor eller något annat gott. Har man väl lärt sig hur man formar dem kan man variera sig oändligt beroende på serveringstillfälle. De är alltid kul att duka upp med vackra bröd på en buffé, picknick och till frukost. De går utmärkt att frysa in gifflarna och de är perfekta för barnen att ta fram efter skolan och äta som mellis.

IMG_3679IMG_3670

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Gifflar steg-för-steg

Ca 16 st

Vackra och saftiga bröd som rullas ihop av trekantiga degbitar.

25 g jäst
3 dl mjölk, ljummen
1 tsk salt
20 g smör, rumsvarmt
6–7 dl vetemjöl

Pensling & garnering
sesamfrön

1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills den lösts upp.

2. Tillsätt salt, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop all till en smidig deg. Knåda den krafigt i några minuter så glutentrådarna blir starka och brödet luftigt.

3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

4. Dela degen i två bitar. Kavla ut dem till rundlar, ca ½ cm tjocka på ett mjölat bakbord. Dela rundlarna i åtta trekantiga bitar med en slicer eller en vass kniv.

5. Rulla ihop de trekantiga bitarna från den breda sidan mot spetsen. Böj rullarna något och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

6. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.

7. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–15 min. Låt dem svalna på ett galler.

1. Dela degen i två bitar. Kavla ut dem till rundlar, ca ½ cm tjocka på ett mjölat bakbord.

2. Dela rundlarna i åtta trekantiga bitar med en slicer eller en vass kniv.

3. Rulla ihop de trekantiga bitarna från den breda sidan mot spetsen.

4. Böj rullarna något och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

5. Pensla gifflarna med uppvispat ägg.

6. Strö över sesamfrö. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–15 min.

7. Låt bröden svalna på ett galler.

stegförsteg

Hämta fler
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.

Glöm inte att följa mig på

@lindasbakskola

@lindasbakskola