Bloggar

Rustika grahamsbrödkakor

dagensrecept

De här brödkakorna är oerhört saftiga och grahamsmjölet innehåller nyttiga fibrer. Vill man byta ut grahamsmjölet kan man ersätta det med vilket mjöl man vill. Även sesamfröna på toppen kan bytas ut mot valfria frön eller strö över lite mjöl i stället. Brödet passar bra till frukost, mellamål, till en sallad eller soppa eller som ett brytbröd på buffén.

utvald grahamskakor3

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här)

Rustika grahamsbrödkakor

2 st

Sesamfröna på toppen ger bröden en härlig smak.

25 g jäst
5 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
½–3/4 dl ljus sirap
3 dl grahamsmjöl
7–9 dl vetemjöl

Garnering
sesamfrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap och grahamsmjöl. Rör om. Tillsätt vetemjölet och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

2. Dela degen i två bitar. Tryck ut dem till två rundlar 25–28 cm i diameter på varsin plåt med bakplåtspapper. Skär rundlarna i 8 ”tårtbitar” vardera med en kniv eller en degskrapa.

3. Pensla bröden med vatten och strö över sesamfrön. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min tills de är gyllenbruna. Låt dem svalna på ett galler.

1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap och grahamsmjöl. Rör om. Tillsätt vetemjölet och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap och grahamsmjöl. Rör om. Tillsätt vetemjölet och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

 

2. Dela degen i två bitar. Tryck ut dem till två rundlar 25–28 cm i diameter på varsin plåt med bakplåtspapper. Skär rundlarna i 6 ”tårtbitar” vardera med en kniv eller en degskrapa.

2. Dela degen i två bitar. Tryck ut dem till två rundlar 25–28 cm i diameter på varsin plåt med bakplåtspapper. Skär rundlarna i 8 ”tårtbitar” vardera med en kniv eller en degskrapa.

3. Pensla bröden med vatten och strö över sesamfrön. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Pensla bröden med vatten och strö över sesamfrön. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min tills de är gyllenbruna. Låt dem svalna på ett galler.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min tills de är gyllenbruna. Låt dem svalna på ett galler.

steg5

grahamskakor2 grahamskakor1

grahamskakor5

 

 

Hämta fler
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.

Glöm inte att följa mig på
Facebook

Pinterest
@lindasbakskola

Instagram
@lindasbakskola