Bloggar

Lingonrutor på plåt

Dagensreceptlingonrutor3

Lingon i brödet är fantastiskt gott och det går bra med både frysta eller färska bär. Till och med mina fem barn i åldrarna 4–17 år äter det här brödet med god aptit (barn kan ju vara lite skeptiska till bär och grönsaker i maten).

Det går bra att byta ut ca 2 dl av vetemjöl till rågmjöl eller grahamsmjöl om man vill ha ett grövre bröd. Även lite frön i smeten är gott!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Lingonrutor på plåt

Ca 20 st

Saftiga och mjuka rutor med ljuvliga lingon i degen.

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
½ dl rapsolja
¾ dl ljus sirap
6 dl rågsikt
6–8 dl vetemjöl
ca 2 dl lingon, frysta eller färska

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Knåda försiktigt in lingonen i degen. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

2. Knåda igenom degen. Kavla eller tryck ut den med mjölade fingrar på en plåt med bakplåtspapper. Skär degen i ett rutmönster, ca 5 x 4.

3. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

4. Grädda brödet mitt i ugnen i 20–25 min. Låt det svalna på plåten.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Knåda försiktigt in lingonen i degen. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

3. Knåda igenom degen. Kavla eller tryck ut den med mjölade fingrar på en plåt med bakplåtspapper. Skär degen i ett rutmönster, ca 5 x 4.

3. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

4. Grädda brödet mitt i ugnen i 20–25 min. Låt det svalna på plåten.

lingonrutor1 lingonrutor2 lingonrutor4 lingonrutor5

Hämta fler
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.

Glöm inte att följa mig på

@lindasbakskola

@lindasbakskola