Bloggar

Vit chokladmoussetårta med jordgubbar

dagensbild vitchokladmoussetarta5

Den här tårtan innehåller så många godsaker; vit chokladmousse, jordgubbar och en lätt kladdig chokladbotten. Perfekta ingredienser för en lyckad och ljuvligt god tårta! En succé på festen eller kalaset!

 

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här) 

Vit chokladmoussetårta med jordgubbar

12–14 bitar

Ljuvligt god och krämig vit chokladmousse och jordgubbar på en supersaftig chokladbotten.

Botten
2 ägg
1 ½ dl strösocker
100 g smör, smält
¾ dl kakao
1 nypa salt
1 tsk bakpulver
1 ½ dl vetemjöl
ca 150 g jordgubbar, färska eller frysta (sockras efter behov)

Vit chokladmousse
1 dl vispgrädde
 (ovispad)
250 g vit choklad, grovhackad
½ dl florsocker
2 msk vatten
3 äggulor
1 ½ msk gelatinpulver
4 dl vispgrädde (vispas)

Garnering

jordgubbar
florsocker

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt smör och kakao. Blanda ihop salt, bakpulver och vetemjöl. Rör ihop allt till en slät smet.

2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en form, 20–23 cm i diameter, med löstagbar kant (storlek beroende på hur hög tårta du vill ha). Klipp en bred remsa av ett bakplåtspapper och klä kanten med det. Låt kanten sticka upp några centimeter så smeten får plats om kanten är låg. Bred ut smeten i formen.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Den bör vara fast men lite lätt kladdig i mitten. Låt den kallna i formen.

4. Skär jordgubbarna i småbitar och lägg ut dem på chokladbottnen.

5. Vit chokladmousse: Koka upp grädden i en kastrull. Häll den över chokladen i en skål och rör om till en slät smet.

6. Koka upp strösocker och vatten. Stäng av plattan. Tillsätt äggulorna samt gelatinpulver och vispa kraftigt med en elvisp till en krämig smet.

7. Vispa grädden lätt fluffig, men vispa inte för hårt.

8. Rör försiktigt ihop de tre olika smetarna till en mousse i en bunke.

9. Häll ut moussen över chokladbottnen. Ställ kakan i frysen ett par timmar tills den är genomfrusen. Ta fram tårtan ca 15–20 min före servering och ät kakan när den är på gränsen till att ha tinat. Förvara kakan i frysen. Garnera med jordgubbar och pudra över lite florsocker.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt smör och kakao. Blanda ihop salt, bakpulver och vetemjöl. Rör ihop allt till en slät smet.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt smör och kakao. Blanda ihop salt, bakpulver och vetemjöl. Rör ihop allt till en slät smet.

2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en form, 20–23 cm i diameter, med löstagbar kant (storlek beroende på hur hög tårta du vill ha). Klipp en bred remsa av ett bakplåtspapper och klä kanten med det. Låt kanten sticka upp några centimeter så smeten får plats om kanten är låg. Bred ut smeten i formen.

2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en form, 20–23 cm i diameter, med löstagbar kant (storlek beroende på hur hög tårta du vill ha). Klipp en bred remsa av ett bakplåtspapper och klä kanten med det. Låt kanten sticka upp några centimeter så smeten får plats om kanten är låg. Bred ut smeten i formen.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Den bör vara fast men lite lätt kladdig i mitten. Låt den kallna i formen.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Den bör vara fast men lite lätt kladdig i mitten. Låt den kallna i formen.

4. Skär jordgubbarna i småbitar och lägg ut dem på chokladbottnen.

4. Skär jordgubbarna i småbitar och lägg ut dem på chokladbottnen.

5. Vit chokladmousse: Koka upp grädden i en kastrull. Häll den över chokladen i en skål och rör om till en slät smet.

5. Vit chokladmousse: Koka upp grädden i en kastrull. Häll den över chokladen i en skål och rör om till en slät smet.

6. Koka upp socker och vatten. Stäng av plattan. Tillsätt äggulorna och vispa kraftigt med en elvisp till en krämig smet.

6. Koka upp socker och vatten. Stäng av plattan. Tillsätt äggulorna samt gelatinpulver och vispa kraftigt med en elvisp till en krämig smet.

7. Vispa grädden lätt fluffig, men vispa inte för hårt.

7. Vispa grädden lätt fluffig, men vispa inte för hårt.

8. Rör försiktigt ihop de tre olika smetarna till en mousse i en bunke.

8. Rör försiktigt ihop de tre olika smetarna till en mousse i en bunke.

9. Bred ut moussen över chokladbottnen. Ställ kakan i frysen ett par timmar tills den är genomfrusen. Ta fram tårtan ca 30 min före servering. Förvara kakan i kylen. Garnera med jordgubbar och pudra över lite florsocker.

9. Häll ut moussen över chokladbottnen. Ställ kakan i frysen ett par timmar tills den är genomfrusen. Ta fram tårtan ca 15–20 min före servering och ät kakan när den är på gränsen till att ha tinat. Förvara kakan i frysen. Garnera med jordgubbar och pudra över lite florsocker.

vitchokladmoussetarta3 vitchokladmoussetarta4

 

 

Hämta fler
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.

Glöm inte att följa mig på
Facebook

Pinterest
@lindasbakskola

Instagram
@lindasbakskola