Bloggar

Saftig äppelkaka

dagensrecept

äppelkaka9

Äppelkaka är ljuvligt gott året runt, även om det inte är säsong just nu. För det mesta ligger det ett par äpplen i fruktskålen hemma och ingredienserna brukar finnas i skafferiet. Baka den lättgjorda och gudomligt goda och lite segmjuka äppelkakan – du kommer inte ångra dig! Den är underbart god. Ät den som den är eller med lite vaniljsås till.

 

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här)

Segmjuk äppelkaka

ca 12 bitar

2 ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemummakärnor, stötta
1 tsk bakpulver
½–1 tsk kanel
2 ½ dl vetemjöl
75 g smör, smält
1 äpple, rivet

Garnering
ca 1 äpple
2–3 tsk strösocker
½ tsk kanel
½ kardemummakärnor, stötta

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Riv äpplet grovt.

2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda vaniljsocker, kardemumma, bakpulver, kanel och vetemjöl. Rör ner det tillsammans med smöret och det rivna äpplet. Blanda ihop allt till en slät smet.

3. Häll smeten i en springform, ca 23 cm, klädd med bakplåtspapper.

4. Skala äpplet och skär dem i tunna skivor. Lägg dem ovanpå smeten. Strö över strösocker, kanel och stötta kardemummakärnor.

5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 25–30 min. Låt den svalna i formen.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Riv äpplet grovt.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Riv äpplet grovt.

2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda vaniljsocker, kardemumma, bakpulver, kanel och vetemjöl. Rör ner det tillsammans med smöret och det rivna äpplet. Blanda ihop allt till en slät smet.

2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda vaniljsocker, kardemumma, bakpulver, kanel och vetemjöl. Rör ner det tillsammans med smöret och det rivna äpplet. Blanda ihop allt till en slät smet.

3. Häll smeten i en springform, ca 23 cm, klädd med bakplåtspapper.

3. Häll smeten i en springform, ca 23 cm, klädd med bakplåtspapper.

4. Skala äpplet och skär dem i tunna skivor. Lägg dem ovanpå smeten. Strö över strösocker, kanel och stötta kardemummakärnor.

4. Skala äpplet och skär dem i tunna skivor. Lägg dem ovanpå smeten. Strö över strösocker, kanel och stötta kardemummakärnor.

5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 25–30 min. Låt den svalna i formen.

5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 25–30 min. Låt den svalna i formen.

 

äppelkaka2

utvald äppelkaka3

Hämta fler
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.

Glöm inte att följa mig på
Facebook

Pinterest
@lindasbakskola

Instagram
@lindasbakskola