Bloggar

Varför misslyckas brödet ibland trots att receptet följs?

Skärmavbild 2016-01-22 kl. 09.45.50

Skadad stärkelse i mjölet kan göra brödet misslyckat

Svar: Ibland blir bröden platta, trista och tråkiga trots att man följer receptet till punkt och pricka. Det kan bero på att stärkelsen i mjölet skadats vid malningen. Skadad stärkelse absorberar fem gånger så mycket vatten och förlorar sin gelatineringsförmåga (när degen får sin degiga konsistens). Det ger istället ett klistrigt, kompakt bröd.

Normalt brukar fem till nio procent av stärkelsen vara skadad efter malning, men har man otur kan en större mängd vara dålig och när stärkelsen suger upp för mycket vatten kan proteinerna i mjölet inte bilda gluten vilket är oerhört viktigt för att brödet ska bli saftigt och luftigt. Mjölet får också en sämre förmåga att hålla kvar vattnet om stärkelsen är skadad och blir då torrt mycket snabbare.
Av Linda Andersson

Hämta fler
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.

Glöm inte att följa mig på
Facebook

Pinterest
@lindasbakskola

Instagram
@lindasbakskola