Bloggar

Mjölfri havregrynslimpa

filmjölkslimpautanmjöl11 filmjölkslimpautanmjöl12 filmjölkslimpautanmjöl14

Nyttigt, mjölfri limpa! Oerhört saftig & god limpa bakad med havregryn (helt utan vanligt mjöl). 5 dl av havregrynen mixas till en mjöl i t ex en matberedare eller mixer med knivar. En mixerstav funkar också, men tar lite längre tid.

Havregryn är naturligt glutenfria, men eftersom de behandlas i maskiner där det kan finnas spår av gluten så kan man inte garantera att vanliga havregryn är glutenfria. Dock tål många glutenintoleranta dessa ”vanliga” gryn ändå. Men man kan dock köpa ”ren havre” av t ex märket Semper. Dessa gryn är garanterad glutenfria. Vissa glutenintoleranta tål ändock inte rent havre  och då kan man byta ut havregrynen mot glutenfri mix, mandelmjöl eller bovetemjöl (totalt ca 5 dl om man tar bort alla havregryn i detta recept eftersom havregrynen väger mindre än mjöl).

Mjölfri havregrynslimpa

1 st

5 dl havregryn (mixa dem till mjöl)
2 dl havregryn (använd ren havre för garanterat glutenfritt)
2 tsk bikarbonat
1 ¼ tsk salt
1 ½ dl linfrön
2 ägg
3 ½ dl filmjölk 

Garnering
ev. havregryn

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa 5 dl havregryn till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.

2. Blanda de mixade havregrynen, havregryn, bikarbonat, salt och linfrön i en bunke.

3. Vispa äggen fluffiga med en elvisp.

4. Blanda ihop alla ingredienserna till en kladdig smet. Strö ev. över lite havregryn.

5. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.

6. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 1 timme.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa 5 dl havregryn till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa 5 dl havregryn till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.

2. Blanda de mixade havregrynen, havregryn, bikarbonat, salt och linfrön i en bunke.

2. Blanda de mixade havregrynen, havregryn, bikarbonat, salt och linfrön i en bunke.

3. Vispa äggen fluffiga med en elvisp.

3. Vispa äggen fluffiga med en elvisp.

4. Blanda ihop alla ingredienserna till en kladdig smet. Strö ev. över lite havregryn.

4. Blanda ihop alla ingredienserna till en kladdig smet. Strö ev. över lite havregryn.

5. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.

5. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.

6. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 1 timme.

6. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 1 timme.

filmjölkslimpautanmjöl7 filmjölkslimpautanmjöl9 filmjölkslimpautanmjöl13 filmjölkslimpautanmjöl10 filmjölkslimpautanmjölutvald filmjölkslimpautanmjöl8

Hämta fler
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.

Glöm inte att följa mig på
Facebook

Pinterest
@lindasbakskola

Instagram
@lindasbakskola