Bloggar Lindas Bakskola Lindas desserter Lindas tårtor Okategoriserade

Drottningpavlova

drottningpavlova5 drottningpavlova3

LÄTTGJORD MARÄNGTÅRTA Pavlova är en marängtårta som fylls med t ex vispgrädde, vaniljkräm, lemon curd, vit chokladmousse, choklad och bär . Tårtan sägs ha fått sitt namn efter den ryska ballerinan Pavlova som besökte Nya Zeeland på 1920- talet, men även Australien gör anspråk på ursprunget och har den som nationaldessert.

Den lätta, frasiga marängbottnen tillsammans med fluffig grädde är alltid rätt och det är en enkel tårta som alla gillar! Den är perfekt att bjuda på om du har många gäster i olika åldrar. Alla kommer att älska den – oavsett vuxen som barn.

Urläcker marängtårta med Daim, vispgrädde & choklad. Klicka här för recept!
Urläcker marängtårta med Daim, vispgrädde & choklad. Klicka här för recept!
Hemgjord Lemon curd är fantastiskt gott som tårfyllning – klicka här för recept!
Hemgjord Lemon curd är fantastiskt gott som tårfyllning – klicka här för recept!

Drottningpavlova

10–12 bitar

4 äggvitor
2 ½ dl strösocker
1 msk majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger

4 tips på fyllning/garnering:

1. Citronkvargsgrädde + bär
2 dl vispgrädde
2 dl Valio kvarg citron
Vispa grädden fluffig och rör ihop den med kvargen
Toppa med valfria bär, t ex hallon, blåbär, jordgubbar, röda vinbär, riven citron

2. Drottningpavlova
ca 2 dl vispgrädde
ca 2 dl Valio kvarg blåbär & blåbär

hallon
blåbär
florsocker

3. Vit chokladmousse + bär
vit chokladmousse (klicka här för recept)
Toppa med valfria bär, t ex hallon, blåbär, jordgubbar, röda vinbär 

4. Lemon curd + vispgrädde + bär
1 sats hemgjord lemon curd 
4–5 dl vispgrädde 
färska bär

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 150 grader. Dela på äggen och separera vitorna och gulorna i olika skålar.

2. Häll äggvitorna och strösockret i en rostfri skål (eller glas).

3. Ställ skålen över ett lätt kokande vattenbad. Rör om hela tiden tills sockerkristallerna smält. Ta bort skålen direkt när de smält.

4. Vispa ägg- och sockerblandningen till en fluffig maräng. Tillsätt majsstärkelse och vitvinsvinäger i slutet. Vispa en stund till.

5. Bred ut marängsmeten på en plåt med bakplåtspapper. Forma marängen till en rund tårtbotten, ca 10 cm hög.

6. Skapa ett mönster på kanten av marängbottnen genom att dra fåror tätt intill varandra runt hela tårtan, med en spatel eller sked, nedifrån botten och snett upp. Forma en grund grop i mitten.

7. Grädda marängbottnen mitt i ugnen i ca 1 tim och 40 min. Sänk värmen till 100 grader direkt när du sätter in bottnen (viktigt för annars blir marängen ljusbrun i färgen!).

8. Garnera tårtan enligt tipsen ovan!

1. Sätt ugnen på 150 grader. Dela på äggen och separera vitorna och gulorna i olika skålar.
1. Sätt ugnen på 150 grader. Dela på äggen och separera vitorna och gulorna i olika skålar.
2. Häll äggvitorna och strösockret i en rostfri skål (eller glas).
2. Häll äggvitorna och strösockret i en rostfri skål (eller glas).
3. Ställ skålen över ett lätt kokande vattenbad. Rör om hela tiden tills sockerkristallerna smält. Ta bort skålen direkt när de smält.
3. Ställ skålen över ett lätt kokande vattenbad. Rör om hela tiden tills sockerkristallerna smält. Ta bort skålen direkt när de smält.
4. Vispa ägg- och sockerblandningen till en fluffig maräng. Tillsätt majsstärkelse och vitvinsvinäger i slutet. Vispa en stund till.
4. Vispa ägg- och sockerblandningen till en fluffig maräng. Tillsätt majsstärkelse och vitvinsvinäger i slutet. Vispa en stund till.
5. Bred ut marängsmeten på en plåt med bakplåtspapper. Forma marängen till en rund tårtbotten, ca 10 cm hög.
5. Bred ut marängsmeten på en plåt med bakplåtspapper. Forma marängen till en rund tårtbotten, ca 10 cm hög.
6. Skapa ett mönster på kanten av marängbottnen genom att dra fåror tätt intill varandra runt hela tårtan, med en spatel eller sked, nedifrån botten och snett upp. Forma en grund grop i mitten.
6. Skapa ett mönster på kanten av marängbottnen genom att dra fåror tätt intill varandra runt hela tårtan, med en spatel eller sked, nedifrån botten och snett upp. Forma en grund grop i mitten.
7. Grädda marängbottnen mitt i ugnen i ca 1 tim och 40 min. Sänk värmen till 100 grader direkt när du sätter in bottnen (viktigt för annars blir marängen ljusbrun i färgen!).
7. Grädda marängbottnen mitt i ugnen i ca 1 tim och 40 min. Sänk värmen till 100 grader direkt när du sätter in bottnen (viktigt för annars blir marängen ljusbrun i färgen!).

drottningpavlova1 drottningpavlova2 drottningpavlova6 drottningpavlova4

 

 

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Så gör du en Pavlovabotten

Frasig, läcker marängbotten som toppas med t ex vispgrädde, chokladmousse, lemon curd & bär. Ljuvligt gott!

0

Krämbullar

Extra saftiga vetebullar fyllda med krämig, härlig vaniljkräm!

0

Vita chokladbollar

Underbara kokosbollar som är fyllda med vit choklad istället för kakao. Mums, vad goda de är!

0

10-minuterstekakor

Populära, supergoda tekakor som inte behöver jäsa och går fort att slänga ihop innan frukost!

0

Bakpulvertekakor

Lättgjord, snabba tekakor som inte behöver jäsa! Saftiga inuti & spröda på ytan – underbart goda!

0

Snabb chokladkaka

Lättgjord chokladkaka med hallon & knastrigt pärlsocker på toppen! Tid: 5 min + ugn!

0

Kladdkakebakelser

Extra lyxig kladdkaka som är spröd i skalet med ett underbart, lagom kladdigt innanmäte. Toppa med vispgrädde & hallon så får du snabbt & enkelt härliga, läckra bakelser!

0

Kladdkaka lyx

Läckraste kladdkakan med riktig choklad och florsocker i smeten! Det spröda skalet är en ljuvlig kombination till det kladdiga innanmätet.

0

Müslirutor

Saftiga, härliga bröd med nyttig & mättande müsli i degen!

0

Frallor med pizzasmak

Underbara frallor med pizzasmak som passar bra att servera till en god middag, sallad, på buffén eller att ta med på utflykten.

0

Mandelmaränger

Spröda, spritsade maränger med crunchig sötmandel på toppen.

0

Osötad filmjölkslimpa med rivna morötter

Saftig, nyttig morotslimpa med filmjölk – utan sirap. Supergod och hälsosam!

0