Okategoriserade

Smakrikt pastarecept från vår resa till Parma

Artikeln är ett annonssamarbete med Barilla

Allt om mat har tillsammans med Barilla rest till Parma – staden som är full av parmesanost, parmaskinka och pasta. Med oss hem fick vi ett riktigt smarrigt pastarecept som passar perfekt i höst: Ravioli med spenat- och pumpafyllning!

Bland ståtliga byggnader, folkfyllda piazzor och trånga vindlande gränder i Parma sjuder en kärlek till god mat. Parmigiano-Reggiano sägs vara den mest kända osten i världen och görs av lika delar kvällsmjölk och morgonmjölk från kor som betat i området söder om Po-floden.

Den andra världskändisen från Parma är förstås parmaskinkan, eller prosciutto di Parma.

Pasta från Barilla till hela världen

Men i Parma finns inte bara skinka och ost. Durumvete till pasta är en av de vanligaste grödorna i regionen, och strax utanför Parma ligger världens största pastafabrik. Där tillverkar Barilla 350 000 ton pasta varje år.

Intill huvudkontoret inne i Parma ligger även Academia Barilla som sprider kunskap om den äkta italienska matkulturen. Där finns ett gastronomiskt bibliotek med italiensk måltidslitteratur och ett stort kök för provlagning och matlagningskurser. Barilla ordnar matresor till Italien bland annat till Parma. De anordnar även matlagningskurser för den som vill skina i köket. Kanske kan du tjuvstarta genom att testa det här raviolireceptet:

Ravioli med pumpa- och spenatfyllning

Portioner: 4

INGREDIENSER

Pasta

300 g durumvete, gärna extra finmalet som t. ex. tipo 00

3 st ägg

1 st äggula

Spenatfyllning

80 g babyspenat

150 g ricottaost

0,5 dl riven parmesanost

1 krm salt

Pumpafyllning

300 g pumpa utan skal

0,5 msk olivolja

0,5 dl riven parmesanost

2 tsk amaretto, (mandellikör)

2 krm salt

Gör så här:

Pastadeg:

Lägg mjölet i en hög på en stor skärbräda eller ren diskbänk. Forma en grop i mitten och knäck äggen i gropen. Tillsätt äggulan.

Rör ihop äggen med en gaffel och arbeta in mjölet från kanterna mer och mer till en smulig deg. Knåda med händerna till en smidig deg. Linda in degen i plastfolie och låt vila i kylen ca 20 min.

Spenat- och pumpafyllning:

Stek spenaten i olivolja ca 2 min, låt svalna och krama sen ut vätskan. Finhacka spenaten och blanda med ricottaost och parmesanost. Krydda med salt.


Sätt ugnen på 200°. Skär pumpan i bitar, lägg dem på en plåt. Ringla över olivolja och rosta mitt i ugnen ca 25 min. Mosa pumpan, blanda med parmesan och likör. Krydda med salt.

Pastakuddar:

Dela pastadegen (efter den har vilat) i fyra delar och kavla ut varje deg millimetertunt. (Med pastamaskin: från steg 1 till steg 3, och därefter till steg 5.) Strö på mjöl och vänd degen hela tiden, så den inte klibbar.

Skär degen i 7×7 cm stora rutor. Klicka 1-2 msk fyllning på hälften av rutorna. Pensla kanterna med vatten, lägg en degruta ovanpå och tryck ihop kanterna runt hela rutan. Försök få ut luften ur kuddarna. Tryck till längs kanten på kudden med en gaffel.

Lägg de färdiga pasta­ kuddarna på ett mjölat bakplåtspapper, strö över lite mer mjöl.
 Koka upp rikligt med lättsaltat vatten.

Lägg i pastakuddarna och koka
 i omgångar 2–3 min. Servera genast med riven parmesan och några droppar olja.

<!– wpp disabler –>
Artikeln är ett annonssamarbete med Bonnier Tidskrifter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Hämta fler
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.

Glöm inte att följa mig på
Facebook

Pinterest
@lindasbakskola

Instagram
@lindasbakskola