Bloggar

Saffranssol med vaniljsmörfyllning

Saffranssol – en superläcker, supergod, mycket saftig saffransbulle som räcker till många. Den är oerhört saftig med en underbart god saftig, smörfyllning! Bryt loss en solstråle och njut av den underbart saftiga, goda saffransbullen som är fylld av härlig vaniljsmörkräm.

Saffranssol med vaniljsmörfyllning

Ca 16 bitar

25 g jäst
5 dl mjölk, fingervarm
½ g saffran (1 påse)

1 dl strösocker
½ krm salt
½ tsk mortlade kardemummakärnor
150 g smör, rumsvarmt
ca 14 dl vetemjöl

Vaniljfyllning
ca 150 g smör, rumsvarmt
3 msk vaniljsocker

eller Kanelfyllning
ca 150 g smör, rumsvarmt
6 msk strösocker 
2 tsk kanel

eller Mandelmassfyllning
ca 150 g smör, rumsvarmt
3 msk strösocker
150 g mandelmassa, riven

Garnering
1 ägg
pärlsocker/florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och saffran och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Dela degen i fyra delar.

4. Kavla ut degbitarna till tunna rundlar, så att de precis får plats på plåten.

5. Lägg en rundel på en plåt med bakplåtspapper. Välj en av fyllningarna.

6. Bred ut 1/3 av smöret på den understa degplattan. Strö över vaniljsocker (eller ingredienser från de andra fyllningar.

7. Lägg på platta två och upprepa punkt nr 6.

8. Lägg på platta tre och upprepa punkt nr 6.  Lägg sist på den fjärde degplattan.

9. Mät ut mittpunkten och tryck försiktigt ner ett litet glas i mitten.

10. Dela  degplattan i fyra delar utifrån cirkeln i mitten. Dela därefter varje fjärdedel i fyra bitar. Totalt ska det bli 16 strålar i solen.

11. Pensla degen med ägg och strö över lite pärlsocker. Sätt ugnen på 225 grader. Låt solen jäsa i ca 15 min (den har redan jäst en stund medan du jobbat med den).

12. Grädda solbullen  längst ner i ugnen i 25–30 min. Håll koll så att den får lagom med färg. Låt kakan svalna på plåten. Pudra gärna över florsocker före servering.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Hämta fler
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.

Glöm inte att följa mig på
Facebook

Pinterest
@lindasbakskola

Instagram
@lindasbakskola