Dag: 15 mars, 2016

Igelkottkakor

igelkottkakor11 igelkottkakor17 igelkottkakor14

igelkottkakor17b

Roliga, spröda & goda mördegskakor i form av igelkottar! Kul att baka med barnen eller bjuda på till fikat på ett barnkalas. Kakorna grädda i låg värme, ca 160 grader för att de ska bli genomgräddade och inte få någon färg.

Igelkottkakor

Ca 20 st

200 g smör, kallt
1 nypa salt
1 dl florsocker
4 ½ dl vetemjöl

ca 100 g mörk eller ljus choklad, smält
kokos

1. Sätt ugnen på 160 grader. Nyp ihop smöret med salt, florsocker och vetemjöl till en deg.

2. Dela degen i ca 20 bitar. Forma dem till igelkottar med en smal nos och rund kropp, enligt bilden.

3. Lägg igelkottskakorna på en plåt med bakplåtspapper.

4. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem kallna på plåten.

5. Doppa kroppen (bakre halvan av kakan) i smält choklad.

6. Strö kokos över kroppen. Doppa även nosen i chokladen. Lägg kakan på ett bakplåtspapper.

7. Doppa baksidan på en tesked i smält choklad och gör ögon på kakorna. Låt chokladen stelna (eventuellt i kylen). Förvara kakorna i en burk med tätslutande lock.

3. Lägg igelkottskakorna på en plåt med bakplåtspapper.

4. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem kallna på plåten.

5. Doppa kroppen (bakre halvan av kakan) i smält choklad.

igelkottkakor8 igelkottkakor9igelkottkakor13 igelkottkakor10 igelkottkakor12 igelkottkakor16 igelkottkakor15 igelkottkakor18

Stora Gorbys piroger

storagorbyssteg8 storagorbyssteg9

Supergoda, stora och mättande piroger fyllda med köttfärs & ost. Går bra att frysa in! Inspirationen kommer från de färdigköpta Gorbyspiroger, men den här hemgjorda varianten är mycket godare och lätt att göra själv.

Stora Gorbys piroger

Ca 6 st

25 g jäst
2 dl mjölk, fingervarm
2 dl vatten, fingervarmt
1 ½ tsk salt
3 msk rapsolja
8–9 dl vetemjöl

Fyllning
200–300 g ost, riven
ca 300 g köttfärssås

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Dela degen i ca 6 bitar. Kavla ut dem till ovaler, ½–¾ cm tunna, på ett mjölat bakbord.

3. Bred ut riven ost och ungefär lika mycket köttfärs mitt på degbitarna.

4. Nyp ihop kanterna med fingrarna, enligt bilden.

5. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa utan bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Servera dem gärna nygräddade, men de går även bra att frysa in.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Dela degen i ca 6 bitar. Kavla ut dem till ovaler, ½–¾ cm tunna, på ett mjölat bakbord.

3. Bred ut riven ost och ungefär lika mycket köttfärs mitt på degbitarna.

4. Nyp ihop kanterna med fingrarna, enligt bilden.

5. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa utan bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Servera dem gärna nygräddade, men de går även bra att frysa in.

storagorbyssteg7 storagorbyssteg8 storagorbyssteg9

Fryst passionsfruktscheesecake

passionsmoussecheesecake9 passionsmoussecheesecake13 passionsmoussecheesecake11

Baka utan ugn! Magiskt god dessert med en smulig Digestivebotten och en krämig superläcker passionsfruktsfyllning. En perfekt efterrätt som kan förberedas och göras ett par dagar innan servering.

Obs! Ny krämig, ljuvligt god fyllning!

Passionsfruktscheesecake

Botten
100 g smör
250 g digestivekex, söndersmulade

Fyllning
1 burk kondenserad mjölk, sötad (ej original)
200 g färskost, t ex Philadelphia
4 passionsfrukter

1. Smält smöret och rör ihop det med de smulade digestivekexen i en bunke.

2. Tryck ut smuldegen i en pajform, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper.

3. Vispa grädden fluffig. Blanda ner den kondenserade mjölken och färskosten. Gröp ur passionsfrukterna och blanda dem i gräddblandningen (spar lite till garnering).

4. Bred ut gräddblandningen på smulbottnen. Garnera med passionsfrukt. Ställ tårtan i frysen i ett par timmar och ta fram den en stund innan servering. Låt den mjukna något innan den äts.

1. Smält smöret och rör ihop det med de smulade digestivekexen i en bunke.

3. Vispa grädden fluffig. Blanda ner den kondenserade mjölken och färskosten. Gröp ur passionsfrukterna och blanda dem i gräddblandningen (spar lite till garnering).

4. Bred ut gräddblandningen på smulbottnen. Garnera med passionsfrukt. Ställ tårtan i frysen i ett par timmar och ta fram den en stund innan servering. Låt den mjukna något innan den äts.

passionsmoussecheesecake5 passionsmoussecheesecake7 passionsmoussecheesecake12 passionsmoussecheesecake10 passionsmoussecheesecake6 passionsmoussecheesecake8