Nygräddade wienerbröd är fantastiskt lyxigt & gott. För att lyckas med baket är det viktigt att alla ingredienser är  kalla, även kaveln och plåten eftersom degen ska kavlas i flera lager. Det är viktigt att degen och smöret inte blir kladdigt för då blir det omöjligt att kavla. Lägg degen en stund i frysen om du märker att den och smöret blir kladdigt. Tips! Lägg kaveln i frysen en stund innan bakningen!

Wienerbröd

Ca 18 st

Spröda läckerheter som ska bakas med kylskåpskalla ingredienser
för bästa resultat.

50 g jäst
2 ½ dl mjölk, kall
1 ägg
½ tsk salt
2 msk strösocker
9–10 dl vetemjöl
400 g smör

Fyllning
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver
1–2 dl hallonsylt

Garnering
2 dl florsocker
vatten

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i den kalla mjölken. Tillsätt ägg, strösocker, salt och vetemjöl, lite i taget. Arbeta ihop allt till en deg. Låt
den vila i kylen i 10 min.

2. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30 x 40 cm på mjölat bakbord med en kall kavel.

3. Skär smöret i ca 10 skivor. Lägg dem på ena halvan av degen. Lämna kvar en fri kant på 2–3 cm. Vik upp kanterna över smöret. Vik sedan över den tomma halvan. Nyp till kanterna på degen. Kavla försiktigt ut degen till en rektangel igen, ca 2 cm tjock.

½4. Vik degen i tre delar. Kavla återigen ut degen till en rektangel och vik sedan ihop den i tre delar. Kavla ut degen igen och vik ihop den ytterligare två gånger och lägg den sedan ihopvikt och övertäckt i kylen ca 15 min.

5. Fyllning: Häll mjölken i en bunke och vispa i marsanpulvret. Låt vaniljkrämen svälla i kylen i ca 15 min.

6. Ta ut degen och kavla ut den till en ca 1 cm tjock rektangel. Skär  1–1 ½ cm breda remsor och tvinna dem och snurra ihop till åttor. Lägg åttorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

7. Lägg en klick vaniljkräm i ena halvan av wienerbrödsåttan och en klick sylt i den andra halvan.

8. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler.

9. Blanda florsocker och lite vatten till en lagom tjock glasyr och spritsa den över wienerbröden när de kallnat. Låt glasyren stelna.

Steg-för-steg: 

  1. Lägg skivor av smör på ena deghalvan. Vik upp kanterna över smöret och lägg över den fria halvan. Kavla ut till en 2 cm tjock rektangel.
  2. Vik degen i tre delar och kavla ut degen till en rektangel. Upprepa detta tre gånger. Lägg sedan degen ihopvikt och övertäckt i kylen i ca 15 min.
  3. Kavla ut degen till en ca 1 cm tjock rektangel. Skär  1–1 1/2 cm breda remsor och tvinna dem och snurra ihop till åttor.
  4. Forma varje längd till en åtta och lägg en klick vaniljkräm i ena halvan av och en klick sylt i den andra.
  5. Ringla glasyr över wienerbröden när de kallnat efter gräddningen.