Bloggar Lindas Bakskola Lindas bullar

Wienerbröd

Nygräddade wienerbröd är fantastiskt lyxigt & gott. För att lyckas med baket är det viktigt att alla ingredienser är  kalla, även kaveln och plåten eftersom degen ska kavlas i flera lager. Det är viktigt att degen och smöret inte blir kladdigt för då blir det omöjligt att kavla. Lägg degen en stund i frysen om du märker att den och smöret blir kladdigt. Tips! Lägg kaveln i frysen en stund innan bakningen!

Wienerbröd

Ca 18 st

Spröda läckerheter som ska bakas med kylskåpskalla ingredienser
för bästa resultat.

50 g jäst
2 ½ dl mjölk, kall
1 ägg
½ tsk salt
2 msk strösocker
9–10 dl vetemjöl
400 g smör

Fyllning
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver
1–2 dl hallonsylt

Garnering
2 dl florsocker
vatten

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i den kalla mjölken. Tillsätt ägg, strösocker, salt och vetemjöl, lite i taget. Arbeta ihop allt till en deg. Låt
den vila i kylen i 10 min.

2. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30 x 40 cm på mjölat bakbord med en kall kavel.

3. Skär smöret i ca 10 skivor. Lägg dem på ena halvan av degen. Lämna kvar en fri kant på 2–3 cm. Vik upp kanterna över smöret. Vik sedan över den tomma halvan. Nyp till kanterna på degen. Kavla försiktigt ut degen till en rektangel igen, ca 2 cm tjock.

½4. Vik degen i tre delar. Kavla återigen ut degen till en rektangel och vik sedan ihop den i tre delar. Kavla ut degen igen och vik ihop den ytterligare två gånger och lägg den sedan ihopvikt och övertäckt i kylen ca 15 min.

5. Fyllning: Häll mjölken i en bunke och vispa i marsanpulvret. Låt vaniljkrämen svälla i kylen i ca 15 min.

6. Ta ut degen och kavla ut den till en ca 1 cm tjock rektangel. Skär  1–1 ½ cm breda remsor och tvinna dem och snurra ihop till åttor. Lägg åttorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

7. Lägg en klick vaniljkräm i ena halvan av wienerbrödsåttan och en klick sylt i den andra halvan.

8. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler.

9. Blanda florsocker och lite vatten till en lagom tjock glasyr och spritsa den över wienerbröden när de kallnat. Låt glasyren stelna.

Steg-för-steg: 

  1. Lägg skivor av smör på ena deghalvan. Vik upp kanterna över smöret och lägg över den fria halvan. Kavla ut till en 2 cm tjock rektangel.
  2. Vik degen i tre delar och kavla ut degen till en rektangel. Upprepa detta tre gånger. Lägg sedan degen ihopvikt och övertäckt i kylen i ca 15 min.
  3. Kavla ut degen till en ca 1 cm tjock rektangel. Skär  1–1 1/2 cm breda remsor och tvinna dem och snurra ihop till åttor.
  4. Forma varje längd till en åtta och lägg en klick vaniljkräm i ena halvan av och en klick sylt i den andra.
  5. Ringla glasyr över wienerbröden när de kallnat efter gräddningen.

 

Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Så jäser saffransdegen snabbare

Så jäser saffransdegen snabbare – 3 tips! 1. Fyll upp varmt vatten i diskhon och ställ ner degbunken. Lägg en tallrik som lock på bunken. 2. Sätt plastfolie eller folié på  degbunken under jäsningen. Ställ den nära elementet eller annat varmare ställe i huset. 3. Värm upp ugnen till ca 40–45 grader. Stäng av den och …

0

Pizzasås

PIZZASÅS Min favoritpizzasås som är supergod och mycket lätt att göra! Pizza i långpanna – klicka här för recept! Klassiska pizzabullar – klicka här för recept! Snabb bakpulverpizza – klicka här för recept! Klassisk hemgjord pizza –  klicka här för recept! Pizzasås/tomatsås 200 g krossade tomater (ca 2 dl) (eller passerade tomate 75 g tomatpuré (ca …

0

Saffranssemmelstrutar

Superläckra saffransstrutar som är fyllda med mandelmassa och vispgrädde, precis som en semla! Magiskt goda! Här hittar du recept på supergoda, läckra saffransbullar  – klicka här! Saffranssemmelstrutar Deg ½ g saffran + 1 tsk strösocker 50 g jäst 3 dl mjölk, fingervarm 1 ½ dl strösocker ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 1 krm salt 2 ägg 175 g …

0

Stekt avokado

Stekt avokado är fantastiskt gott och mycket enkelt att tillaga. Den kan ätas istället för en köttbit eller som tillbehör till grillad mat. Servera den gärna till en sallad, en klick Keso, Ajvar eller vad du själv önskar. Den stekta avokadon funkar till det mesta! Och det är vansinnigt gott! Stekt avokado TIPS! Följ gärna …

0

Saffransbullar med tre fyllningar

Fyllda saffransbullar. Ljuvligt goda, superläckra saffransbullar med mandelmassfyllning. Jag tipsar också 3 superläckra, goda fyllningar som kan användas i bullarna, fyllning 1, 2 och 3. Här hittar du recept på fler superläckra, goda saffransbullar – klicka här! Saffransbullar med tre fyllningar Välj mellan tre olika, smarriga fyllningar. Antingen fyller du alla bullar med samma fyllning. …

0

Smörkrämsfyllda saffransbullar

Gudomligt goda, saftiga, härliga saffransbullar fyllda med vaniljsmörkräm. Smörkrämsfyllda saffransbullar Ca 30 st Fyllning 150 g smör, rumsvarmt 1 ½ dl strösocker 1 msk vaniljsocker Deg ½ g saffran + 1 tsk strösocker 50 g jäst 3 dl mjölk, fingervarm 1 ½ dl strösocker ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 1 krm salt 3 ägg 225 g smör, rumsvarmt 12–14 …

0

Lindas saffransbullar

Underbara, supersaftiga saffransbullar. Fyllningen kan självklart varieras efter det man tycker är godast! Se nedan olika förslag. Tips! Här finns fler läckra recept med saffran – klicka här! Lindas saffransbullar TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) ca 30 st 50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på …

0

Snabba frallor

Snabba frallor. Det är underbart med  nybakat bröd till frukost. De här bröden tar bara några minuter att göra och gräddningstiden är också kort. Bröden är allra godast nygräddade. Frys in de som blir över direkt och ta fram och tina dem försiktigt i mikron och ät dem ljumna. SNABBA FRALLOR 12 st  7 dl …

0

Knäck

Knäckande gott! Julens godaste knäck! Ett väl beprövat recept som alltid lyckas! Det är viktigt att knäcken kokar upp ända till 124 grader så den får rätt konsistens när den stelnar. Man kan även använda kulprovet om man inte har någon termometer (men det är inte lika tillförlitligt). Läs om kulprovet här! Så lyckas du med …

0

Seg kolaknäck

Seg kolaknäck! Julens godaste knäck! Ett väl beprövat recept som alltid lyckas! Det är viktigt att knäcken kokar upp ända till 124 grader så den får rätt konsistens när den stelnar. Man kan även använda kulprovet om man inte har någon termometer (men det är inte lika tillförlitligt). Läs om kulprovet här! Så lyckas du med …

0

Enkel långfranska

Enkel långfranska. Saftig, härlig limpa som passar både till frukost eller som tillbehör till middagen. Här hittar du fler enkla, goda brödrecept – klicka här! Enkel långfranska 2 st 50 g jäst 7 dl vatten, fingervarmt 2 msk rapsolja 2 tsk salt 17–18 dl vetemjöl GÖR SÅ HÄR 1. Smula ner jästen i en bunke. …

5

Rågsiktsfrallor

Mjuka, saftiga och supergoda frukostfrallor med både rågsikt och vetemjöl i degen. De går bra att frysa in och ta fram vid behov. Här hittar du recept på fler goda frallor – klicka här! Rågsiktsfrallor Ca 24 st 50 g jäst 6 dl vatten ½ dl rapsolja 2 tsk salt 10 dl rågsikt 5–6 dl …

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x