Bloggar Lindas Bakskola Lindas bullar

Wienerbröd recept

Ur tidningen Hembakat

WIENERBRÖD RECEPT Nygräddade wienerbröd är något alldeles extra. För att lyckas bra med baket är grundregeln att allt ska vara kallt, även kaveln och plåten.

Av Linda Andersson Foto i tidningen Thomas Hjertén
Klipp ur tidningen Hembakat
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Wienerbröd

Ca 18 st

Spröda läckerheter som ska bakas med kylskåpskalla ingredienser
för bästa resultat.

50 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1/2 tsk salt
2 msk strösocker
8–10 dl vetemjöl
400 g smör

Fyllning
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver
1–2 dl hallonsylt

Garnering
2 dl florsocker
vatten

GÖR SÅ HÄR

1. Kyl alla ingredienser, även mjölet och sockret. 

2. Smula ner jästen i den kalla mjölken. Tillsätt ägg, socker, salt och mjölet, lite i taget. Arbeta samman degen snabbt. Låt
den vila i kylen i 10 min.

3. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30 x 40 cm på mjölat bakbord. Använd en kall kavel.

4. Skär kylskåpskallt smör i 10–12 skivor. Lägg skivorna på ena deghalvan. Lämna kvar en fri kant på 2–3 cm. Vik upp kanterna över smöret. Vik sedan över den fria halvan. Nyp till kanterna. Vrid degen ett kvarts varv så att du har den vikta kanten mot dig. Kavla försiktigt ut degen till en rektangel igen, ca 2 cm tjock.

5. Vik degen i tre delar och vrid den ett kvarts varv så att du har skarven mot dig. Kavla återigen ut degen till en rektangel och vik sedan ihop den i tre delar. Kavla ut och vik ihop den ytterligare två gånger och lägg den sedan ihopvikt och övertäckt i kylen ca 15 min.

6. Fyllning: Häll mjölken i en bunke och vispa i marsanpulvret. Låt det stå kallt i ca 15 min. 

7. Ta ut degen och kavla ut den till en ca 1 cm tjock rektangel. Skär  1–1 1/2 cm breda remsor och tvinna dem och snurra ihop till åttor. Lägg åttorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

8. Lägg en klick vaniljkräm i ena halvan av wienerbrödsåttan och en klick sylt i den andra halvan. Grädda bröden mitt i ugnen
i 8–10 min. Låt svalna på galler. 

9. Blanda florsocker och lite vatten till en tjock glasyr och spritsa på wienerbröden.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Du kanske också gillar...

Fler recept...

STEKPANNEBRÖD MED BAKPULVER

STEKPANNEBRÖD MED BAKPULVER Det mjuka, härliga stekpannebröden behöver inte jäsa och tar bara några minuter att grädda i stekpannan. Supergott och mycket lätt stekpannebröd att baka med ingredienser man oftast har hemma. TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här!) STEKPANNEBRÖD MED BAKPULVER 6 st 50 g smör, rumsvarmt5 dl vetemjöl (eller rågsikt)2 tsk bakpulver1 tsk salt2 …

0

Lax och potatis i ugn

Lax och potatis i ugn – en mycket, mycket enkel och gudomligt god middagsrätt! Jag älskar denna rätt, den tar ingen tid att göra och är festlig, supergod, hela familjen gillar det och billig (om man hittar lax med bra pris). Ett riktigt toppenrecept!Tips: Gör en hemgjord romsås till fisken! TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) …

0

Citronshot

I samarbete med Kockens kryddor NYTTIG CITRONSHOT Jag har jag gjort en nyttig, uppfriskande citronshot med sting i. Börja varje morgon med ett glas, det blir en riktig kickstart! Kockens rosa superkrydda med ingefära, gurkmeja och chili ger extra drag och het smak. En rawfood shot som blandas i kallt vatten. Citronshot 4 citroner1 liter …

0

STRÖSSELBOLLAR

STRÖSSELBOLLAR Ljuvliga, smarriga chokladbollar rullade i strössel så knastrar härligt mellan tänderna! Alltid lika populära och uppskattade. TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) STRÖSSELBOLLAR 10–20 st beroende på storlek 5 dl havregryn100 g smör, rumsvarmt1 dl kokos (kan uteslutas)1 msk vaniljsocker2 msk kakao2 msk kaffe (kan ersättas med vatten)2 dl florsocker (kan bytas ut mot …

0

CHOKLADBOMB

En chokladbomb som är bland det godaste jag bakat på länge! Makalöst god och läcker. Bottnen påminner om kladdkaka, men inte riktigt lika kladdig. Ovanpå ligger en ljuvlig glasyr och knaprig choklad på toppen! En drömgod chokladbomb. TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) Chokladbomb 12 bitar 75 g smör2 msk kakao2 dl strösocker1 tsk bakpulver2 …

0

Kall gräddfilsås

En kall gräddfilsås som är väldigt enkel att göra. Den tar bara några minuter att röra ihop och kan smaksättas med valfri kryddning (se nedan). Ett riktigt toppenrecept som även barnen i min familj gillar. Passar bra till lax eller andra fiskar. Tips: Gör en hemgjord romsås till fisken! Kall gräddfilsås 3 dl gräddfil1 dl …

0

baka bröd med vatten eller mjölk

Fråga:Vilken skillnad på brödet gör det om man bakar med mjölk eller vatten? Svar: Ett bröd bakat med vatten får lite segare inkråm, något mer tuggmotstånd och lite större luftbubblor (t ex baguetter). Ett bröd bakat med mjölk får ett inkråm som är lite mjukare med mindre luftbubblor (t ex källarfranska). Båda är lika goda, …

0

LAX I UGN MED POTATISMOS

KLICKA HÄR FÖR ATT BESTÄLLA MIN NYA BOK: LINDAS JULBAK! LAX I UGN Lax i ugn med potatismos är en riktig favoriträtt i min familj! Fantastiskt gott och mycket lätt att tillaga. Lax i ugn går fort att tillaga och sköter sig själv i ugnen. TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) Lax i ugn med …

0

Lax i ugn med god sås

Lax i ugn med en god sås är ljuvligt gott. Hela min familj älskar lax i ugn och det är en mycket lättlagad rätt. Jag gör ofta såsen enligt basreceptet nedan, men ibland smaksätter jag såsen med någon av ingredienserna i tipsrutan nedan. Servera med kokt potatis, ris, bulgur eller couscous. TIPS! Följ gärna Lindas …

0

Falukorv i ugn med klyftpotatis

Falukorv i ugn. Hela måltiden tillagas i ugnen och sköter sig själv – under tiden kan man kan göra något annat. Falukorv i ugn är en vardagsklassiker som hela familjen älskar. Ketchup och senap i korven kan uteslutas om man inte gillar det. TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) Tips! Gör tacofalukorv i ugn – klicka …

0

Hasselbackspotatis

Hasselbackspotatis är en festlig, ljuvligt god klassiker som passar till det mesta, både vardag och fest. Rätten består av hela potatisar som är skivade i tunna skivor på ovansidan, men sitter ihop på undersidan. Hasselbackpotatisen är kryddad med salt och ströbröd.  Tips! Blanda ner en pressad vitlöksklyfta i det smälta smöret. Det är också gott …

0

FRALLOR I PAJFORM

BAKA FRALLOR I PAJFORM Ett brytbröd som blir oerhört saftigt när frallorna jäser ihop med varandra. Bryt en fralla från ditt bröd och njut av det saftiga, mjuka brödet till frukost, på buffén, som tillbehör till middagen eller ta med på picknick. Tips: Kalljäs brödet i kylen över natten! Låt formen med degfrallorna jäsa övertäckta …

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x