Ur tidningen Hembakat

WIENERBRÖD RECEPT Nygräddade wienerbröd är något alldeles extra. För att lyckas bra med baket är grundregeln att allt ska vara kallt, även kaveln och plåten.

Av Linda Andersson Foto i tidningen Thomas Hjertén
Klipp ur tidningen Hembakat
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Wienerbröd

Ca 18 st

Spröda läckerheter som ska bakas med kylskåpskalla ingredienser
för bästa resultat.

50 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1/2 tsk salt
2 msk strösocker
8–10 dl vetemjöl
400 g smör

Fyllning
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver
1–2 dl hallonsylt

Garnering
2 dl florsocker
vatten

GÖR SÅ HÄR

1. Kyl alla ingredienser, även mjölet och sockret. 

2. Smula ner jästen i den kalla mjölken. Tillsätt ägg, socker, salt och mjölet, lite i taget. Arbeta samman degen snabbt. Låt
den vila i kylen i 10 min.

3. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30 x 40 cm på mjölat bakbord. Använd en kall kavel.

4. Skär kylskåpskallt smör i 10–12 skivor. Lägg skivorna på ena deghalvan. Lämna kvar en fri kant på 2–3 cm. Vik upp kanterna över smöret. Vik sedan över den fria halvan. Nyp till kanterna. Vrid degen ett kvarts varv så att du har den vikta kanten mot dig. Kavla försiktigt ut degen till en rektangel igen, ca 2 cm tjock.

5. Vik degen i tre delar och vrid den ett kvarts varv så att du har skarven mot dig. Kavla återigen ut degen till en rektangel och vik sedan ihop den i tre delar. Kavla ut och vik ihop den ytterligare två gånger och lägg den sedan ihopvikt och övertäckt i kylen ca 15 min.

6. Fyllning: Häll mjölken i en bunke och vispa i marsanpulvret. Låt det stå kallt i ca 15 min. 

7. Ta ut degen och kavla ut den till en ca 1 cm tjock rektangel. Skär  1–1 1/2 cm breda remsor och tvinna dem och snurra ihop till åttor. Lägg åttorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

8. Lägg en klick vaniljkräm i ena halvan av wienerbrödsåttan och en klick sylt i den andra halvan. Grädda bröden mitt i ugnen
i 8–10 min. Låt svalna på galler. 

9. Blanda florsocker och lite vatten till en tjock glasyr och spritsa på wienerbröden.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)