Dag: 19 september, 2017

Äppelkaka i långpanna

Äppelkaka i långpanna. Ett klassiskt, riktigt gammalt recept som jag bakat sedan jag var liten. Jag kunde receptet utantill redan som 10-åring. Och sedan dess har jag bakat denna äppelkaka ett par gånger varje år. Så receptet är väl beprövat kan jag lova! Sååå himla god kaka som håller sig fräsch och saftig i flera dagar i rumstemperatur. Servera gärna med vaniljsås.

Tips! Tillsätt ½ tsk mortlad kardemumma i smeten.

Klicka här för fler recept på supergoda äppelkakor!

Äppelkaka i långpanna

ca 20 bitar

3 dl strösocker
100 g smör, smält
1 ½ dl mjölk
2 ½ tsk bakpulver
4 ½ dl vetemjöl

ca 3 äpplen
strösocker
kanel

1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad långpanna (eller klädd med bakplåtspapper), ca 28 x 35 cm.

3. Skala äpplena och skär dem i skivor. Lägg äppelklyftorna tätt ihop i rader på smeten.

4. Strö över kanel och strösocker.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Låt den svalna i formen. Skär kakan i rutor med en vass kniv.

NYTTIG JORDGUBBSGLASS med 3 ingredienser

Nyttig jordgubbsglass. En superbra glass som verkligen blir krämig och härlig i konsistensen! Den är sååååå god och lätt att göra! Den är allra godast att äta direkt när man gjort den. Den smälter ganska snabbt. Om du behöver vänta 5–30 minuter innan du äter den kan du ställa den i frysten så länge utan problem. Men om den står mer än flera timmar i frysen blir den väldigt hård och krämigheten försvinner.

NYTTIG JORDGUBBSGLASS med 3 ingredienser

2 portioner

250 g frysta jordgubbar
1 fryst banan
1 dl mjölk

1. Skär jordgubbarna och bananen i bitar. Frys in dem.

2. Mixa sönder jordgubbarna och bananen i en mixer eller hushållsmaskin med knivar. Låt jordgubbarna tina lite, men inte för mycket om det är svårt att mixa. Tillsätt mjölken och mixa till en krämig glass.