BANANKAKA I LÅNGPANNA

BANANKAKA Kanel och banan är en ljuvlig kombination. Den här mjuka, saftiga kakan kan ätas som den är eller med en klick grädde – då blir det en läcker dessert.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Bananakaka i långpanna

200 g smör, rumsvarmt 
4 dl strösocker
4 ägg
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk kanel 
5 dl vetemjöl
1 dl filmjölk eller naturell yoghurt
3 bananer, mosade

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör och strösocker vitt och fluffigt. Tillsätt äggen och vispa en minut till.

2. Mosa bananerna med en gaffel på en tallrik. 

3. Tillsätt resten av ingredienserna och bananerna i äggsmeten och blanda ihop allt till en slät smet.  

4. Häll smeten i en långpanna, 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper. 

5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–32 min. Låt kakan svalna i formen.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Ankarsrummare

Reklam för Ankarsrum Brödet är extra mjukt, fluffigt och himmelskt gott! Degen knådar jag i min Ankarsrum assistent som gör glutentrådarna i degen starka och brödet blir extra fluffigt och saftigt under gräddningen! 

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Ankarsrummare

12 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
1 dl ljus eller mörk sirap
1/2 dl rapsolja
15–17 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i bunken. Sätt på assistenten på lägsta hastighet. Tillsätt mjölken. Tillsätt salt, sirap, olja och rågsikt, lite i taget mot slutet. Låt degen knådas i ca 5 minuter i Ankarsrums assistent. Strö över lite mjöl, sätt på deglocket och låt degen jäsa i ca 40 minuter. 

2. Lägg ut degen på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper. Tryck ut degen till en rektangel. 

3. Dela degen i 2 x 6 bitar med en degskrapa eller kniv.

4. Nagga hål i degen med skaftet på en sked, ett sugrör eller en gaffel. 

5. Låt brödet jäsa på plåten, under en bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 18 minuter. Bryt isär bröden eller skär isär dem med en kniv. Ankarsrummarna går bra att frysa in.

Kyckling och klyftpotatis i Cosori airfryer

Kycklingfilé, klyftpotatis, broccoli och cocktailtomater – allt tillagat i en och samma korg i Cosori airfryer.

Reklam för Cosori Airfryer

COSORI AIRFRYER – ENKLASTE MATLAGNINGEN JAG TESTAT
Jag har hittat ett nytt sätt att laga mat – i Cosoris airfryer. Så himla smidigt, enkelt och gott! Cosoris airfryer är som en liten ugn, som man kan ta med sig och använda vart man än är, så länge det finns el.

ALLT-I-ETT
Att tillaga hela middagen på en och samma gång är det smidigaste och bästa. Det tar bara några minuter att förbereda ingredienserna och sedan sköter Cosori airfryer hela tillagningen.

Jag har tillagat kycklingfilé, klyftpotatis, broccoli och cocktailtomater – allt i samma gryta. Superenkelt och supergott!

Jag rekommenderar verkligen att köpa en Cosori airfryer, ni kommer spara så mycket tid på matlagning och bakning. Det är så enkelt!
Ni får 10 % rabatt med min kod: linda10 – klicka här för att se alla Cosoris färger och tillbehör!

Alla borde ha en denna airfryer hemma! Så enkel och bra matlagning!

Här får ni mitt recept:

KYCKLINGFILÉ, KLYFTPOTATIS, BROCCOLI & COCKTAILTOMATER

2 kycklingfiléer
1 msk olja
1 msk soja
curry
chiliflakes
salt


5 potatisar
olja
salt

broccoli
cocktailtomater

GÖR SÅ HÄR

  1. Pensla kycklingfiléerna med en blandning av olja och soja. Krydda med valfria kryddor (jag hade curry, chiliflakes och salt)
  2. Skär potatisen i klyftor. Blanda potatisklyftorna med lite olja och salta dem (det går bra även utan olja, men de blir lite krispigare med olja).
  3. Lägg kyckling, potatisklyftor, broccoli och cocktailtomater i korgen i din Cosori airfryer.
  4. Tryck igång din Cosori airfryer. Tryck på kycklingsymbolen (180 grader i 25 minuter). Tryck på START.

    Tiden kan variera lite beroende på storleken på dina kycklingfiléer och potatisbitar. Om du har mindre kyckling och potatis än jag på bilderna så kan du köra i 20 minuter.

    Om kycklingen inte skulle vara värdig i mitten när man tar ut den så kan man köra i någon minut till.

    Här hittar ni massor av goda recept ni kan tillaga och baka i Cosori airfryer – klicka här!
Kycklingfilé, klyftpotatis, broccoli och cocktailtomater – allt tillagat i en och samma korg i Cosori airfryer.
Klicka på videon för att se hur man tillagar maten i Cosori airfryer.

Citronkärleksmums

Sötsyrliga, saftiga citronrutor med härlig citronglasyr. Kärleksmums är en klassiker, men då med choklad. Denna variant med citron är gudomligt god och rekommenderas varmt.

Citronkärleksmums

Ca 20 bitar

4 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
150 g smör, smält
1 ½ dl mjölk
5 dl vetemjöl 
1 citron, finrivet skal

Glasyr
5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
75 g smör, smält
3–4 msk pressad citron 

Garnering
ca 3/4 dl kokos

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Tvätta citronen och riv skalet fint med ett rivjärn.

2. Vispa ägg och strösocker poröst i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna samt citronskalet och blanda ihop allt till en slät smet.

3. Bred ut smeten till i en långpanna, 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 min.

5. Glasyr: Blanda alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden florsocker och citronjuice så att konsistensen blir lagom bredbar.

6. Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos. Skär kakan i rutor med en vass kniv när glasyren stelnat.

ENKLA BAGELS

ENKLA BAGELS Klassiska bagels brukar kokas i vatten före gräddning, men jag har gjort en enklare variant där jag hoppar över det momentet. Ljuvligt goda bröd som passar både frukost, mellanmål, picknick och buffé.

Enkla bagels

12 st

50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
3 msk rapsolja
7 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg, uppvispat
ca 1 dl sesamfrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidigt deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Dela degen i 12 lika stora bitar. Forma dem till bollar med mjölade händer. Tryck ut bollarna till rundlar och gör ett hål i mitten, ca 4 cm i diameter. Lägg dem på på två plåtar med bakplåtspapper (sex på varje plåt).

3. Pensla bröden med ägg och strö över rikligt med sesamfrön. Låt dem jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. 

4. Grädda en plåt i taget, mitt i ugnen i ca 18 min. Låt dem svalna på plåten.