FRALLOR I UGNSPLÅT som bara jäser en gång
De här frallorna blir fantastiskt fluffiga när de jäser i ihop i ugnsplåten! Det blir verkligen höga och mjuka med en frasig yta. Och de jäser bara en gång direkt i ugnsformen.
Reklam för Lindas ugnsplåt
Detta recept på sirapsfrallor har jag anpassat till min nya ugnsplåt som ni ser på bilden nedan! Beställ gärna min nya ugnsplåt här! Min plåt har perfekta mått för ett bakplåtspapper. Ett vanlig bakplåtspapper passar perfekt i min form.
Här hittar du fler recept som passar till Lindas ugnsplåt!
Beställ gärna min nya ugnsplåt här!
FRALLOR I UGNSPLÅT som bara jäser en gång
12 st
50 g jäst
8 dl vatten, fingervarmt
1 msk salt
3/4 dl rapsolja
9 dl rågsikt
ca 10 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
- Sätt ugnen på 250 grader. Fyll en liten ugnsform med 1 liter vatten och ställ i botten på ugnen (ångan som vattnet avger under gräddningen kommer hjälpa till med att göra brödet extremt fluffigt och ge en härlig skorpa på brödet).
- Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda degen i några minuter.
- Dela degen i 12 bitar. Forma dem till runda bollar och lägg dem i Lindas ugnsplåt, täckt med bakplåtspapper.
- Låt dem jäsa på ugnsplåten under bakduk i ca 45 min eller tills du ser att de jäst ihop lite i plåten (se bild nedan). Sätt ugnen på 250 grader.
- Sänk värmen till 225 grader när du sätter in bröden i ugnen. Grädda frallorna mitt i ugnen i ca 20–25 min. Låt dem svalna. Går bra att frysa in. (Öppna luckan snabbt när du sätter in bröden så att inte all ånga åker ut.)
Ångan i ugnen hjälper brödet att expandera utan att spricka och det ger en krispig, härlig yta.
Beställ gärna min nya ugnsplåt här!
Här hittar du fler recept som passar till Lindas ugnsplåt!
Här hittar du fler recept som passar till Lindas ugnsplåt!