PERFEKTA FRALLOR

Mjuka, härliga, saftiga frallor som är makalöst goda! Favoritbröd! Ställ in en ugnsfast form med vatten i ugnen. Ångan håller ytan på brödet mjuk längre under gräddningens första del. Detta förhindrar att skorpan bildas för tidigt och blir hård. Resultatet blir en tunnare och sprödare skorpa. Eftersom skorpan inte stelnar för snabbt kan brödet fortsätta att jäsa och expandera maximalt under de första minuterna i den heta ugnen. Detta ger ett luftigare och större bröd.
Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

PERFEKTA FRALLOR

20 st

50 g jäst
9 dl vatten, fingervarm
1 msk salt
1 dl rapsolja
10 dl rågsikt
ca 10 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i fem minuter. Strö över lite mjöl.

2. Låt degen jäsa i ca en timme.

3. Sätt ugnen på 250 grader. Ställ en ugnsfast form med vatten i botten på ugnen, ca 5 dl (läs om detta ovan).

4. Forma 20 stycken runda frallor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och nagga hål i ytan med t ex ett sugrör eller något annat runt. Låt dem jäsa i ca 25 min på plåten under en bakhandduk.

5. Grädda frallorna mitt i ugnen i 18–20 minuter tills de får en ljusbrun färg. Njut av nybakat bröd. Går bra att frysa in.

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

CITRONSOCKERKAKA

Saftig, sötsyrlig och alldeles, alldeles underbar! 😍 Citronsockerkakan är en tidlös favorit som alltid går hem. Perfekt till kaffet eller som en liten efterrätt. Enkelt att baka, svårt att motstå! Ät den som den är eller servera med en kula glass så har du en ljuvlig dessert!
Här hittar du fler recept på goda, mjuka kakor – klicka här!

CITRONSOCKERKAKA

12 bitar

3 st ägg
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g smör, smält
1/2 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 citron, rivet skal + pressad citronsaft

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke.  Blanda ner resten av ingredienserna samt tillsätt rivet citronskal och pressad citronsaft från en hel citron. Blanda ihop alla ingredienser till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1 ½ liter.

3. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 36–40 min (känn med en provsticka). Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den. Pudra florsocker över kakan före servering.

Tips! Baka en underbart sockerkaka på 1 minut i mikron – den blir såååå himla god! Recept klicka här!

Här hittar du fler recept på goda, mjuka kakor – klicka här!

Här hittar du fler recept på goda, mjuka kakor – klicka här!

Här hittar du fler recept på goda, mjuka kakor – klicka här!

Stekt potatis

Stekt potatis är perfekt att göra om du har överbliven kokt potatis. Eller så kokar du potatis först och sedan steker.

Om du vill göra råstekt potatis (utan att koka först) så finns recept här!

Stekt potatis

Du behöver:
2–3 potatisar per person (eller mer om så önskas)

Gör så här:
1. Koka rå potatis i ca 20 minuter tills den blir mjuk i saltat vatten.

2. Låt potatisen kallna.

3. Värm upp en stekpanna och stek potatisen i smör (eller rapsolja). Krydda med salt. Stek tills potatisen fått en gyllenbrun yta. Rör om då och då med en stekspade.

GALETTE MED BÄR

En fransk, öppen paj som man kan fylla med sina favoritbär, antingen blanda olika sorter eller bara fylla med blåbär, hallon eller jordgubbar. Servera gärna med vaniljsås eller vaniljglass.

Här hittar du fler goda pajrecept – klicka här!

Galette med bär

ca 10 portioner 

125 g smör, rumsvarmt
3 dl vetemjöl
1/2 krm salt
1 dl florsocker
1 ägg

Fyllning
ca 600 g bär (färska blåbär, hallon jordgubbar)
2 msk strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader.  Nyp ihop alla ingredienser till en deg. Tillsätt sista ägget.

2. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper, ca 28 cm i diameter. Lägg i pappret med degen i en springform och tryck kanterna mot sidan. 

3. Fyll botten med valfria bär. Strö över strösocker. Fäll ner degkanten över de yttre bären, runt hela pajen. 

4. Pensla kanten med uppvispat ägg. 

5. Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 30 min.  Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Här hittar du fler goda pajrecept – klicka här!

KLIPPFRALLOR I LINDAS UGNSPLÅT

Att baka egna frallor är en njutning i sig, men det finns små detaljer som kan lyfta dem ytterligare. Ett enkelt knep för att ge dina frallor både karaktär och ett extra krispigt yttre är att klippa ett kryss i dem med en sax innan gräddning.

Detta lilla snitt är inte bara för syns skull. Krysset hjälper frallan att utvecklas och expandera under gräddningen, vilket ger ett luftigare och mer inbjudande inre. Dessutom skapar det en vacker, rustik yta med härliga, krispiga kanter som är svåra att motstå. Varje fralla får sin egen unika form, och du får det där hembakta utseendet som signalerar äkta bakglädje.

Ta fram saxen och ge frallorna det där lilla extra. Resultatet blir inte bara vackert att se på utan också en fralla som smakar precis så gott som den ser ut.

Reklam för Lindas bakform. Beställ min nya bakplåt här!

I min suveräna långpanna bakar jag frallor som blir fantastiskt goda och saftiga när de jäser ihop i formen! Jag rekommenderar varmt att baka frallor i denna plåt som jag tagit fram för att exakt denna konstruktion är min favoritplåt! Klicka här för att beställa hem plåten och baka!
Beställ min nya bakplåt här! Ett vanligt bakplåtspapper får exakt plats i ugnsplåten och rekommenderas när man gräddar bröd och kakor.

Beställ min favorit ugnsform här – klicka här!
Här hittar du fler recept som passar till Lindas ugnsplåt!

Kalljäsning: Baka ut frallorna direkt när degen är klar och lägg dem direkt i plåten. Låt dem jäsa i kylen under en handduk, över natten i 8-10 timmar. Ta fram dem i rumstemperatur ca 20 minuter innan gräddning.

KLIPPFRALLOR I LINDAS UGNSPLÅT

20 st

7 dl vatten
50 g jäst
2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
7 dl rågsikt

ca 8 dl vetemjöl

(Det går bra att baka bröden med endast rågsikt eller endast vetemjöl, men jag tycker bröden blir extra goda när båda mjölsorterna blandas i detta bröd).

Tips! Det går lika bra att baka frallorna med endast vetemjöl eller endast rågsikt, men i denna deg har jag tagit både rågsikt och vetemjöl.

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget mot slutet (ta lite mer mjöl om degen är för kladdig). Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter, gärna i hushållsmaskin. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i 20 bitar. Rulla dem till bollar. 

3. Lägg frallorna tätt ihop på Lindas ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl. Klipp ett kryss i varje fralla med en vass sax. Låt dem jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda bröden längst ner i ugnen i 18–20 min. Ta upp bröd i pappret och låt det svalna på ett galler. Bröden går bra att frysa in.

Beställ gärna min nya bakplåt här!

Här hittar du fler recept som passar till Lindas ugnsplåt!

Beställ min favorit ugnsform här – klicka här!