Kladdkaka för 1 person på 1 minut

Ett riktigt toppenrecept när man vill ha kladdkaka blixtsnabbt! Så enkelt och himmelskt gott!!! Det går alldeles utmärkt att göra kladdkaka i mikron.

I kladdkaka som gräddas i ugnen använder man ägg och det kan man göra med denna också, men den blir lite stabbigare då, om man vill ha kladdigare så använd mjölk istället.

Kladdkaka för 1 person på 1 minut

1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt
1/2 dl mjölk (eller 1 ägg)
1/2 dl smör, smält

GÖR SÅ HÄR

  1. Blanda ihop alla torra ingredienser i en djup tallrik. Tillsätt resten och rör ihop till en smet.

2. Kör på högsta effekt i 40–60 sekunder i mikron. Tiden kan variera eftersom effekten är lite olika i olika ugnen.

När kladdkakan börjar resa på sig lite lätt är den klar. Känn med en sked att den är lätt kladdig. Om den är för kladdig, kör några sekunder till. Om den blir för välgräddad får du prova att köra den kortare tid nästa gång. Lycka till!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Havregrynsbröd i stekpanna

Supernyttiga bröd som innehåller havregryn och ägg. Ett suveränt recept där bröden steks direkt i en torr stekpanna. Så enkelt, hälsosamt och gott! Bröden blir lite knapriga på ytan och ett riktigt favoritbröd som jag verkligen rekommenderar!

1 bröd innehåller:
20 g kolhydrater
14 g protein

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Havregrynsbröd i stekpanna

7 st

7 dl havergryn
1 msk bakpulver
1 tsk salt
5 ägg
1/2 dl vatten

GÖR SÅ HÄR

1. Smula gönder havregrynen lite lätt med händerna i bunken.

2. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke, rör om. Tillsätt ägg och vatten och blanda till en deg. Låt den stå och dra i 10 minuter.

3. Värm upp en stekpanna på medelvärme. Forma ca 7 runda bollar och platta till dem (en i taget) och lägg dem i en torr stekpanna. Stek i ca 4 minuter på varje sida. Reglera värmen så att de inte bränns.

När gräddningstiden är klar kan du ta upp ett bröd och bryta det på mitten. Om det ser färdiggräddat ut är alla bröd klara. Grädda en stund till om det behövs.

Du kan lyfta på locket efter någon minut och titta på undersidan av  bröden så att de inte bränns, men lyft inte på locket för ofta under gräddningen.

Om du inte har något lock till din stekpanna kan du lägga på folié.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Enkla bagels

ENKLA BAGELS Klassiska bagels brukar kokas i vatten före gräddning, men jag har gjort en enklare variant där jag hoppar över det momentet. Ljuvligt goda bröd som passar både frukost, mellanmål, picknick och buffé.

Enkla bagels

12 st
50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
3 msk rapsolja
7 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg, uppvispat
ca 1 dl sesamfrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidigt deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Dela degen i 12 lika stora bitar. Forma dem till bollar med mjölade händer. Tryck ut bollarna till rundlar och gör ett hål i mitten, ca 4 cm i diameter. Lägg dem på på två plåtar med bakplåtspapper (sex på varje plåt).

3. Pensla bröden med ägg och strö över rikligt med sesamfrön. Låt dem jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. 

4. Grädda en plåt i taget, mitt i ugnen i ca 18 min. Låt dem svalna på plåten.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Pull apart bread / kanellängd

Foto: Linda Andersson

PULL APART BREAD I USA kallas den här vetelängden för pull apart bread, dra isär-bröd på svenska. Den blir oerhört saftig och gräddas i en limpform. Superläcker, kul variant av en kanellängd. Och den blir extra saftig när den gräddas på detta sätt i en limpform!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Pull Apart Bread / kanellängd

Ca 12 bitar

25 g jäst
2 dl mjölk, ljummen
1/2 tsk salt
3/4 dl strösocker
1 ägg
50 g smör, rumsvarmt
5–7 dl vetemjöl

Fyllning
25 g smör, rumsvarmt
3 msk strösocker
2 tsk mald kanel


Garnering
1 ägg
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt salt, socker, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter.

3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

4. Kavla ut degen till en rektangel, ½–1 cm tjock, på ett mjölat bakbord.

5. Bred ut smöret på degen och strö över socker och kanel. Dela degen i sex lika breda remsor från långsidan. 

6. Lägg remsorna jämnt ovanpå varandra.

7. Nu har du en längd bestående av sex degremsor ovanpå varandra. Dela denna längd i 6 lika stora bitar. 

8. Lägg högarna med bitar på tvären i en limpform, ca 1 ½ liter, smord eller med bakplåtspapper. Fördela dem jämnt i formen så det inte blir tomt i ena ändan. Om bitarna säckar ihop lite så reser de sig igen under jäsningen. 

9. Pensla längden med ägg och strö över pärlsocker. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

10. Sänk värmen till 180 grader direkt när du sätter in längden i ugnen. Grädda den längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt längden svalna innan du skär den i bitar.

Havrefrallor utan vetemjöl

Klicka på filmen ovan för att se hur man bakar havrefrallor utan vetemjöl.

Nyttiga havrefrallor utan vetemjöl. Mycket lätta att baka och ljuvlig goda! Havremjölet är lätt att göra själv: mixa havregryn i en mixer med knivar.

HAVREMJÖL kan du göra själv genom att mixa havregryn i en knivmixer. Den färdiga mängden havregryn ska bli 6 dl havremjöl.

FÖR DIABETIKER:
Havremjöl 6 dl = 165 kH
Filmjölk 2 dl = 10 kH
= 175/9 = 19 kH per fralla

Havrefrallor utan vetemjöl

9 stycken

6 dl havregrynsmjöl

3 ägg

2 dl yoghurt, filmjölk eller kvarg

1 msk bakpulver

3/4 tsk salt

Garnering

havregryn

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Blanda ihop alla ingredienser i en skål till en deg. Låt degen stå och dra åt sig vätska i 10 min.

3. Klicka ut degen med en sked i 9 högar  på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite havremjöl.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!