Lättbakad limpa som jäser i ugnen

Lättbakad limpa som jäser i ugnen. En rustik limpa som jäser i ugnen, medan den värms upp. Brödet kräver en liten arbetsinsats och är ljuvligt god. Den har ett frasigt skal och ett mjukt, saftigt innanmäte.

Lättbakad limpa som jäser i ugnen

1 st

25 g jäst
4 dl mjölk eller vatten, fingervarm
½ dl mörk eller ljus sirap 
2 msk rapsolja
1 1/2 tsk salt
5 dl rågsikt
4 dl vetemjöl (eller 9 dl vetemjöl eller rågsikt)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp. Rör ner sirap, rapsolja, salt, vetemjöl och rågsikt lite i taget. Blanda ihop allt till en deg.

2. Forma degen till en limpa. Rulla den i mjöl. Strö över lite vetemjöl.

3. Lägg limpan på en plåt med bakplåtspapper. Skär sneda snitt i degen med en vass kniv och låt den vila i 15 minuter innan du sätter in den i ugnen.

4. Sätt in brödet mitt i ugnen i en kall ugn. Sätt temperaturen på 200 grader. Bröden jäser under tiden ugnsvärmen ökar. Låt limpan stå i ugnen i ca 50 min. Låt det kallna på ett galler innan du skär brödet i skivor.

Havrekex

Spröda, goda kex att äta som snacks, mellanmål, frukost eller att bjuda på till en ostbricka. Degen är väldigt lätt att både göra och baka ut. 

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Havrekex

1 plåt

3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
100 g smör, rumsvarmt
3/4 dl vatten

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda havregryn, vetemjöl, salt och bakpulver i en skål. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna tills alla klumpar är borta. 

2. Tillsätt vatten och blanda ihop till en deg.

3. Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper. 

4. Kavla degen med en kruskavel eller nagga med en gaffel, annars kan degen blåsa upp sig under gräddningen. 

5. Skär degen i rutor med en degskrapa eller kniv, 6 x 4 st.

6. Grädda kexdegen mitt i ugnen i ca20 min eller tills de fått en gyllene färg. Låt det svalna på plåten. Bryt kexen i bitar när degen kallnat.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Russinbollar

Underbart goda RUSSINBOLLAR som inte innehåller något tillsatt socker eller fett.

Russinbollar

ca 15 st

3 dl russin
1 dl kokos
3 dl havregryn
1/2 dl kaffe
ev. 1–2 msk vatten

Garnering
1–2 dl kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Mixa ihop alla ingredienserna i en mixer med knivar till en kladdig smet. Tillsätt ev. lite extra vatten om det behövs för att kunna rulla bollar.

2. Gör bollar av smeten och rulla dem i kokos. Förvara dem i kylskåpet.

HAVREFRALLOR UTAN MJÖL

HAVREFRALLOR UTAN MJÖL Baka bröd utan vetemjöl. Keso, havregryn och ägg är grunden i dessa otroligt saftiga och goda bröd. Och de behöver inte jäsa. Mycket enkla att baka!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du mer inspiration och fler recept!

HAVREFRALLOR UTAN MJÖL

Ca 12 st
10 dl havregryn 
3/4 tsk salt
1 msk bakpulver 
7 ägg 
500 g Keso (valfri fetthalt)


Garnering
havregryn

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda havregryn, salt och bakpulver i en bunke. Rör om ordentligt. 

2. Tillsätt ägg och Keso och rör om ordentligt. Låt blandningen stå och dra sig i ca 10 min. 

3. Forma runda frallor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.  Strö över lite söndersmulade havregryn.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20 min. Sänk värmen till 225 grader efter halva gräddningstiden. Låt dem svalna på plåten. Låt bröden kallna helt innan du skär isär dem med en kniv.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Havrecookies

HAVRECOOKIES Knapriga lite segmjuka havrecookies som är makalöst goda!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) 

Havrecookies

ca 12 st

Deg
150 g smör, rumstempererat
1 1/2 dl strösocker
1/2 krm salt
1/2 tsk bakpulver
1 dl vetemjöl
4 dl havregryn 

Fyllning
100 g grovhackad choklad

Garnering
några rutor extra hackad choklad

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smöret med resten av ingredienserna till en deg. 

2. Hacka chokladen grovt. Blanda in chokladen i kakdegen.

3. Dela degen i 12 bitar och rulla dem till bollar. 

4. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite lätt.

5. Grädda kakorna mitt i ugnen i 13 minuter. Låt dem svalna på plåten.


TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)