Havregrynslimpa utan vetemjöl

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Enklare limpa kan man knappast baka. Blanda ihop havregryn (de ska inte mixas sönder) med resten av ingredienserna och degen är klar! Så enkelt, eller hur?! Frallorna är underbart goda, nyttiga och innehåller färre kolhydrater än vanligt bröd. Så himla smart och bra recept!

Havregryn innehåller inte gluten naturligt, men kan innehålla spår av gluten. Om man vill ha glutenfria havregryn måste man använda rena havregryn.

Tips! Det går bra att byta ut till veganalternativ istället för yoghurt, filmjölk eller kvarg. Bröden går jättebra att frysa in!

Havregrynslimpa utan vetemjöl

1 st

10 dl havregryn
1 msk bakpulver
1 1/2 tsk salt
5 ägg
4 dl filmjölk, kvarg eller naturell yoghurt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. 

2. Blanda havregryn, bakpulver och salt i en bunk. 

3. Tillsätt äggen och rör om ordentligt så att alla havregryn blir blöta av äggen.

4. Tillsätt filmjölk och rör om ordentligt till en kladdig deg. Låt degen stå och dra åt sig vätskan i ca 10 min. 

5. Häll degen i en limpform, täckt med bakplåtspapper. 

6. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min.

Raggmunk

Dessa RAGGMUNKAR är så goda! Ett riktigt toppenrecept på de allra godaste raggbunkarna.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Raggmunk – en älskad svensk klassiker. Frasiga, stekta potatispannkakor skulle man kunna beskriva dem som. En husmanskost som alltid är uppskattad av både vuxna och barn. Ofta serveras raggmunk med stekt fläsk och lingonsylt, men självklart kan man servera raggmunkarna med precis vad man vill.

Raggmunk 

(8–10 st)

1 kg okokt potatis (vikten avser skalad och okokt potatis)
2 ägg
2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
1 tsk salt
svartpeppar

GÖR SÅ HÄR

1. Skala och riv potatisen grovt. Krama ur vätskan i ett durkslag.

2. Vispa ihop ägg, mjölk, vetemjöl, salt och svartpeppar i en bunke. 

3. Häll ner den rivna potatisen i mjölksmeten och rör om.

4. Värm upp en stekpanna. Smält ner en klick smör eller olja. Klicka ut smeten och platta till den tunt. Stek på medelvärme tills raggmunken får en gyllenbrun färg, vänd och stek andra sidan gyllenbrun.

Servera gärna med lingonsylt, ev. stekt fläsk och grönsaker. Eller valfria tillbehör.

Chili sin carne

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Chili sin carne är en vegetarisk/vegansk, ljuvligt god, smakrik maträtt som är lätt att tillaga. Gott, nyttigt och enkelt!

Chili sin carne

6 portioner

2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
400 g vegofärs
3 msk tomatpuré
1–2 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 krm svartpeppar
3/4 tsk salt
1 msk soja
1 burk krossade tomater (à 400 g)
1 tetra vita bönor i tomatsås (à 380 g)
1 tetra kidneybönor (à 380 g)

GÖR SÅ HÄR

1. Skala och hacka lökarna samt skala och pressa vitlöken. Bryn allt i lite olja i en stekpanna. Ta upp allt ur stekpannan och lägg på en tallrik.

2. Bryn färsen i stekpannan. Tillsätt tomatpuré, kryddorna, soja, och krossade tomater. Låt allt puttra på svag värme i ca 10 min.

3. Tillsätt sist bönorna och låt allt puttra tills bönorna blivit varma. Smaka av och tillsätt mer kryddor om det behövs.

Till servering: Servera gärna maten med t ex ris eller bulgur och en fräsch sallad.

Havergrynsfrallor utan vetemjöl

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Enklare frallor kan man knappast baka. Blanda ihop havregryn (de ska inte mixas sönder) med resten av ingredienserna och degen är klar! Så enkelt, eller hur?! Frallorna är underbart goda, nyttiga och innehåller färre kolhydrater än vanligt bröd. Så himla smart och bra recept!

Havregryn innehåller inte gluten naturligt, men kan innehålla spår av gluten. Om man vill ha glutenfria havregryn måste man använda rena havregryn.

Tips! Det går bra att byta ut till veganalternativ istället för yoghurt, filmjölk eller kvarg. Bröden går jättebra att frysa in!

Havregrynsfrallor utan vetemjöl

8 stycken

4 dl havregryn 
2 ägg
2 dl yoghurt, filmjölk eller kvarg
2 tsk bakpulver
3/4 tsk salt

Garnering
havregryn

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Blanda ihop alla ingredienser i en skål till en deg. Låt degen stå och dra åt sig vätska i 10 min.

3. Klicka ut degen med en sked i 8 högar  på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite havregryn

4. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min.

Havrelimpa utan vetemjöl

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

En nyttig limpa fylld med frön och degen är baserad på havremjöl istället för vetemjöl. En supergod, nyttig limpa fylld med fibrer som påverkar blodsockret mindre än vanligt bröd.

Havrelimpa utan vetemjöl

1 st

3 ägg
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 dl filmjölk, kvarg eller naturell yoghurt
5 dl havregrynsmjöl
2 dl blandade frön, t ex solroskärnor, pumpafrön, linfrön m m (kan uteslutas)

Garnering
blandade frön

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en rymlig bunke. Tillsätt resten av ingredienser (allra sist fröna) och blanda till en kladdig deg.

2. Stjälp upp degen i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över blandade frön.

3. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min. Ta upp pappret och limpan ur formen och låt den kallna innan du skär den i skivor.