Dag: 9 juni, 2019

Jordgubbskaka recept

Jordgubbstårta

Skärmavbild 2019-06-09 kl. 21.58.17

Jordgubbstårta/Marängtårta. Frasiga marängbottnar fyllda med krämig citronfyllning och rikligt med vispgrädde, jordgubbar och smält choklad. En galet god tårta som passar alla kalas och högtider!

Titta på steg-för-stegfilm hur man bakar tårtan – klicka här!

Jordgubbstårta/Marängtårta

Tips! Tillsätt 3 dl Rice Crisp-flingor i marängsmeten innan du brer ut dem på ugnsplåten. Supergott och krispigt!

Botten
4 äggvitor
3 dl strösocker

Fyllning
4 äggulor
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
100 g smör
skal och saft av 1 citron (1 citron motsvarar 2 msk saft)

jordgubbar
citronmeliss
3 chokladbitar, smälta

Tips! Baka en mjuk, supersaftig jordgubbskaka – klicka här för film & recept!

1. Botten: Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa ner strösockret, lite i taget. (Rör försiktigt ner flingorna.)

2. Bred ut smeten på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper, ca 30×40 cm.

3. Grädda marängbottnen längst ner i ugnen i 60–70 min, tills den släpper från pappret. Låt den svalna.

4. Fyllning: Rör ihop alla ingredienserna i en kastrull och låt puttra under omrörning till en tjock kräm på låg värme. Var försiktigt så den inte bränner fast. Låt den svalna.

5. Dela marängbottnen i två lika stora delar med en vass kniv. Bred ut krämen på den ena maränghalvan och lägg den andra halvan ovanpå.

6. Garnering: Vispa grädden fluffig och bred ut hälften på toppen. Spritsa resten som en ram runt tårtan.

7. Skär jordgubbarna i mindre bitar. Lägg dem i mitten på tårtan.

8. Smält chokladen och ringla den över grädden och jordgubbarna. Garnera ev. med citronmelissblad.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

Jordgubbskaka

Skärmavbild 2019-06-09 kl. 16.38.46

Jordgubbskaka – en vansinnigt god, mjuk kaka fylld med härliga jordgubbar. Den går snabbt att slänga ihop och är helt perfekt när man vill bjuda på gofika! Servera gärna kakan ihop med en klick vispgrädde eller vaniljvisp!

Tips! Titta på steg-för-stegfilm som visar hur man bakar jordgubbskakan – klicka här!

Jordgubbskaka

Ca 12 bitar

2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk
50 g smör, smält
3 ½ dl vetemjöl

Fyllning/garnering
10–15 jordgubbar, beroende på storlek
florsocker

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och bröa en rund form ca 24 cm i diameter.

2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, mjölk, smält smör och vetemjöl. Vispa snabbt ihop allt till en slät smet.

3. Fyllning: Dela jordgubbarna i mindre bitar.

4. Strö ev. strösocker över jordgubbarna.

5. Häll smeten i formen.

6. Lägg jordgubbarna i formen på smeten.

6. Grädda kakan längst ner i ugnen i 25–30 min. Servera gärna kakan med vaniljsås, vispgrädde eller glass.