1. Fyll upp varmt vatten i diskhon och ställ ner degbunken. Lägg en tallrik som lock på bunken. 2. Sätt plastfolie eller folié på degbunken under jäsningen. Ställ den nära elementet eller annat varmare ställe i huset. 3. Värm upp ugnen till ca 40–45 grader. Stäng av den och ställ degen att jäsa övertäckt i värmen. Låt ugnsluckan stå på glänt, lite öppen.
Det är svårt att säga exakt hur länge degen ska jäsa, men den ska bli ungefär dubbelt så stor. Sedan är den klar att baka ut. Andra jäsningen av degen, som sker på plåten ska inte påskyndas utan den ska jäsa enligt receptet.
Här hittar du recept på mina godaste saffransbullar – klicka här!
200 g krossade tomater (ca 2 dl) (eller passerade tomate 75 g tomatpuré (ca ¾ dl) 1 msk torkad oregano
GÖR SÅ HÄR 1. Mät upp rätt mängd ingredienser till såsen.
2. Mixa krossade tomater och tomatpuré i en mixer till en slät sås. Rör i oreganon efteråt. (Om du inte har en mixer går det bra att mosa de krossade tomaterna ordentligt med en gaffel istället).
Superläckra saffransstrutar som är fyllda med mandelmassa och vispgrädde, precis som en semla! Magiskt goda!
Här hittar du recept på supergoda, läckra saffransbullar – klicka här!
Saffranssemmelstrutar
Deg
½ g saffran + 1 tsk strösocker 50 g jäst 3 dl mjölk, fingervarm 1 ½ dl strösocker ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 1 krm salt 2 ägg 175 g smör, rumsvarmt 12–13 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
Strutar:1. Vik ett veck på pappret enligt bilden. 2. Lägg A4-Pappret på aluminiumfolien och klipp till en bit som är lite större än pappret. 3. Rulla ihop pappret till en strut. 4. Lägg struten på aluminiumfolién. 5. Rulla in pappret i aluminiumfolién. 6. Vik in kanterna på folién upptill.
1. Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i 15–20 bitar. Om du inte vill baka ut hela degen till strutar kan du baka ut dem till klassiska saffransbullar!
3. Rulla degbitarna till längder, 25–30 cm.
4. Snurra varje längd kring en strut. Börja nedifrån och fäst änden i spetsen. Rulla ganska tätt. Fäst andra änden på undersidan.
5. Lägg strutarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa bakduk i ca 15 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Pensla degen med ägg.
7. Grädda bröden längst ner i ugnen i 9–11 min. Låt dem svalna på plåten.
8. Ta loss bröden från strutarna. Fyll dem med mandelmassa och vispgrädde (precis som en semla). Pudra över florsocker.
Stekt avokado är fantastiskt gott och mycket enkelt att tillaga. Den kan ätas istället för en köttbit eller som tillbehör till grillad mat. Servera den gärna till en sallad, en klick Keso, Ajvar eller vad du själv önskar. Den stekta avokadon funkar till det mesta! Och det är vansinnigt gott!
Du behöver: avokado smör eller olja vitlök flingsalt
ev. chiliflakes eller andra kryddor du gillar
GÖR SÅ HÄR 1. Dela avokadon på mitten. Gröp ur kärnan. Skär bort en bit på varje långsida så att det går att steka avokadon platt i pannan.
2. Värm upp en stekpanna och lägg i smör eller olja. Pressa ner 1–2 vitlöksklyftor i fettet och rör om.
3. Stek avokadohalvorna (och bitarna du skar bort), några minuter på varje sida. Krydda min din favoritkrydda, t ex chiliflakes. Strö över flingsalt före servering.
Fyllda saffransbullar. Ljuvligt goda, superläckra saffransbullar med mandelmassfyllning. Jag tipsar också 3 superläckra, goda fyllningar som kan användas i bullarna, fyllning 1, 2 och 3.
Välj mellan tre olika, smarriga fyllningar. Antingen fyller du alla bullar med samma fyllning. Eller gör en halv sats och fyll hälften med en annan fyllning.
Ca 26 st
Deg
½ g saffran + 1 tsk strösocker 50 g jäst 3 dl mjölk, fingervarm 1 ½ dl strösocker ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 1 krm salt 2 ägg 175 g smör, rumsvarmt 12–13 dl vetemjöl
Fyllning 1 (mandelmassa) 125 g mandelmassa, riven 100 g smör, rumsvarmt 1 dl strösocker 2 tsk vaniljsocker
Fyllning 2 (vit choklad) 100 g smör, rumsvarmt 200 g vit choklad, hackad 2 tsk vaniljsocker
1. Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 26 bitar. Forma släta bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
3.Valfri fyllning: Blanda ihop alla ingredienserna till en smulig massa. Tryck ihop ca 26 kulor av massan.
4. Tryck ner en kula i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Pensla bullarna (degen) med uppvispat ägg. Strö ev. över pärlsocker.
6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–9 min. Låt dem svalna på ett galler.
7. Pudra florsocker över bullarna före servering (om du inte pudrat över pärlsocker innan gräddning.