Dag: 21 juni, 2015

Enkla morotsbrödet i springform

enklamorotsbrodet6 enklamorotsbrodet3 enklamorotsbrodet7

Det här saftiga och lättgjorda morotsbrödet behöver bara jäsa en gång i formen. Det får en bra höjd och volym och är ljuvligt gott. Brödet älskas av både vuxna och barn. Frys in det som blir över och ta fram till veckans frukostar!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola
och på Facebook: lindasbakskola

Kalljäsning: Täck springformen med folié och låt degen jäsa i kylen över natten. Ta fram formen på morgonen innan du sätter på ugnen och låt den stå i rumstemperatur tills ugnen är varm. Grädda enligt instruktionerna.

Enkla morotsbrödet i springform

8–10 bitar

Det mjuka och saftiga brödet jäser endast en gång direkt i formen.

12 g jäst (¼ pkt)
2 dl mjölk, fingervarmt
1 tsk salt
1 msk rapsolja
75 g morötter, fint rivna
5–6 dl vetemjöl

2. Forma degen till en slät boll och strö över lite mjöl. Tryck ut degen till en rund kaka i en springform, ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper (utan att jäsa).

3. Nagga degen med en gaffel. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Sänk värmen till 225 grader och grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min.

5. Lyft upp brödet ur formen, i papperet och låt det svalna under en bakduk.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, morötter och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Forma degen till en slät boll och strö över lite mjöl.

2. Forma degen till en slät boll och strö över lite mjöl. Tryck ut degen till en rund kaka i en springform, ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper (utan att jäsa).

4. Sänk värmen till 225 grader och grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min.

5. Lyft upp brödet ur formen, i papperet och låt det svalna under en bakduk.

enklamorotsbrodet1 enklamorotsbrodet2 enklamorotsbrodet4 enklamorotsbrodet5

Segmjuk jordgubbskaka

dagensrecept jordgubbskaka1

Ljuvligt god och enkel jordgubbskaka som passar perfekt som dessert eller till fikat. Den går snabbt att göra och innehåller få ingredienser som man oftast har hemma. En riktig favorit här hemma!

De segmjuka kanterna är gudomligt god och gör kakan extra smarrig och god!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här)

Segmjuk jordgubbskaka

12 bitar

2 dl strösocker
2 ¼ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
100 g smör, smält
ca 200 g jordgubbar, frysta

florsocker

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Tillsätt sist smöret och blanda allt till en slät smet.

2. Dela de stora jordgubbarna så att får har ungefär samma storlek.

3. Häll smeten i en smord och bröad form eller klädd med bakplåtspapper, 19 x 26 cm eller en rund springform, ca 23 cm. Lägg jordgubbsbitarna ovanpå smeten.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 35 min. Låt den svalna i formen.

5. Pudra över florsocker och skär kakan i bitar. Servera den gärna med en klick grädde, vaniljsås eller glass.

2. Dela de stora jordgubbarna så att får har ungefär samma storlek.

3. Häll smeten i en smord och bröad form eller klädd med bakplåtspapper, 19 x 26 cm eller en rund springform, ca 23 cm. Lägg jordgubbsbitarna ovanpå smeten.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 35 min. Låt den svalna i formen.

jordgubbskaka2 jordgubbskaka4

Brödstrutar

brodstrutar2brodstrutar1

De här picknickbröden är både praktiska och ljuvligt goda! Baka och frys in dem och när du ska på utflykt eller äta lunch kan du fylla dem med t ex grönsaker, keso, kyckling, skinka eller en god röra! Packa ner fyllningen i olika små burkar och fyll dem när det är dags att äta! Bröden även serveras på en buffé med olika tillbehör att stoppa i brödet!

Tips! Strutarna kan sparas och användas flera gånger.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Brödstrutar

8–10 st

Strutar
8–10 A4-papper
aluminiumfolie

12 g jäst (¼ pkt)
2 dl mjölk, fingervarmt (vatten går också bra)
1 tsk salt
1 msk rapsolja
5–6 dl vetemjöl

sesamfrön

Strutar: 1. Vik ett veck på pappret enligt bilden. 2. Lägg A4-Pappret på aluminiumfolien och klipp till en bit som är lite större än pappret. 3. Rulla ihop pappret till en strut. 4. Lägg struten på aluminiumfolién. 5. Rulla in pappret i aluminiumfolién. 6. Vik in kanterna på folién upptill.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken (eller vattnet) och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Dela degen i 8–10 bitar.

3. Rulla degbitarna till längder, 25–30 cm.

4. Snurra varje längd kring en strut. Börja nedifrån och fäst änden i spetsen. Rulla ganska tätt. Fäst andra änden på undersidan.

5. Lägg strutarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Pensla degen med ägg och strö över sesamfrön.

7. Grädda bröden längst ner i ugnen i 9–12 min. Låt dem svalna på plåten.

8. Ta loss bröden från strutarna. Fyll dem gärna med grönsaker, kyckling, skinka, keso eller en god röra. Bröden går bra att frysa in och ta fram till picknicken! (Strutarna kan sparas och användas flera gånger).

2. Dela degen i 8–10 bitar.

3. Rulla degbitarna till längder, 25–30 cm.

6. Pensla degen med ägg och strö över sesamfrön.

7. Grädda bröden längst ner i ugnen i 9–12 min. Låt dem svalna på plåten.

brodstrutar4 brodstrutar3 utvald

© 2020 Lindas Bakskola. Alla rättigheter reserverade.