Dag: 7 mars, 2016 (sida 1 av 2)

Tacopiroger

tacopiroger11 tacopiroger12

MAKALÖST GODA PIROGER
Inbakade piroger fyllda med smält ost & tacoköttfärs! Pirogerna kan fyllas med det man tycker är gott och går bra att frysa in. Servera dem till en sallad, på buffén eller ta med på utflykten. Ät dem gärna direkt när de är nygräddade, då är de som allra godast. Men de går bra att frysa in och ta fram vid behov. Låt dem kallna innan de fryses in.

Tips!
Använd tacoköttfärsen från tacomiddagen och baka de allra läckraste pirogerna!

Tacopiroger

10–14 st beroende på storlek

25 g jäst
1 ½ dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
3 msk rapsolja
7–9 dl vetemjöl

Fyllning
200–300 g ost, riven
ca 200 g tacoköttfärs

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Dela degen i 10–14 bitar. Kavla ut dem till rundlar, ½–¾ cm tunna, på ett mjölat bakbord.

3. Lägg riven ost & tacoköttfärs i en hög mitt på rundeln.

4. Vik ena sidan över fyllningen till en halvmåne. Nyp ihop kanterna ordentligt.

5. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda pirogerna mitt i ugnen i ca 9–11 min.

2. Dela degen i 10–14 bitar. Kavla ut dem till rundlar, ½–¾ cm tunna, på ett mjölat bakbord.

3. Lägg riven ost & tacoköttfärs i en hög mitt på rundeln.

4. Vik ena sidan över fyllningen till en halvmåne. Nyp ihop kanterna ordentligt.

5. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda pirogerna mitt i ugnen i ca 9–11 min.

tacopiroger9 tacopiroger7 tacopiroger12 tacopiroger10 tacopiroger13 tacopiroger8

Marängtårta med passionsfruktmousse

marängpassionsmoussetarta10 marängpassionsmoussetarta11

Lyxig, läcker marängtårta med fylld med fluffig passionsfruktmousse! En perfekt kombination! Tårtan gillas av både barn och vuxna och kan serveras både på en finare middag, ett barnkalas eller som dessert efter helgmiddagen!

Tips!
Marängbottnarna kan bakas dagen före. Förvara dem torrt och svalt. Montera tårtan strax före servering eftersom bottnarna kan mjukna av grädden om tårtan får stå för länge.

Serveringstips!
Servera och dekorera gärna tårtan med bär, t ex hallon, jordgubbar eller blåbär. Hackad choklad är också gott på tårtan! Det är även gott med glass i tårtan!

Marängtårta med passionsfruktmousse

Ca 12 bitar

200 g vit choklad, smält
2 äggulor

Smaksättning
5–6 passionsfrukter

Marängbottnar
4 äggvitor
2 ½ dl strösocker

1. Vispa grädden fluffig, men inte för fast för då blir moussen grynig. Tillsätt den vita, smälta chokladen samt äggulan.

2. Blanda försiktigt ihop grädden, chokladen och äggulan till en slät mousse.

3. Gröp ur passionsfrukterna.

4. Rör ner hälften av passionsfruktköttet i gräddblandningen.

5. Marängbottnar: Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa till ett hårt, fast skum.

6. Bred ut marängsmeten till två rundlar på en ugnsplåt med bakplåtspapper, 18–20 cm i diameter. Grädda bottnarna i nedre delen av ugnen i 100–110 min. Låt dem kallna på plåten.

7. Lägg en marängbotten på ett fat. Bred ut hälften av passionsmoussen. Ringla över hälften av passionsfrukten som är kvar.

8. Lägg på nästa marängbotten. Bred ut resten av grädden och toppa med resten av passionsfrukten. Servera tårtan!

1. Vispa grädden fluffig, men inte för fast för då blir moussen grynig. Tillsätt den vita, smälta chokladen samt äggulan.

2. Blanda försiktigt ihop grädden, chokladen och äggulan till en slät mousse.

3. Gröp ur passionsfrukterna.

4. Rör ner passionsfrukterna i gräddblandningen.

5. xxx

5. Marängbottnar: Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa till ett hårt, fast skum.

6. xxx

6. Bred ut marängsmeten till två rundlar på en ugnsplåt med bakplåtspapper, 18–20 cm i diameter. Grädda bottnarna i nedre delen av ugnen i 100–110 min. Låt dem kallna på plåten.

7. xxx

8. xxx

marängpassionsmoussetarta9 marängpassionsmoussetarta11 marängpassionsmoussetarta12

Passionsfruktmousse

utvald passionsfruktsmousse5 passionsfruktsmousse6

Passionsfrukt + vit chokladmousse = oemotståndligt, lyxigt, gott! En perfekt dessert som man med stolthet kan bjuda gästerna på i alla lägen! Den är enkel och går snabbt att göra. Toppa gärna med några färska hallon före servering.

Passionsfruktmousse

8–10 portioner

150 g vit choklad, smält
1 äggula

Smaksättning
3–4 passionsfrukter

2. Blanda försiktigt ihop grädden, chokladen och äggulan till en slät mousse.

3. Gröp ur passionsfrukterna.

4. Rör ner passionsfruktköttet i gräddblandningen.

2. Blanda försiktigt ihop grädden, chokladen och äggulan till en slät mousse.

3. Gröp ur passionsfrukterna.

4. Rör ner passionsfrukterna i gräddblandningen.

4. Rör ner passionsfruktsköttet i gräddblandningen.

passionsfruktsmousse9 passionsfruktsmousse8 passionsfruktsmousse7 utvald