Dag: 30 augusti, 2017

Panerad fisk

På bilden serveras den panerade fisken med skolans kalla fisksås – receptet finns här!

Panerad fisk är så gott! En stor favorit hos de flesta barn också (som annars kan vara dåliga på att äta fisk), men panerad fisk påminner om fiskpinnar och går ner i de flesta barns magar.

Tips! Du kan använda de flesta fisksorter, t ex rödspätta, torsk, torskrygg, kolja, sej m m.

Panerad fisk

600–800 g fiskfilé (valfri sort)
1 dl vetemjöl
2 ägg, uppvispade
2 dl ströbröd
salt
ev. peppar

1. Skär fiskbitarna i valfria storlekar. Lägg vetemjöl på en tallrik. Vänd båda fisk sidorna  i vetemjöl.

2. Vispa upp äggen i en tallrik. Häll upp ströbröd i en annan tallrik.

3. Doppa fiskbitarna i äggblandningen. Doppa därefter dem direkt i ströbröd. Lägg dem på en skärbräda. Salta och eventuellt peppra fisken.

4. Värm upp en stekpanna. Smält smör i stekpannan. Stek fisken på medelvärme några minuter på varje sida, tills fisken får fin färg. Servera gärna med pressad citron, skolans kalla fisksås, hemgjord potatismos, ris eller kokt potatis.

Franska frallor

Franska frallor – supergoda, lättgjorda frallor med en knaprig yta och ett saftigt innanmäte! Går bra att frysa in! Om du vill göra dem mindre kan du göra 20 stycken istället för 12 stora. Gräddningstiden blir då någon minut kortare.

Franska frallor

12 st

50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
3 msk rapsolja
15–16 dl vetemjöl

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget (mot slutet). Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i 12 lika stora bitar. Forma dem till avlånga bröd, ca 20 cm på ett mjölat bakbord.

3. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och skär ca 5 sneda snitt på varje bröd med en vass kniv.

4. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 13–15  min. Låt dem svalna på ett galler.