Dag: 8 september, 2017

Gula Pippin

Jag fick nöjet att ta fram ett recept som innehåller kycklingköttfärs åt Svensk fågel. Jag gjorde en kycklingköttfärssås och wow vad god den blev! Det har blivit en ny favoriträtt hos alla mina fem barn. Så bra med en ny vardagsrätt som både är god, lättlagad och innehåller kyckling som är klimatsmart, säkert och hållbar! Testa gärna receptet, det finns här!

Tidigare i våras arrangerade Svensk fågel en tävling om bästa kycklingreceptet där min kycklingköttfärssås var ett av bidragen. Vinnaren hittar du här!

Samarbetet med Svensk fågel har lärt mig att alltid välja kyckling som har kvalitetsmärkningen Gula Pippin på förpackningen. Det är jätteviktigt att välja livsmedel som har tuffa krav på god djurhälsa och djurvälfärd. Och det har alla kycklingprodukter som är märkta med Gula Pippin. Svensk fågel håller koll på att hela kedjan går rätt till – från kläckeri till butik.

Här får ni några exempel på vad kontrollen innebär:

Bonden tar hand om fåglarna

I Sverige har vi strikta lagar om att djuren ska ha det bra, och de bönder som är medlemmar hos Svensk Fågel har ännu högre krav på sig:
• Förbud att inte använda tillväxtantibiotika och antibiotika får endast användas efter ordination av veterinär
• Bra foder, huvudsakligen på spannmål från svenska gårdar. Ingen GMO-soja eller fiskmjöl
• Inga näbbar trimmas hos föräldradjuren, tyvärr sker detta ibland utomlands för att undvika att de pickar på varandra
• Varken kycklingarna eller hönsen till kycklingarna får sitta i  burar, de sprätter fritt i stora luftiga stall på en bädd av kutterspån eller halm
• De har fötter och ben som mår bra –i Kina ser man svenska kycklingfötter som en sann delikatess då de är i så gott skick

Det är klimatsmart och hållbart
• Gårdar och slakterier ligger oftast där det växer mycket spannmål vilket minskar de långa transporterna
• Mindre klimatavtryck än andra köttslag och klimatsmartare jämfört med importerad kyckling
• Många av bönderna har kretsloppsgårdar. Det innebär att man tar vara på allt! Fåglarnas gödsel läggs på åkern där spannmål växer, det blir i sin tur halm som används till att värma stallarna och foder.

Den är säker
Ingen salmonella och låg förekomst av campylobacter

Läs mer om kvalitesmärkningen Gula Pippin här!

Segmjuk frasig äppelkaka

Klicka här för fler recept på supergoda äppelkakor!

Segmjuk, underbar äppelkaka! Mycket lättgjord  äppelkaka med lite segmjuka, frasiga kanter. Den bakas bakas utan bakpulver.

SEGMJUK FRASIG ÄPPELKAKA

Ca 10 bitar

1 ½ dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
50 g smör, smält

2 äpplen
2 tsk strösocker
½ tsk kanel
1 msk mandelspån (kan uteslutas eller ersättas av 1 msk hackad sötmandel)

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Vänd ner mjöl och smör och rör om allt till en smet.

2. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.

3. Skala äpplena, ta ur kärnhuset och dela dem på mitten. Skär äppelhalvorna i skivor, ca ½ cm tjocka.

4. Lägg äppelskivorna omlott, i rad mitt på smeten. Strö över socker, kanel och mandelspån.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen och lyft sedan upp hela papperet med kakan ur formen. Servera vaniljsås eller glass till kakan. Förvara kakan inrullad i bakplåtspapperet så behåller den sina lite segknapriga kanter.