Dag: 2 augusti, 2015

Coca-Colakaka med glasyr

cocacolakaka9 cocacolakaka3 cocacolakaka10

Underbart god och saftig chokladkaka med glasyr och kokos. Den påminner om kärleksmums, men både smeten och glasyren innehåller Coca-cola. Alla som smakade mina rutor älskade dem (inklusive jag själv). Det går bra att frysa in kakorna i en burk med tätslutande lock (om det blir några över 😉

Här hittar du fler enkla, supergoda recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola Snapchat: lindasbakskola

Coca-Colakaka med glasyr

20–24 rutor

250 g smör
2 ½ dl Coca-Cola (ej Light eller Zero utan med vanligt socker)
½ dl kakao
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 ½ dl mjölk

Glasyr
7 dl florsocker
115 g smör, smält
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3–4 msk Coca-Cola

kokos

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt Coca-Cola och kakao och låt det puttra i ca ½ min. Ta bort kastrullen från värmen och låt blandningen svalna.

2. Blanda ihop strösocker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål. Tillsätt ägg, mjölk och Coca-Cola-blandningen. Rör ihop allt till en slät smet.

3. Häll smeten i en ugnsform, ca 22 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.

4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den kallna i formen.

5. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till en bredbar glasyr.

6. Bred ut glasyren på kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna innan du skär kakan i rutor.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt Coca-Cola och kakao och låt det puttra i ca ½ min. Ta bort kastrullen från värmen och låt blandningen svalna.

3. Häll smeten i en ugnsform, ca 22 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.

4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den kallna i formen.

5. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till en bredbar glasyr.

cocacolakaka6 cocacolakaka8 cocacolakaka11

Jätterågsiktsrutor

jätterågsiktskakor2jätterågsiktskakor7 jätterågsiktskakor8

Det är enkelt att baka dessa gudomligt goda bröd. En storfavorit! Jag brukar frysa in dem och ta fram efter behov till frukost. Och barnen kan själva ta fram brödet när de vill äta mellis efter skolan. Barnen älskar detta bröd och det har en rykande åtgång!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Jätterågsiktsrutor

2 plåtar

50 g jäst
7 dl mjölk, fingervarm
3 dl filmjölk
½ dl rapsolja
2 ½ tsk salt
½ dl ljus sirap
2 dl havregryn
1 dl grahamsmjöl
ca 16 dl rågsikt

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt filmjölk, olja, salt, sirap, havregryn och grahamsmjöl. Låt blandningen stå i ca 5 min. Tillsätt rågsikten, lite i taget och blanda ihop allt till smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

2. Dela degen i två bitar.

3. Tryck ut degbitarna på två plåtar klädda med bakplåtspapper.

4. Nagga degen en gaffel eller liknande.

5. Dela båda degplattorna i sex rutor. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda bröden (en plåt i taget) mitt i ugnen i 10–12 min.

2. Dela degen i två bitar.

3. Tryck ut degbitarna på två plåtar klädda med bakplåtspapper.

4. Nagga degen en gaffel eller liknande.

6. Grädda bröden (en plåt i taget) mitt i ugnen i 10–12 min.

jätterågsiktskakor1 jätterågsiktskakor4 jätterågsiktskakor5

© 2020 Lindas Bakskola. Alla rättigheter reserverade.