Underbart god och saftig chokladkaka med glasyr och kokos. Den påminner om kärleksmums, men både smeten och glasyren innehåller Coca-cola. Alla som smakade mina rutor älskade dem (inklusive jag själv). Det går bra att frysa in kakorna i en burk med tätslutande lock (om det blir några över 😉
Här hittar du fler enkla, supergoda recept!Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola Snapchat: lindasbakskola
Coca-Colakaka med glasyr
20–24 rutor250 g smör2 ½ dl Coca-Cola (ej Light eller Zero utan med vanligt socker)½ dl kakao4 dl strösocker5 dl vetemjöl1 tsk bakpulver2 tsk vaniljsocker1 nypa salt2 ägg1 ½ dl mjölk Glasyr
7 dl florsocker115 g smör, smält3 msk kakao2 tsk vaniljsocker3–4 msk Coca-Cola Garnering
kokosGÖR SÅ HÄR1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt Coca-Cola och kakao och låt det puttra i ca ½ min. Ta bort kastrullen från värmen och låt blandningen svalna.
2. Blanda ihop strösocker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål. Tillsätt ägg, mjölk och Coca-Cola-blandningen. Rör ihop allt till en slät smet.
3. Häll smeten i en ugnsform, ca 22 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den kallna i formen.
5. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till en bredbar glasyr.
6. Bred ut glasyren på kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna innan du skär kakan i rutor.
[caption id="attachment_33382" align="" width="860"] 1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt Coca-Cola och kakao och låt det puttra i ca ½ min. Ta bort kastrullen från värmen och låt blandningen svalna.[/caption]
[caption id="attachment_33383" align="" width="860"] 2. Blanda ihop strösocker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål. Tillsätt ägg, mjölk och Coca-Cola-blandningen. Rör ihop allt till en slät smet.[/caption]
[caption id="attachment_33384" align="" width="860"] 3. Häll smeten i en ugnsform, ca 22 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.[/caption]
[caption id="attachment_33385" align="" width="860"] 4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den kallna i formen.[/caption]
[caption id="attachment_33386" align="" width="860"] 5. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till en bredbar glasyr.[/caption]
[caption id="attachment_33387" align="" width="860"] 6. Bred ut glasyren på kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna innan du skär kakan i rutor.[/caption]
Rulltårtor är festliga och passar både till vardags och högtider. Gör en variant med choklad rakt igenom eller en ljus, men byt då ut alla kakao i receptet mot ½ dl vetemjöl till (det blir totalt 2 dl vetemjöl). Tips! Baka en drömrulltårta fylld med krämig vaniljsmörkräm – klicka här för recept! Chokladrulltårta 12–15 bitar 3 ägg …