jätterågsiktskakor2jätterågsiktskakor7 jätterågsiktskakor8

Det är enkelt att baka dessa gudomligt goda bröd. En storfavorit! Jag brukar frysa in dem och ta fram efter behov till frukost. Och barnen kan själva ta fram brödet när de vill äta mellis efter skolan. Barnen älskar detta bröd och det har en rykande åtgång!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Jätterågsiktsrutor

2 plåtar

50 g jäst
7 dl mjölk, fingervarm
3 dl filmjölk
½ dl rapsolja
2 ½ tsk salt
½ dl ljus sirap
2 dl havregryn
1 dl grahamsmjöl
ca 16 dl rågsikt

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt filmjölk, olja, salt, sirap, havregryn och grahamsmjöl. Låt blandningen stå i ca 5 min. Tillsätt rågsikten, lite i taget och blanda ihop allt till smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

2. Dela degen i två bitar.

3. Tryck ut degbitarna på två plåtar klädda med bakplåtspapper.

4. Nagga degen en gaffel eller liknande.

5. Dela båda degplattorna i sex rutor. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda bröden (en plåt i taget) mitt i ugnen i 10–12 min.

2. Dela degen i två bitar.

3. Tryck ut degbitarna på två plåtar klädda med bakplåtspapper.

4. Nagga degen en gaffel eller liknande.

6. Grädda bröden (en plåt i taget) mitt i ugnen i 10–12 min.

jätterågsiktskakor1 jätterågsiktskakor4 jätterågsiktskakor5