Dag: 15 februari, 2016 (sida 1 av 2)

Piroger

piroger2

Piroger är så vansinnigt gott! Speciellt när man äter dem nybakade när de fortfarande är varma. De går bra att frysa in, men värm dem gärna lite försiktigt i mikron precis när de ska ätas. Pirogerna kan fyllas med i princip vad som helst som man gillar, t ex ost & skinka, kyckling, köttfärs, tacoköttfärs, grönsaker m m. Bara fantasin och smaken sätter gränser. Den kan göras vegetarisk eller vegansk (ersätt då mjölken i degen med vatten).

Följ gärna på Instagram:  https://www.instagram.com/lindasbakskola/?hl=sv

Piroger

Ca 12 st

25 g jäst
1 ½ dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
2 msk rapsolja
7–9 dl vetemjöl

Förslag på fyllning
ost, riven +
skinka, skuren i bitar
kyckling
köttfärssås
tacoköttfärs
grönsaker
tomatsås
oregano

Garnering (kan uteslutas)
ägg

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, ägg och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Dela degen i 10–14 bitar. Kavla ut dem till rundlar, ca ½ cm tunna, på ett mjölat bakbord.

3. Lägg fyllningen, t ex riven ost & skinka eller köttfärs, grönsaker, kyckling i en hög mitt på rundeln. Strö ev. över oregano.

4. Vik ena sidan över fyllningen till en halvmåne.

5. Nyp ihop kanterna ordentligt och nagga med en gaffel.

6. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

7. Pensla pirogerna med uppvispat ägg (kan uteslutas).

8. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Håll koll så att de inte bränns på ytan.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, ägg och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Dela degen i 10–14 bitar. Kavla ut dem till rundlar, ½–1 cm tjocka, på ett mjölat bakbord.

2. Dela degen i 10–14 bitar. Kavla ut dem till rundlar, ca ½ cm tunna, på ett mjölat bakbord.

3. Lägg riven ost & skinka i en hög mitt på rundeln. Strö ev. över oregano.

4. Vik ena sidan över fyllningen till en halvmåne.

5. Nyp ihop kanterna ordentligt och nagga med en gaffel.

6. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

7. Pensla pirogerna med uppvispat ägg (kan uteslutas).

8. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Håll koll så att de inte bränns på ytan.

piroger1 utvald2

Oreokladdkaka

oreokladdkaka4 oreokladdkaka8 oreokladdkaka3

En riktigt härlig kladdkaka med Oreokakor i både smeten och på toppen! Ljuvligt god och läcker! Den blir garanterat festens höjdpunkt och en älskad kaka som alla vill ha receptet på.

Oreokladdkaka

Ca 12 bitar

175 g smör
2 ½ dl strösocker
2 msk ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
¾ dl kakao
1 ¾ dl vetemjöl
100 g mörk choklad, hackad

florsocker

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en medelstor kastrull. Ta bort den från värmen. Rör ner strösocker, sirap, vaniljsocker, kakao, vetemjöl och ägg. Blanda ihop allt till en slät smet. Blanda i chokladen.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 23 cm i diameter.

3. Dela kakorna på mitten med en vass kniv.

4. Stick ner kakhalvorna i smeten med den skurna sidan upp.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i 23–28 min, tills den är lagom kladdig. Pudra ev. över lite florsocker. Servera gärna med en klick vispgrädde.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 23 cm i diameter.

3. Dela kakorna på mitten med en vass kniv.

4. Stick ner kakhalvorna i smeten med den skurna sidan upp.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i 23–28 min, tills den är lagom kladdig. Pudra ev. över lite florsocker. Servera gärna med en klick vispgrädde.

oreokladdkaka6 oreokladdkaka9 oreokladdkaka7 oreokladdkaka5 oreokladdkaka1 oreokladdkaka2

Igelkottkakor

igelkottkakorB igelkottkakorG utvald

Kreativ bakning! Roliga, spröda & goda mördegskakor i form av igelkottar! Kul att baka med barnen eller bjuda på till fikat på ett barnkalas. Kakorna grädda i låg värme, ca 160 grader för att de ska bli genomgräddade och inte få någon färg.

Igelkottkakor

Ca 20 st

200 g smör, kallt
1 nypa salt
1 dl florsocker
4 ½ dl vetemjöl

ca 100 g mörk choklad, smält
kokos

1. Sätt ugnen på 160 grader. Nyp ihop smöret med salt, florsocker och vetemjöl till en deg.

2. Dela degen i ca 20 bitar. Forma dem till igelkottar med en smal nos och rund kropp, enligt bilden.

3. Lägg igelkottskakorna på en plåt med bakplåtspapper.

4. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem kallna på plåten.

5. Doppa kroppen (bakre halvan av kakan) i smält choklad.

6. Strö kokos över kroppen. Doppa även nosen i chokladen. Lägg kakan på ett bakplåtspapper.

7. Doppa baksidan på en tesked i smält choklad och gör ögon på kakorna. Låt chokladen stelna (eventuellt i kylen). Förvara kakorna i en burk med tätslutande lock.

1. Sätt ugnen på 160 grader. Nyp ihop smöret med salt, florsocker och vetemjöl till en deg.

2. Dela degen i ca 20 bitar. Forma dem till igelkottar med en smal nos och rund kropp, enligt bilden.

3. Lägg igelkottskakorna på en plåt med bakplåtspapper.

4. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem kallna på plåten.

5. Doppa kroppen (bakre halvan av kakan) i smält choklad.

6. Strö kokos över kroppen. Doppa även nosen i chokladen. Lägg kakan på ett bakplåtspapper.

7. Doppa baksidan på en tesked i smält choklad och gör ögon på kakorna. Låt chokladen stelna (eventuellt i kylen). Förvara kakorna i en burk med tätslutande lock.

igelkottkakor8igelkottkakorE igelkottkakorA igelkottkakorF igelkottkakorD