Dag: 4 september, 2017

Ugnspannkaka med bacon

Ugnspannkaka med bacon blev en riktigt succé hemma hos mig! Barnen älskade denna pannkaka så det här blir en ny favorit jag garanterat kommer tillaga ofta framöver. Och den är så enkel att göra att även barnen själv kan tillaga rätten. Tänk på att baconen drar ihop sig under gräddningen i ugnen så man kan gärna lägga på några extra baconskivor på kanterna.

Ugnspannkaka med bacon

1 plåt

8 dl mjölk
1 krm salt
4 dl vetemjöl

1–2 paket bacon

1. Vispa upp äggen med en visp. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa allt till en slät smet. Låt den stå och vila i ca 15 min. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Häll smeten i en ugnsplåt eller långpanna med höga kanter. Lägg ut baconskivorna ovanpå smeten.

3. Grädda ugnspannkakan mitt i ugnen i 20–25 min eller tills den ser färdig ut på ytan. Servera med valfri sylt.

Nyttig havregrynslimpa utan mjöl

Ett nyttigt, mycket gott, luftigt och saftigt bröd som bakas utan vanligt vetemjöl. I stället används havregryn som man mixar till ett mjöl i en mixer eller hushållsmaskin med knivar. Ett mycket bra bröd för den som inte äter vetemjöl av olika anledningar. Obs! Brödet ska kallna helt innan man skär det i skivor. Eftersom brödet är bakat med bikarbonat kan det lukta lite fränt direkt efter gräddningen, men det försvinner när brödet kallnat helt.

Tips! Skär limpan i skivor och frys in dem. Ta fram och tina önskat antal brödskivor vid behov.

Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Nyttig havregrynslimpa utan mjöl

1 st

7 dl havregryn (mixas till mjöl)
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 ½ dl filmjölk

söndersmulade havregryn

1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa havregrynen till ett fint mjöl i en mixer med knivar eller matberedare med knivar.

2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en rymlig bunke.

3. Blanda ihop alla ingredienser till degen i bunken, till en kladdig deg.

4. Häll degen i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite söndersmulade havregryn.

5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min. Ta upp pappret och limpan ur formen och låt den svalna.