Dag: 26 december, 2017

Potatisgratäng

Gräddig, ljuvligt god potatisgratäng. En riktigt läcker potatisgratäng som slår det mesta och håller sig god i kylen i flera dagar.
Tips! Gör det läckraste, godaste vitlökssmöret till kycklingen eller köttet – klicka här för recept!
Tips! Stekt avokado är ljuvligt gott till potatisgratäng – klicka här för recept!

Potatisgratäng

1 stor ugnsform

1–1 ½ kg potatis
1 stor gul lök (eller 2 mindre)
2 vitlöksklyftor
5 dl vispgrädde (eller 3 dl vispgrädde + 2 dl mjölk)
salt
svartpeppar eller vitpeppar
200 g riven ost

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisarna och skär dem i tunna skivor, ca 4 mm tunna.

2. Hacka löken fint.

3. Varma potatis och lök i en ugnsfast form. Salta och peppra.

4. Pressa vitlöken i vispgrädden och häll den över potatisen. Strö sist över riven ost.

5. Grädda gratängen längst ner i ugnen i 45–50 min till potatisen är mjuk och krämig. Lägg på ugnsfolié efter halva tiden om den får för mycket färg.

Bellini

Bellini är en klassisk bubblig drink som skapades i Venedig på 1940-talet. Den görs på färskpressad persikopuré, men man kan även använda persikopuré på burk och blanda den i Champagne, Prosecco eller mousserande vin. Originaldrinken från Italien innehåller Prosecco.
Snackstips! Servera drinken med nyttiga, knapriga, salta chips som bara tar 5 min att göra i mikron – klicka här för recept!
Snackstips! Servera drinken till brödpinnar med flingsalt – klicka här för recept!

Bellini

1 glas

1/3 persikopuré (barnmatsburk eller färskpressad) i ett glas
2/3 Champagne, Prosecco eller mousserande vin

1.
Mixa/pressa sönder vit persika eller använd persikopuré barnmatsburk.

2. Fyll 1/3 av glaset med perikopuré och 2/3 med Champagne, Prosecco eller mousserande vin

Snackstips! Servera drinken med nyttiga, knapriga, salta chipsklicka här för recept!

CURRYKÖTTFÄRSSÅS

Kryddig curryköttfärssås – en lättgjord, supergod vardagsrätt. Smaka av kryddningen och tillsätt mer eller mindre kryddor beroende på vilken styrka du vill ha.
Tips! Laga ljuvligt god tacoköttfärssås – klicka här för recept!
Tips! Gör en superläcker, god pizza av köttfärssåsen som blir över – klicka här för recept!

CURRYKÖTTFÄRSSÅS

1 gryta

1 gul lök
500 g köttfärs
1 tsk curry
1–2 msk torkad oregano
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 dl ketchup
salt
lite svartpeppar
ev. lite vatten

1. Skala löken och hacka den fint. Fräs löken i en klick smör i en stekpanna. (Ta upp löken och lägg den på en tallrik).

2. Stek köttfärsen i en stekpanna ihop med curry, oregano och pressad vitlök. Mosa den med en gaffel och rör om tills den är genomstekt.

3. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, ketchup, salt och lite svartpeppar. Tillsätt den stekta löken och låt allt puttra på låg värme i ca 10 min. Späd ev. med lite vatten.

Tips! Laga ljuvligt god tacoköttfärssås – klicka här för recept!