Dag: 10 januari, 2018 (sida 1 av 2)

Semlor

Perfekta semlor – de här semmelbullarna är oerhört fluffiga, luftiga och mycket goda! Ett favoritrecept som jag varmt rekommenderar!
Tips! Baka en superläcker semmelfläta som räcker till många – klicka här för recept!
Tips! Baka en gudomligt god semmelkladdkaka – klicka här för recept!

Semlor

Ca 30 st

50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
225 g smör, rumsvarmt
12–13 dl vetemjöl

Pensling

Fyllning
200–300 g mandelmassa
3–4 msk mjölk

ca 5 dl vispgrädde

florsocker

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 45 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

4. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler.

5. Montering: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna. Blanda ihop mandelmassan med mjölken till en kladdig massa. Lägg en klick i varje bulle.

6. Vispa grädden fluffig och klicka ut eller spritsa den på bullarna.

7. Sätt på locken. Pudra över florsocker.

Tjockpannkaka

Tjockpannkaka, även kallad ugnspannkaka, är ett klassiskt pannkaksrecept som framförallt barnen älskar. Pannkakan är fluffig och mycket lättlagad. Smeten tar bara någon minut att röra ihop och sedan sköter den sig själv i ugnen. Servera gärna med vispgrädde och sylt.

Tips! Baka ugnspannkaka med bacon – klicka här för recept!

Tjockpannkaka

1 plåt

1 krm salt
4 dl vetemjöl
8 dl mjölk

1. Vispa upp äggen med en visp. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa allt till en slät smet. Låt den stå och vila i ca 15 min. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Häll smeten i en smord ugnsplåt eller långpanna med höga kanter.

3. Grädda ugnspannkakan mitt i ugnen i 22–25 min eller tills den ser färdig ut på ytan. Servera med valfri sylt. Tips! Baka ugnspannkaka med bacon – klicka här för recept!

Tips! Tillaga baconugnspannkaka i ugn, supergott – klicka här för recept!

Sötsur kycklingfilé i sås

Sötsur kycklingfilé i sås – en lättgjord vardagsrätt som både vuxna och barn gillar. Lägre fetthalt än vispgrädde eller creme fraische funkar också bra, men vispgrädde gör såsen allra krämigast.
Tips! Servera kycklingen med flingsaltklyftpotatis – klicka här för recept!
Tips! Servera kycklingen till en nyttig, fräsch och supergod Kesosallad – klicka här för recept!

Sötsur kycklingfilé i sås

4 portioner

ca 4 kycklingfiléer
salt
svartpeppar
rapsolja
1 dl vatten + 1 msk maizena
1 dl vispgrädde (lägre fetthalt eller creme fraische funkar också bra)
ca 3 msk Sweet chili sauce (sötsur sås i glasflaska)

1. Dela kycklingfiléerna mitt itu så de blir tunnare. Salta och peppra ytan.

2. Värm upp en stekpanna och stek kycklingfiléerna i rapsolja. Stek ytan på hög värme tills de får lite färg. Sänk direkt till låg värme och låt dem ligga under lock tills de är genomstekta. De blir oerhört saftiga om de blir genomstekta i låg värme.

3. Blanda vatten och maizena i en skål. Häll över vispgrädde, vatten och sötsur sås. Rör om och låt allt så på låg värme en stund. Smaka av såsen! Servera gärna med ris eller pressad potatis och sallad.
Tips! Servera kycklingen med flingsaltklyftpotatis – klicka här för recept!