Bloggar Lindas Bakskola Lindas semlor

Semlor

Perfekta semlor – de här semmelbullarna är oerhört fluffiga, luftiga och mycket goda! Ett favoritrecept som jag varmt rekommenderar!
Tips! Baka en superläcker semmelfläta som räcker till många – klicka här för recept!
Tips! Baka en gudomligt god semmelkladdkaka – klicka här för recept!

Semlor

Ca 30 st

50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
3 ägg
225 g smör, rumsvarmt
12–13 dl vetemjöl

Pensling
1 ägg

Fyllning
200–300 g mandelmassa
3–4 msk mjölk

ca 5 dl vispgrädde 

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 45 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

4. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler.

5. Montering: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna. Blanda ihop mandelmassan med mjölken till en kladdig massa. Lägg en klick i varje bulle.

6. Vispa grädden fluffig och klicka ut eller spritsa den på bullarna.

7. Sätt på locken. Pudra över florsocker.

Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Tjockpannkaka

  Tjockpannkaka, även kallad ugnspannkaka, är ett klassiskt pannkaksrecept som framförallt barnen älskar. Pannkakan är fluffig och mycket lättlagad. Smeten tar bara någon minut att röra ihop och sedan sköter den sig själv i ugnen. Servera gärna med vispgrädde och sylt. Tips! Baka ugnspannkaka med bacon – klicka här för recept!   Tjockpannkaka 1 plåt 5 …

0

Sötsur kycklingfilé i sås

Sötsur kycklingfilé i sås – en lättgjord vardagsrätt som både vuxna och barn gillar. Lägre fetthalt än vispgrädde eller creme fraische funkar också bra, men vispgrädde gör såsen allra krämigast. Tips! Servera kycklingen med flingsaltklyftpotatis – klicka här för recept! Tips! Servera kycklingen till en nyttig, fräsch och supergod Kesosallad – klicka här för recept! Sötsur …

0

Veganska semlor

Fluffiga, härliga semlor med ingredienser som bara kommer från växtriket. Frys in de bullar du inte gör semlor av och ta fram och gör i ordning dem med mandelmassa och grädde vid ett annat tillfälle. Tips! Om man vill att bullarna ska få lite extra färg kan man pensla dem med sockerblandning innan gräddning (strösocker …

0

Veganska pannkakor / veganpannkakor

Veganpannkakor med ingredienser från växtriket. Tips! Byt ut 1 dl vetemjöl mot grahamsmjöl om du vill ha fiberrikare pannkakor. Tips! Tillaga ljuvligt goda veganburgare – klicka här för recept! Tips! Baka veganska snabbfrallor som är klara på 15 min – klicka här för recept! Veganska pannkakor 4 dl vetemjöl  8 dl havredryck (eller sojamjölk) en …

0

Vad är Oumph? Vegansk Oumph

Vad är Oumph? Oumph! är ett sojabaserat alternativ till kött från växtriket. Den är kalorisnål, rik på protein, järn, folsyra och har en fiberaktig struktur som ger en bra tuggkonsistens (liknande mört kött). Oumph kan man med fördel bjuda alla på vid middagsbordet, både veganer, vegetarianer och köttätare eftersom konsistensen och smaken tilltalar de flesta. …

0

Stekta grönsaker

Stekta grönsaker är varmt, gott, mättande och nyttigt – en perfekt vardagsrätt som är lätt att göra! Tips! Servera gärna grönsakerna med en rejäl klick ajvar relish – en gudomligt god och nyttig paprikaröra – klicka här för recept! Tips! Baka nyttiga, lättgjorda havregrynsfrallor till maten – klicka här för recept! Stekta grönsaker vitkål gul …

0

Hemgjord ajvar relish

Ajvar relish är en nyttig, supergod paprikaröra som passar som tillbehör till de flesta maträtter! Den finns att köpa färdig på burk, både mild och stark. Du kan själv variera hettan genom att använda mer eller mindre vitlök och chiliflakes. Tips! Servera ajvar relish med stekt avokado, såååå gott – klicka här för recept! Hemgjord ajvar …

0

Ugnspannkaka

Ugnspannkaka, även kallad tjockpannkaka, är ett klassiskt vardagsrecept som framförallt mina barn älskar. Pannkakan är fluffig, god och mycket lättlagad. Smeten tar bara några minuter att röra ihop och sedan sköter den sig själv i ugnen. Servera gärna med sylt och vispgrädde.  Tips! Tips! Tillaga baconugnspannkaka – klicka här för recept! Tips! Fler, enkla matrecept – klicka …

0

Bönbiffar

Supergoda bönbiffar som är enkla att tillaga. Kryddningen kan varieras efter egen smak, men vitlök och färska kryddor är alltid gott! Tips! Tillaga en supergod, enkel och nyttig Kesosallad och servera den till bönbiffarna – klicka här för recept! Bönbiffar Ca 6 st 1 tetrapak blandade bönor, 380 g med vätska ¾ dl havregryn ½ gul lök …

0

Veganburgare

Nyttiga, supergoda och mycket gott kryddade veganburgare. Tips! Baka supergoda, veganska snabbfrallor – klicka här för recept! Tips! Gör en supergod, härlig, vegansk bönsallad – klicka här för recept! Veganburgare Ca 6 st 1 tetrapak blandade bönor, 380 g med vätska ¾ dl havregryn ½ gul lök 2 vitlöksklyftor salt ev. 1–2 msk hackade färska kryddor, …

0

Tekakor

Tekakor är magiskt gott – ett favoritbröd som både barn och vuxna brukar älska! Frys gärna in dem och ta fram vid behov. Tips! Här finns fler recept på goda tekakor – klicka här för recept! Tips! Baka tekakor med grovt mjöl – klicka här för recept!  Tekakor Ca 20 st 50 g jäst 6 dl …

0

Filmjölkslimpa

Filmjölkslimpa är oerhört enkelt att baka och ljuvligt gott. Den behöver inte jäsa och håller sig färsk i flera dagar i en plastpåse. Den går också bra att frysa in den. Jag brukar frysa in den i skivor och ta fram vid behov. Tips! Här finns fler enkla bröd att baka – klicka här för recept! …

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x