BAKA BRÖD I PAJFORM Ett brytbröd som blir oerhört saftigt och gott. Bryt en fralla från ditt bröd och njut av det saftiga, mjuka brödet till frukost, på buffén, som tillbehör till middagen eller ta med på picknick.
Tips: Kalljäs brödet i kylen över natten! Låt formen med degen jäsa övertäckta i kylen över natten. Grädda direkt när du vaknar så kan du njuta av nygräddat bröd till frukost. Ta fram bröden ur kylen när du sätter på ugnen. Du kan hoppa över jäsningen under punkt 1 om du kalljäser degen över natten.
Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)
SIRAPSBRÖD I PAJFORM
8 st
25 g jäst
4 dl mjölk (eller vatten), fingervarm
50 g smör, rumsvarmt
1 dl sirap, ljus eller mörk
1 tsk salt
9–10 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, sirpa, salt och rågsikt. Blanda ihop allt till en lätt kladdig deg och knåda den i några minuter, gärna i maskin (knåda för hand är kladdigt med denna deg, men funkar det med). Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Rulla degen i vetemjöl och forma den till en boll.
3. Tryck ut degen till en platta i en pajform, klädd med ett bakplåtspapper. Mjöla händerna.
4. Dela degen i 10–12 bitar med en degskrapa eller kniv.
6. Låt brödet jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min. Låt det svalna i formen.
Bästa brödet jag bakat och pensionärerna där jag jobbar älskar det. Brukar göra dubbel sats och göra i långpanna sedan gör jag rutor istället för trekanter.
Har även testat att ta torrjäst och blanda med mjölet och sedan resten av ingredienserna. Funkar kanon.