Saffranssol – en ljuvligt god, saftig saffransbulle som räcker till många. Bryt loss en solstråle och njut av den underbart bullen som du kan fylla med tre olika fyllningar (läs nedan i receptet).
Här finns recept på fler goda, läckra saffransbullar – klicka här!
Saffranssol
Ca 16 bitar
25 g jäst
5 dl mjölk, fingervarm
½ g saffran (1 påse)
1 dl strösocker
½ krm salt
½ tsk mortlade kardemummakärnor
150 g smör, rumsvarmt
ca 14 dl vetemjöl
Vaniljfyllning
ca 150 g smör, rumsvarmt
3 msk vaniljsocker
eller Kanelfyllning
ca 150 g smör, rumsvarmt
6 msk strösocker
2 tsk kanel
eller Mandelmassfyllning
ca 150 g smör, rumsvarmt
3 msk strösocker
150 g mandelmassa, riven
Garnering
1 ägg
florsocker (ev.pärlsocker)
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och saffran och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Dela degen i fyra delar.
4. Kavla ut degbitarna till tunna rundlar, så att de precis får plats på plåten.
5. Lägg en rundel på en plåt med bakplåtspapper. Välj en av fyllningarna.
6. Bred ut 1/3 av smöret på den understa degplattan. Strö över vaniljsocker (eller ingredienser från de andra fyllningar.
7. Lägg på platta två och upprepa punkt nr 6.
8. Lägg på platta tre och upprepa punkt nr 6. Lägg sist på den fjärde degplattan.
9. Mät ut mittpunkten och tryck försiktigt ner ett litet glas i mitten.
10. Dela degplattan i fyra delar utifrån cirkeln i mitten. Dela därefter varje fjärdedel i fyra bitar. Totalt ska det bli 16 strålar i solen.
11. Pensla degen med ägg och strö eventuellt över lite pärlsocker. Sätt ugnen på 225 grader. Låt solen jäsa i ca 15 min (den har redan jäst en stund medan du jobbat med den).
12. Grädda solbullen längst ner i ugnen i 25–30 min. Håll koll så att den får lagom med färg. Låt kakan svalna på plåten. Pudra gärna över florsocker före servering.