Ljuvligt god, lyxig mintchokladkaka med en härlig kladdkakebotten! Servera gärna med en klick vispgrädde om du vill äta den som dessert eller ät rutorna som de är.
After Eight kladdkaka
Ca 24 bitar bitar
150 g smör, smält 2 ½ dl strösocker ¾ dl kakao 2 tsk vaniljsocker ½ krm salt
1 ¾ dl vetemjöl 3 ägg
Garnering ca 20 plattor After Eight florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Testa att lägga ut ca 24 After Eight-plattor i en form så att de får plats. Formen på bilden är ca 18 x 25 cm.
2. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 18 × 25 cm.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 23 min. Låt den svalna något i formen.
5. Lägg på After Eight-plattorna tätt intill varandra medan kakan fortfarande är ljummen. Ställ kakan i kylen i ca 1 tim. Skär kakan i rutor med en vass kniv.
Saffranssol – en superläcker, supergod, mycket saftig saffransbulle som räcker till många. Den är oerhört saftig med en underbart god saftig, smörfyllning! Bryt loss en solstråle och njut av den underbart saftiga, goda saffransbullen som är fylld av härlig vaniljsmörkräm.
Saffranssol med vaniljsmörfyllning
Ca 16 bitar
25 g jäst 5 dl mjölk, fingervarm
½ g saffran (1 påse) 1 dl strösocker ½ krm salt ½ tsk mortlade kardemummakärnor 150 g smör, rumsvarmt ca 14 dl vetemjöl
Vaniljfyllning ca 150 g smör, rumsvarmt 3 msk vaniljsocker
eller Kanelfyllning ca 150 g smör, rumsvarmt 6 msk strösocker 2 tsk kanel
eller Mandelmassfyllning
ca 150 g smör, rumsvarmt
3 msk strösocker
150 g mandelmassa, riven
Garnering 1 ägg pärlsocker/florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och saffran och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Dela degen i fyra delar.
4. Kavla ut degbitarna till tunna rundlar, så att de precis får plats på plåten.
5. Lägg en rundel på en plåt med bakplåtspapper. Välj en av fyllningarna.
6. Bred ut 1/3 av smöret på den understa degplattan. Strö över vaniljsocker (eller ingredienser från de andra fyllningar.
7. Lägg på platta två och upprepa punkt nr 6.
8. Lägg på platta tre och upprepa punkt nr 6. Lägg sist på den fjärde degplattan.
9. Mät ut mittpunkten och tryck försiktigt ner ett litet glas i mitten.
10. Dela degplattan i fyra delar utifrån cirkeln i mitten. Dela därefter varje fjärdedel i fyra bitar. Totalt ska det bli 16 strålar i solen.
11. Pensla degen med ägg och strö över lite pärlsocker. Sätt ugnen på 225 grader. Låt solen jäsa i ca 15 min (den har redan jäst en stund medan du jobbat med den).
12. Grädda solbullen längst ner i ugnen i 25–30 min. Håll koll så att den får lagom med färg. Låt kakan svalna på plåten. Pudra gärna över florsocker före servering.
Fiskgryta. En fantastiskt god fiskgryta med räkor i. En riktigt lyxig, ljuvligt god fisksoppa som är lika god som proffskockarnas recept. Serveringstips: Servera grytan med en klick Aioli i tallriken.
Aioli går snabbt att vispa ihop och passar mycket bra till kött, fisk och räkor. Tänk på att tillsätta olja droppvis i början och fortsätt vispa ordentligt tills oljan blandats i massan.
Aioli
2 äggulor 2 ½ dl matolja eller rapsolja ½ dl olivolja 2 vitlöksklyftor, pressade ca 1 tsk pressad citronsaft salt vitpeppar
GÖR SÅ HÄR 1. Lägg äggulorna i en bunke.
2. Häll i oljan droppvis, lite i taget och vispa ordentligt tills det blir en fluffig massa. Tillsätt lite till olja när den gått in ordentligt i massan.
3. Smaka av med salt och lite vitpeppar.
Tips: sätt smak på din Aioli!
Citronaioli: Blanda ner skal och pressad saft från ½ citron.
Chiliaioli: Dela en röd chili på längden. Ta bort kärnorna och finhacka. Blanda ner lagom mycket chili efter egen smaksmak i aiolin eftersom de ofta har olika styrka. Blanda gärna även ner några teskedar chilisås.
Dijonsenapchili: Blanda ner 1 tsk dijonsenap tillsammans med äggulorna i början av tillagningsprocessen.
Ljuvligt god snabblimpa! Arbetstiden för den här limpan är 5 minuter, helt perfekt när man vill ha ett snabbt frukostbröd. Duka fram och förbered resten av frukosten medan brödet gräddas i ugnen.
Tips! Både vetemjöl och rågsikt funkar lika bra i degen. Rågsikt innehåller 60 procent vetemjöl och 40 procent rågmjöl vilket gör att brödet får lite mer fibrer.
Snabblimpa
6 dl vetemjöl (eller rågsikt) 1 tsk salt 1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver 3 ½ dl mjölk eller 4 dl filmjölk
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
2. Tillsätt mjölken (eller filmjölken) i de torra ingredienserna och blanda ihop allt till en kladdig deg.
3. Lägg degen i en limpform, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl.