Snöbollar – godaste, läckraste havrebollarna med vit, riven choklad. Förvara dem i kylen. Här hittar du fler supergoda, läckra godisrecept – klicka här! Gör hemgjorda Delicatobollar – klicka här för recept!
SNÖBOLLAR
Ca 20 st
200 g vit choklad 100 g smör, rumsvarmt 5 dl havregryn 2 tsk vaniljsocker 1 ½ dl kokos 1 ½ dl florsocker 1–2 msk vatten
Garnering kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Riv chokladen på ett rivjärn.
2. Nyp ihop smör och havregryn ordentligt. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en lagom kladdig deg.
3. Gör bollar av degen och rulla dem i kokos. Förvara dem i kylen. (Då går bra att frysa in).
Fryst Saffranscheesecake med pepparkaksbotten – julens läckraste, godaste dessert med riktigt juliga, härliga smaker som passar perfekt ihop! Tips! Här hittar du fler läckra, goda recept på saffran – klicka här! Tips! Gör världens godaste pepparkakscheesecake med vit choklad – klicka här för recept! Tips! Här hittar du massor av goda, lättgjorda godisrecept – klicka här!
Fryst saffranscheesecake med pepparkaksbotten
12–14 bitar
Botten 75 g Digestivekex (kan bytas ut mot endast pepparkakor) 200 g pepparkakor 80 g smör, smält
Fyllning 3 dl vispgrädde ½ g saffran (1 påse) 3 äggvitor 200 g färskost, t ex philadelphia 3 äggulor 2 dl florsocker
Garnering några pepparkakor ev. florsocker
GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Krossa eller mixa sönder Digestivekexen och pepparkakorna till smulor. Blanda smulorna med det smälta smöret. Klä en springform, ca 24 cm i diameter med bakplåtspapper i botten och på kanterna. Tryck ut smulorna i botten på formen.
3. Grädda bottnen mitt i ugnen i 7–8 min. Låt den kallna helt. (Gräddningen i ugnen kan uteslutas, men gör bottnen lite frasigare och att den håller ihop lite bättre).
4. Vispa vispgrädden fluffig ihop med saffranet.
5. Vispa äggvitorna till ett vitt skum i en annan skål.
6. Blanda ihop färskost, äggulor och florsocker med vispgrädden. Rör sist ner äggvitorna. Blanda försiktigt.
7. Bred ut smeten på smulbottnen. Låt kakan stå i frysen i några timmar.
8. Ta fram kakan ca 20 min före servering. Dekorera med pepparkakor och pudra över lite florsocker. Tips! Gör världens godaste pepparkakscheesecake med vit choklad – klicka här för recept!
Wienernougat – ett favoritgodis som är busenkelt att göra! Chokladen fullkomligt smälter i munnen och mina hemgjorda bitar är ännu godare än de färdigköpta! Förvara godiset i kylen. Här hittar ni recept på mer hemgjort godis – klicka här för mina recept!
Wienernougat
Ca 30 st
125 g mandelspån, rostade (orostade mandelspån går också bra, men rostade är ännu godare)
250 g nougat 200 g mjölkchoklad 100 g mörk choklad
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Häll mandelspånen på en ugnsplåt och rosta dem mitt i ugnen i 5–8 min (det går också att köpa färdigrostade).
2. Smält nougaten och den all choklad över vattenbad. Rör ner den rostade mandeln.
3. Bred ut chokladmassan, ca 2 cm tjock, i en form, ca 20 x 18 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt den stå i kylen i någon timme och stelna.
4. Skär kakan i bitar, ca 1,5 x 4 cm. Förvara dem i kylen. Här hittar ni recept på mer hemgjort godis – klicka här för mina recept!
7 dl havregryn (mixa dem till ett mjöl) 1 ½ tsk bikarbonat ½ tsk salt ½ dl rapsolja 2 tsk fiberhusk 3 ½ dl vatten
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Mixa 7 dl havregryn till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.
3. Blanda de mixade havregrynen, bikarbonat och salt i en bunke. Blanda fiberhusk i vattnet och rör ihop ner det med resten av ingredienserna. Blanda till en kladdig deg.
4. Klicka ut 12 frallor med en sked på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper.
5. Grädda frallorna mitt i ugnen ca 10–11 min. Låt dem svalna på plåten. Tips! Baka ljuvligt goda veganska havrebollar – klicka här för recept!
Ugnspannkaka, även kallad tjockpannkaka, är ett klassiskt vardagsrecept som framförallt mina barn älskar. Pannkakan är fluffig, god och mycket lättlagad. Smeten tar bara några minuter att röra ihop och sedan sköter den sig själv i ugnen. Servera gärna med sylt och vispgrädde. Tips! Baka ugnspannkaka med bacon – klicka här för recept! Kolla in mina andra goda, enkla matrecept – klicka här!
Ugnspannkaka
1 plåt
5 ägg 4 dl vetemjöl 1 krm salt
8 dl mjölk
GÖR SÅ HÄR
1. Vispa upp äggen med en visp. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa allt till en slät smet. Låt den stå och vila i ca 15 min. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Häll smeten i en smord ugnsplåt eller långpanna med höga kanter.
3. Grädda ugnspannkakan mitt i ugnen i 22–25 min eller tills den ser färdig ut på ytan. Servera med valfri sylt. Tips! Baka ugnspannkaka med bacon – klicka här för recept! Tips! Här hittar du fler goda, enkla matrecept – klicka här!
Tips! Här hittar du fler goda, enkla recept – klicka här!