LINDAS KÖTTFÄRSSÅS

Lättlagad, supergod köttfärssås – en vardagsrätt som alltid är uppskattad av både stora och så. Smaka av kryddningen och tillsätt mer eller mindre kryddor beroende på vilken styrka du vill ha. Servera med pasta och/eller sallad.
Tips! Laga ljuvligt god tacoköttfärssås – klicka här för recept!
Tips! Gör en superläcker, god pizza av köttfärssåsen som blir över – klicka här för recept!

LINDAS KÖTTFÄRSSÅS

1 stor stekpanna
Köttfärssåsen kan även kryddas med till exempel chili, curry och färska kryddor. Tillsätt gärna en skvätt vispgrädde om du vill ha den krämigare och fylligare.

1 gul lök
500 g köttfärs
1–2 msk torkad oregano
2 vitlöksklyftor (kan uteslutas)
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 dl ketchup
salt
vitpeppar
ev. lite vatten

GÖR SÅ HÄR

1. Skala löken och hacka den fint. Fräs löken i en klick smör i en stekpanna. (Ta upp löken och lägg den på en tallrik).

2. Stek köttfärsen i en stekpanna ihop med oregano och pressad vitlök. Mosa köttfärsen med en gaffel och rör om tills den är genomstekt.

3. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, ketchup, salt och lite peppar. Tillsätt den stekta löken och låt allt puttra på låg värme i ca 10 min. Späd ev. med lite vatten.

Tips! Laga ljuvligt god tacoköttfärssås – klicka här för recept!
Tips! Gör en superläcker, god pizza av köttfärssåsen som blir över – klicka här för recept!

Fisksoppa

Fiskgryta. En fantastiskt god fiskgryta med räkor i. En riktigt lyxig, ljuvligt god fisksoppa som är lika god som proffskockarnas recept. Serveringstips: Servera grytan med en klick Aioli i tallriken. Självklart kan man välja vilken fisk man vill i soppan, men jag använde lax och torskrygg denna gång.

Tips! Gör egen Aioli – klicka här för mitt enkla, goda recept!

Fisksoppa

Fräs i stor kastrull:
600 g räkor med skal
1 msk smör
1 klyfta vitlöksklyfta
1 tsk tomatpuré
7 dl vatten
3 dl torrt vin
2 fiskbuljongtärning

Fräs i stekpanna:
1 gul lök
400 g potatis

2 morötter
1–2 msk färsk timjan, hackad
½ g saffran
2 tsk rapsolja
en nypa cayennepeppar

Tillsätt sist:
4 dl vispgrädde
ca 800 g fisk (lax och torskrygg)
salt

GÖR SÅ HÄR

1. Skala räkorna och lägg räkorna i en skål i kylen.

2. Fräs räkskalet i smöret i en kastrull i ca 2 min. Finhacka vitlöksklyftan och tillsätt den och tomatpurén. Fräs i 2 minuter till.

3. Tillsätt 3 dl vatten och allt vin. Låt allt puttra i ca 5 min.

4. Lägg en sil över en annan kastrull och häll över räksoppan. Släng bort räkskalen och spar soppan.

5. Tillsätt resten av vattnet (4 dl) och fiskbuljongen i soppan.

6. Skala löken och skär den i mindre bitar. Skala potatisen och morötterna och skär dem i bitar, ca 1 cm tunna.

7. Fräs löken, morötterna, timjan och saffran i en stekpanna med rapsolja i ca 2 min. Strö ev. över lite cayennepeppar. Rör om ofta.

8. Tillsätt grönsakerna i soppan ihop med vispgrädden. Låt allt sjuda i ca 10 min eller tills potatisen är mjuk.

9. Skär laxen och torsken i bitar, ca 2 x 3 cm. Strö över salt och låt dem ligga i ca 5 min.

10. Lägg laxen och torsken i den varma soppan. Spisvärmen ska vara på, men soppan ska inte koka. Smaka av och tillsätt ev. lite salt.

11. Lägg i räkorna direkt i tallriken vid servering. Om de läggs ner i grytan blir de snabbt sega.

Omelett med skinka och grönsaker

Omelett är lätt att göra, nyttigt och mättande.  Man kan fylla den med vad man vill och den kan serveras med t ex en klick Keso och färska grönsaker. Jag brukar smaksätta omeletten med de grönsaker jag har hemma, men skinka, tomat och rödlök som jag använt idag är alltid gott!
Omelett är en lättgjord maträtt gjord på ägg som kan tillagas med eller utan andra ingredienser. Äggen vispas ihop till en smet som gräddas och den steks oftast bara på ena sidan. Den kan vikas ihop på mitten när den är färdigstekt.

Tips! Kolla in fler goda, lättlagade matrecept på min blogg – klicka här för recept!
Tips! Servera omeletten med stekt avokado – klicka här för recept!

Omelett med skinka och grönsaker

1–2 personer

3 ägg
½ dl vatten
salt
svartpeppar
100 g skinka, skuren i bitar

1 tomat, skuren i småbitar
½ rödlök (eller gul lök), hackad

GÖR SÅ HÄR

1. Vispa ihop ägg och vatten med en gaffel i en skål. Tillsätt salt och svartpeppar.

2. Värm upp en stekpanna med en klick smör. Bryn skinka, tomat och rödlök snabbt i stekpannan. Tillsätt äggröran och låt den stelna. Dra försiktigt med en gaffel i omeletten då och då undertiden den stelnar. Tips! Servera omeletten med Kesosallad – klicka här för recept!

Tips! Kolla in fler goda, lättlagade matrecept på min blogg – klicka här för fler recept!
Tips! Servera omeletten med stekt avokado – klicka här för recept!

Potatisgratäng

 

Gräddig, ljuvligt god potatisgratäng. En riktigt läcker potatisgratäng som slår det mesta och håller sig god i kylen i flera dagar.
Tips! Gör det läckraste, godaste vitlökssmöret till kycklingen eller köttet – klicka här för recept!
Tips! Stekt avokado är ljuvligt gott till potatisgratäng – klicka här för recept!

Potatisgratäng

1 stor ugnsform

1–1 ½ kg potatis
1 stor gul lök (eller 2 mindre)
2 vitlöksklyftor
5 dl vispgrädde (eller 3 dl vispgrädde + 2 dl mjölk)
salt 
svartpeppar eller vitpeppar
200 g riven ost

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisarna och skär dem i tunna skivor, ca 4 mm tunna.

2. Hacka löken fint.

3. Varma potatis och lök i en ugnsfast form. Salta och peppra.

4. Pressa vitlöken i vispgrädden och häll den över potatisen. Strö sist över riven ost.

5. Grädda gratängen längst ner i ugnen i 45–50 min till potatisen är mjuk och krämig. Lägg på ugnsfolié efter halva tiden om den får för mycket färg.

Bellini

Bellini är en klassisk bubblig drink som skapades i Venedig på 1940-talet. Den görs på färskpressad persikopuré, men man kan även använda persikopuré på burk och blanda den i Champagne, Prosecco eller mousserande vin. Originaldrinken från Italien innehåller Prosecco.
Snackstips! Servera drinken med nyttiga, knapriga, salta chips som bara tar 5 min att göra i mikron – klicka här för recept!
Snackstips! Servera drinken till brödpinnar med flingsalt – klicka här för recept!

Bellini

1 glas

1/3 persikopuré (barnmatsburk eller färskpressad) i ett glas
2/3 Champagne, Prosecco eller mousserande vin

GÖR SÅ HÄR
1.
Mixa/pressa sönder vit persika eller använd persikopuré barnmatsburk.

2. Fyll 1/3 av glaset med perikopuré och 2/3 med Champagne, Prosecco eller mousserande vin

Snackstips! Servera drinken med nyttiga, knapriga, salta chipsklicka här för recept!
Snackstips! Servera drinken till brödpinnar med flingsalt – klicka här för recept!