Ljuvlig äppelkaka

Ljuvlig äppelkaka. En supersaftig, fantastiskt god och läcker äppelkaka. Den har en rykande åtgång kan jag lova. Ät den som den är eller servera den med hemgjord vaniljvisp eller vaniljsås om du vill ha en läcker dessert.

Här hittar du fler ljuvligt goda recept med äpplen!   

Recept på hemgjord vaniljvisp – klicka här!

Ljuvlig äppelkaka

12 bitar

2 ägg
2 dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 ½ dl vetemjöl
150 g smör, smält

Garnering
2 äpplen
kanel

1–2 msk strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl. Rör ner det ihop med smöret och blanda allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter.

3. Skala och skiva äpplena i tunna skivor.

4. Lägg äppelskivorna i ett fint mönster på smeten.

5. Pudra över kanel och strösocker (och gärna några hackade sötmandlar).

6. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 35 min. Servera gärna med hemgjord vaniljvisp eller vaniljsås.

Recept på hemgjord vaniljvisp – klicka här!

Rågsiktsfrukostrutor

Underbart goda, lättbakade rågsiktsfrukostrutor! Degen kan kalljäsa i kylen över natten och gräddas direkt när man vaknar. Antingen låter man degen jäsa i bunken och så bakar man ut dem från punkt 2 på morgonen. Eller så låter man degen jäsa i formar eller på plåtar i kylen och gräddar direkt när man vaknar. Båda sätten går lika bra.

Här hittar du fler goda, lättbakade bröd – klicka här för recept!

Rågsiktsfrukostrutor

16–18 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
75 g smör, smält
2 tsk salt
½ dl ljus sirap
14–15 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, sirap och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Dela degen i två bitar.

3. Tryck ut degen i var sin form, ca 28 x 34 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper (vänta med den ena degen i ca 20 min så den inte blir överjäst). Det går också bra att trycka ut degen på var sin ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.

4. Strö lite mjöl över degen. Dela den i rutor, 8 eller 9 st, med en degskrapa eller kniv. Nagga degen med en gaffel.

5. Grädda en form i taget, längst ner i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på plåten.

 

Chokladkolakladdtårta

Chokladkolakladdtårta! En riktigt superläcker chokladdröm för alla chokladälskare! Den är fantastiskt god och håller flera dagar i kylskåpet. Kladdkaka med ett drömgott täcke av chokladkola! Går även bra att frysa in.

Tips! Baka den allra läckraste Daimtårtan – klicka här för recept!

Obs! Kladdkaka är en extra hög kladdkaka, en dubbelsats! Därför innehåller den mycket socker!

Baka en ljuvligt god vit kladdkaka – klicka här för recept!

Chokladkolakladdtårta

Ca 15 bitar

200 g smör, smält
5 dl strösocker
1 dl kakao
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
4 ägg
3 dl vetemjöl

Chokladkolakräm
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
1 msk kakao
1 ½ dl vispgrädde
200 g mörk eller ljus choklad

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Botten: Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 23–24 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos).

3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 32–34 min. Låt den kallna i formen.

4. Chokladkolakräm: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, sirap, kakao och vispgrädde. Låt blandningen puttra på svag värme i ca 10 min.

5. Bryt chokladen i bitar och blanda ner dem i smeten och blanda till en slät smet.

6. Häll chokladkolasmeten över kladdkakan. Låt kakan stå i kylen i några timmar så krämen stelnar. Servera gärna kakan med vispgrädde och färska bär.

 

 

Nyttigare müsligodis

Müsli, kokos och mörk choklad är magiskt gott ihop! Välj en choklad som är mörk och innehåller så lite godis som möjligt så blir dina müslibitar ett godis som är mycket nyttigare än vanligt och galet gott!

Mättande och nyttigare än vanligt godis. Gudomligt gott!

Här hittar du fler goda, nyttiga recept – klicka här!

NYTTIGARE MÜSLIGODIS

Ca 20 bitar 

4 dl müsli av valfri sort
2 dl cornflakes 
1 dl kokos
200 mörk choklad med så lite socker som möjligt 

Garnering
kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda müsli, cornflakes och kokos i en skål.

2. Smält chokladen över vattenbad.

3. Häll chokladen över müslin och blanda.

4. Bred ut müsliblandningen på ett bakplåtspapper, ca 2 cm tjock eller i en form med kanter klädd med bakplåtspapper, ca 20 x 25 cm.

5. Strö över lite kokos. Låt chokladen stelna i kylen. Bryt kakan i bitar.

Fransk ananaskaka

En drömgod, lyxig, lättbakad ananaskaka med härliga lite frasiga, segmjuka kanter. Servera gärna med vispgrädde eller vaniljsås.

Baka en underbar fransk hallonkaka – klicka här för recept!

Fransk ananaskaka

10–12 bitar

2 ägg
2 ½ dl strösocker
2 ¼ dl vetemjöl
¾ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

På toppen
3 ananasringar, skurna i bitar
2 tsk potatismjöl
2 msk sötmandel, hackad (kan uteslutas)
75 g smör, kylskåpskallt

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt vetemjöl,  bakpulver och vaniljsocker och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Bred ut smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.

3. Skär anansringarna i bitar. Blanda dem med potatismjöl.

4. Lägg ut ananasbitarna jämnt över kakan. Strö eventuellt över hackad sötmandel. Hyvla smöret med en osthyvel och lägg dem ovanpå smeten och ananasen.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 38–40 min. Låt den svalna i formen. Pudra över florsocker före servering. Servera gärna kakan med en klick grädde eller vaniljsås.