Hönökakor

Hönökakor är ett populärt köpebröd, men det är mycket godare (och roligare) att baka dem själv! De är så vansinnigt goda, dessa platta, härliga bröd! De går bra att frysa in så kan man ta fram efter behov.

Hönökakor

Ca 8 stora runda kakor

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
100 g smör, rumsvarmt
1 dl ljus sirap
2 tsk salt
6 dl rågsikt
11–12 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills den lösts upp. Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 45 min.

2. Dela degen i ca 8 bitar. Kavla ut dem till runda kakor, ca 27 cm i diameter. Kavla sista varvet med en kruskavel. Nagga ordentligt med en gaffel om du inte har någon kruskavel.

3. Lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 20–25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 6–8 min. Håll koll på att de får lagom färg. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

Kärleksmums med Daimkross

Hackade Daim på glasyren är magiskt gott! Kakan har en supersaftig chokladbottnen!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram och Facebook för mer inspiration & flera recept!

Tips! Byt ut Daimen mot kokos så får du vanliga, klassiska kärleksums)

KÄRLEKSMUMS MED DAIMKROSS

Ca 12 bitar

3 ägg
2 ½ dl strösocker
½ dl kakao
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
125 g smör, smält
1 dl mjölk 

Glasyr
50 g smör, smält

2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 ½ dl florsocker
ca 1 msk starkt kaffe
ev. lite vatten

Garnering
2–3 små Daim, hackade  (kokos går också bra)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda kakao, vetemjöl och bakpulver. Rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Vispa ihop allt till en smet.

2. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper (eller smord och bröad), ca 20 x 28 cm.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–23 min. Låt den kallna i formen.

4. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden vätska så den blir lagom bredbar.

5. Hacka Daimen på en skärbräda.

6. Bred ut glasyren över kakan och strö över hackad Daim. Låt glasyren stelna, gärna i kylen så går det snabbare. Skär kakan i rutor med en kniv.

Gula Pippin

Jag fick nöjet att ta fram ett recept som innehåller kycklingköttfärs åt Svensk fågel. Jag gjorde en kycklingköttfärssås och wow vad god den blev! Det har blivit en ny favoriträtt hos alla mina fem barn. Så bra med en ny vardagsrätt som både är god, lättlagad och innehåller kyckling som är klimatsmart, säkert och hållbar! Testa gärna receptet, det finns här!

Tidigare i våras arrangerade Svensk fågel en tävling om bästa kycklingreceptet där min kycklingköttfärssås var ett av bidragen. Vinnaren hittar du här!

Samarbetet med Svensk fågel har lärt mig att alltid välja kyckling som har kvalitetsmärkningen Gula Pippin på förpackningen. Det är jätteviktigt att välja livsmedel som har tuffa krav på god djurhälsa och djurvälfärd. Och det har alla kycklingprodukter som är märkta med Gula Pippin. Svensk fågel håller koll på att hela kedjan går rätt till – från kläckeri till butik.

Här får ni några exempel på vad kontrollen innebär:

Bonden tar hand om fåglarna

I Sverige har vi strikta lagar om att djuren ska ha det bra, och de bönder som är medlemmar hos Svensk Fågel har ännu högre krav på sig:
• Förbud att inte använda tillväxtantibiotika och antibiotika får endast användas efter ordination av veterinär
• Bra foder, huvudsakligen på spannmål från svenska gårdar. Ingen GMO-soja eller fiskmjöl
• Inga näbbar trimmas hos föräldradjuren, tyvärr sker detta ibland utomlands för att undvika att de pickar på varandra
• Varken kycklingarna eller hönsen till kycklingarna får sitta i  burar, de sprätter fritt i stora luftiga stall på en bädd av kutterspån eller halm
• De har fötter och ben som mår bra –i Kina ser man svenska kycklingfötter som en sann delikatess då de är i så gott skick

Det är klimatsmart och hållbart
• Gårdar och slakterier ligger oftast där det växer mycket spannmål vilket minskar de långa transporterna
• Mindre klimatavtryck än andra köttslag och klimatsmartare jämfört med importerad kyckling
• Många av bönderna har kretsloppsgårdar. Det innebär att man tar vara på allt! Fåglarnas gödsel läggs på åkern där spannmål växer, det blir i sin tur halm som används till att värma stallarna och foder.

Den är säker
• 
Ingen salmonella och låg förekomst av campylobacter

Läs mer om kvalitesmärkningen Gula Pippin här!

 

 

var tsCsId=17616564;

Segmjuk frasig äppelkaka

Klicka här för fler recept på supergoda äppelkakor!

Segmjuk, underbar äppelkaka! Mycket lättgjord  äppelkaka med lite segmjuka, frasiga kanter. Den bakas bakas utan bakpulver.

Klicka här för fler recept på supergoda äppelkakor!

SEGMJUK FRASIG ÄPPELKAKA

Ca 10 bitar

1 ägg
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
50 g smör, smält

Garnering
2 äpplen
2 tsk strösocker
½ tsk kanel
1 msk mandelspån (kan uteslutas eller ersättas av 1 msk hackad sötmandel)

GÖR SÅ HÄR


1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Vänd ner mjöl och smör och rör om allt till en smet.

2. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.

3. Skala äpplena, ta ur kärnhuset och dela dem på mitten. Skär äppelhalvorna i skivor, ca ½ cm tjocka.

4. Lägg äppelskivorna omlott, i rad mitt på smeten. Strö över socker, kanel och mandelspån.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen och lyft sedan upp hela papperet med kakan ur formen. Servera vaniljsås eller glass till kakan. Förvara kakan inrullad i bakplåtspapperet så behåller den sina lite segknapriga kanter.

Klicka här för fler recept på supergoda äppelkakor!

Chokladkola-kladdkaka

Chokladkola-kladdkaka deluxe! Påminner om chokladkola i smaken fast i kladdkakeform. Sååå lyxig och fantastiskt god! Servera gärna med vispgrädde eller vaniljglass. Eller både och!

Chokladkola-kladdkaka

ca 12 bitar

125 g smör 
1 ½ dl socker
1 ½ dl ljus sirap
¾ dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 ½ dl vetemjöl
2 ägg

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker och sirap och låt det puttra på medelvärme i ca 3 min i kastrullen. Låt det svalna lite.

2. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

3. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diamter.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–24 min. Låt den svalna i formen. Servera gärna med vispgrädde eller glass och bär.