Mycket lättbakad, ljuvligt god och segmjuk blåbärskaka med lite frasiga kanter! Servera den gärna med en klick vispgrädde eller vaniljsås. Använd frysta eller färska blåbär.
Tips! Bären kan bytas ut mot valfria bär.
Fransk blåbärskaka
Ca 12 bitar
2 ägg 2 ½ dl strösocker 2 ¼ dl vetemjöl ½ tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker
Fyllning 150 g blåbär, frysta eller färska 2 tsk potatismjöl 1 ½ msk strösocker
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Bred ut smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
3. Fyllning: Blanda blåbär potatismjöl och strösocker i en skål.
4. Strö blåbären jämnt över kakan. Strö eventuellt över hackad sötmandel. Hyvla smöret med en osthyvel och lägg det ovanpå smeten och blåbären.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min. Låt den svalna i formen. Servera gärna kakan med en klick grädde eller vaniljsås. Pudra gärna över florsocker före servering.
Nyttigt Kesobröd! Supergott, mycket lättbakat bröd som bakas helt utan mjöl. Det blir oerhört saftigt och bakas ut direkt på plåten. Ingen jäsning eller knådning utan man rör bara ihop smeten och brer ut den på ett bakplåtspapper, på en plåt. Enkelt, gott och nyttigt!
1. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp äggen lite fluffiga. Rör ner keson.
2. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt dem i äggröran. Rör om ordentligt.
3. Bred ut smeten till en rektangel på en ugnsplåt med bakplåtspapper, ca 1 cm tunn.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i 18–20 min. Låt det svalna på plåten. Skär brödet i rutor med en vass kniv eller klipp med en sax. Brödet går bra att frysa in.
Superenkel och galet god limpa som bara behöver jäsa en gång och behåller sin form i ett bakplåtspapper.
Om du vill ha ett grövre bröd går det bra att byta ut ca 2 dl av vetemjölet till någon grövre mjölsort, t ex grahamsmjöl eller rågmjöl. Det går också bra att tillsätta frön, kli eller kross i degen för att få mer fibrer i brödet.
Tips: kalljäs degen!
Du kan göra degen/limpan enligt receptet och låta den kalljäsa i kylen över natten om du vill servera nygräddat till frukost! Ta fram den ur kylen när du sätter på ugnen så den får stå i ca 20 min i rumstemperatur innan gräddning.
Låt degen jäsa i bakplåtspappret. Gör en dubbel sats om du vill ha två limpor.
Kalljäsning! Gör degen, forma den till en limpa, lägg den i pappret och låt den jäsa i kylen över natten (eller dagen). Ta fram den i rumstemperatur när du sätter på ugnen!
Du behöver 1 bakplåtspapper 4 gem
¼ pkt jäst 2 ½ dl mjölk, fingervarm 1 ½ tsk salt 2 msk rapsolja 2 dl rågsikt 3–4 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk, salt, olja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter.
2. Vik ett bakplåtspapper på mitten horisontellt. Vik ihop kanterna två gånger, ca 1 cm och fäst ihop dem med två gem.
3. Forma degen till en limpa och rulla den i vetemjöl.
4. Lägg limpan i bakplåtspappret och låt den jäsa under bakduk i ca 1–1 ½ tim. Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en ugnstålig skål med vatten i botten på ugnen så förblir degytan elastisk under de första minuterna under gräddningen. Det gör att brödet kan växa mer. När ytan har stelnat kan brödet inte expandera lika mycket.
5. Grädda brödet mitt i ugnen i den höga värmen i 8–10 min. Sänk sedan värmen till 180 grader och fortsätt grädda brödet i ca 20 min. Låt limpan svalna innan du skär den i skivor.
1. Gör degen enligt receptet.2. Vik ett bakplåtspapper på mitten horisontellt. Vik ihop kanterna två gånger, ca 1 cm och fäst ihop dem med två gem.3. Forma degen till en limpa och rulla den i vetemjöl. Lägg limpan i bakplåtspappret och låt den jäsa under bakduk i ca 1–1 ½ tim. Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en ugnstålig skål med vatten i botten på ugnen så förblir degytan elastisk under de första minuterna under gräddningen. Det gör att brödet kan växa mer. När ytan har stelnat kan brödet inte expandera lika mycket.4. Grädda brödet mitt i ugnen i den höga värmen i 8–10 min. Sänk sedan värmen till 180 grader och fortsätt grädda brödet i ca 20 min. Låt limpan svalna innan du skär den i skivor.
Skolans kalla fisksås är verkligen supergod! Och mycket enkel att göra! Och det bästa av allt är att alla mina fem barn gillar den.
Jag gjorde såsen utan citron idag, men det är också gott att röra ner någon tesked citronsaft i såsen. Man kan lägga hälften av såsen i en annan skål och bara tillsätta citron i den skålen om inte alla gillar citronsmak. Tänk på att inte tillsätta för mycket vitpeppar, det räcker med att pudra över lite grann och sedan röra om.
Tips! Om man vill kan man tillsätta ½ dl majonäs i såsen, men jag gör den utan och det blir precis lika gott.
Skolans kalla fisksås
1 kruka färsk dill, klippt
3 dl gräddfil 1 dl filmjölk 1 dl Bostongurka ½ tsk salt
lite vitpeppar
ev. pressad citron (kan uteslutas)
GÖR SÅ HÄR
1. Klipp dillen i småbitar.
2. Blanda ihop alla ingredienserna i en skål. Pudra över lite vitpeppar och rör om (inte för mycket för då blir det för stark pepparsmak). Pressa eventuellt ner någon tesked citronsaft i såsen.