Mjölkchokladsnittar

mjölkchokladsnittar9 mjölkchokladsnittar12

Riktigt läckra knapriga mjölkchokladsnittar! Mycket lättgjorda godiskakor som har en rykande åtgång.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Mjölkchokladsnittar

100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 msk ljus sirap

ca 400 g mjölkchoklad

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop smör och strösocker. Tillsätt de torra ingredienserna och sirapen och arbeta snabbt ihop allt till en deg.

2. Rulla degen till en tjock rulle och dela den i tre delar.

3. Lägg ut tre rader med mjölkchokladbitar, ca 25 cm långa, på en plåt med bakplåtspapper.

4. Rulla ut längderna, ca 25 cm långa. Lägg dem ovanpå raderna med choklad och platta till dem lite med fingrarna.

5. Grädda längderna mitt i ugnen i 13–15 min. Skär dem i sneda bitar medan de fortfarande är varma. Låt kakorna svalna på plåten.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop smör och strösocker. Tillsätt de torra ingredienserna och sirapen och arbeta snabbt ihop allt till en deg.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop smör och strösocker. Tillsätt de torra ingredienserna och sirapen och arbeta snabbt ihop allt till en deg.
2. Rulla degen till en tjock rulle och dela den i tre delar.
2. Rulla degen till en tjock rulle och dela den i tre delar.
3. Lägg ut tre rader med mjölkchokladbitar, ca 25 cm långa, på en plåt med bakplåtspapper.
3. Lägg ut tre rader med mjölkchokladbitar, ca 25 cm långa, på en plåt med bakplåtspapper.
4. Rulla ut längderna, ca 25 cm långa. Lägg dem ovanpå raderna med choklad och platta till dem lite med fingrarna.
4. Rulla ut längderna, ca 25 cm långa. Lägg dem ovanpå raderna med choklad och platta till dem lite med fingrarna.
5. Grädda längderna mitt i ugnen i 13–15 min. Skär dem i sneda bitar medan de fortfarande är varma. Låt kakorna svalna på plåten.
5. Grädda längderna mitt i ugnen i 13–15 min. Skär dem i sneda bitar medan de fortfarande är varma. Låt kakorna svalna på plåten. mjölkchokladsnittar8  mjölkchokladsnittar11 mjölkchokladsnittar10

5 orimligt goda avokadomackor

<!– –>
Artikeln är ett annonssamarbete med ICA

 

Avokado på smörgåsen är en klassiker som går att variera på många olika sätt. Här är 5 överjordiskt smarriga avokadomackor du bara måste testa.

1. Triss i grönt – avokadotoast med pesto och spenat

Härliga smaker utlovas i den här grillade surdegstoasten fylld med spenat, pesto, avokado och vällagrad cheddarost. Ett klockrent inslag på brunchen!

2. Grillmacka med en asiatisk touch

Ibland kan de enklaste klassikerna bidra till den största smaksensationen. Den här grillmackan med avokado och färskost blir plötsligt en asiatisk smakupplevelse om du adderar lax, ingefära och soja – så gott!

3. Avokadomackan till matsäcken

Avokado och citron är en kombo som sätter guldkant på vilken rätt som helst. Den här smörgåsen med en röra gjord på avokado, citronjuice och färskost är en riktig tiopoängare. Och det bästa av allt – mackan går supersnabbt att göra.

4. Frukost med det lilla extra

Den här goda avokadomackan innehåller allt det en klassisk frukost ska innehålla: bacon, ägg, tomat, bröd och som pricken över i adderar du ärtskott och en krämig avokadoröra. Mums i massor!

5. Avokadosmörgås med tonfisk och harissa

Bjud över vännerna på en nyttig lunch som mättar. Servera den här avokadosmörgåsen toppad med tomat, tonfisk och harissa och stek ett ägg att äta till– voilá lunchen är redo!

Artikeln är ett annonssamarbete med ICA

Enkla brytlimpor

Enkla brytlimpor! Mycket lättbakade bröd som innehåller få ingredienser. Degen jäser ihop på plåten vilket gör bröden extremt saftiga!

Enkla brytlimpor

Ca 5 st

50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
3 msk rapsolja
15–16 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget (mot slutet). Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i fem bitar. Forma dem till längder, ca 28 cm, på ett mjölat bakbord.

3. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på ett galler. Bryt isär bröden när de svalnat.

Skolans fisksås

KLICKA HÄR FÖR ATT BESTÄLLA MIN NYA BOK: LINDAS JULBAK!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är lindas-jul-1024x831.jpg

Skolans  kalla fisksås är verkligen supergod! Och mycket enkel att göra! Och det bästa av allt är att alla mina fem barn gillar den. Tänk på att inte tillsätta för mycket vitpeppar, det räcker med att pudra över lite grann och sedan röra om.

Jag gjorde såsen utan citron idag, men det är också gott att röra ner någon tesked citronsaft i såsen. Man kan lägga hälften av såsen i en annan skål och bara tillsätta citron i den skålen om inte alla gillar citronsmak.

Tips! Om man vill kan man tillsätta ½ dl majonäs i såsen, men jag gör den utan och det blir precis lika gott.

Skolans fisksås

1 kruka färsk dill, klippt
3 dl gräddfil

1 dl filmjölk
1 dl Bostongurka
½ tsk salt
lite vitpeppar
ev. pressad citron (kan uteslutas)

GÖR SÅ HÄR

1. Klipp dillen i småbitar.

2. Blanda ihop alla ingredienserna i en skål. Pudra över lite vitpeppar och rör om (inte för mycket för då blir det för stark pepparsmak). Pressa eventuellt ner någon tesked citronsaft i såsen.

Snabba äppelmosbullar

Hastbullar med äppelmos. Underbart goda, läckra bullar bakade med bakpulver (som inte behöver jäsa). Hastbullar är klassiska bakpulverbullar som ofta bakas med en kanelfyllning på toppen. Den här varianten innehåller äppelmos istället – såååå gott! De är klara på mindre än 30 min, vilket är toppen!

Tips! Gör en halv sats deg om du vill göra 10 bullar!

SNABBA ÄPPELMOSBULLAR

20 st

1 ½ dl strösocker
7 ½ dl vetemjöl
2 tsk kanel
1 msk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
150 g smör, kylskåpskallt
3 ½ dl filmjölk

Fyllning
ca 1 ½ dl äppelmos

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda ihop strösocker, vetemjöl, kanel, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.

2. Tillsätt smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna. Tillsätt filmjölken och rör ihop allt till en kladdig deg.

3. Fördela degen i 20 muffins­formar utställda på en plåt eller i en muffinsform.

4. Gör en grop mitt i varje bulle och lägg ner en klick äppelmos.

5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 12–13 min. Pudra över florsocker när bullarna svalnat. Frys gärna in de bullar som blir över eftersom de är allra godast nybakade. Ta fram och tina dem i ugnen så blir de som nybakta.