Godaste havrebollarna

Jag älskar havrebollar! Och dessa är magiskt goda. Jag får alltid beröm för dessa godingar av vänner när jag bjuder dem. Och barnen ÄLSKAR dem! Smaka gärna av smeten innan du gör bollar så kan du alltid tillsätta mer av någon ingrediens du gillar extra mycket.

Godaste havrebollarna

Ca 20 st

8 dl havregryn
150 g smör, rumsvarmt
2 dl kokos
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao 
2 msk kaffe
2 dl florsocker (kan bytas ut mot 1 ½ dl strösocker)
ev. några droppar vatten

Garnering
kokos eller pärlsocker

GÖR SÅ HÄR
1. Smula sönder havregrynen med fingrarna. Nyp ihop dem med smöret.

2. Tillsätt resten av ingredienser och blanda ihop allt till en kladdig deg. Tillsätt eventuellt lite vatten om smeten inte blir tillräckligt kladdig (kokosen måste fästa bra när man rullar dem.)

3. Gör runda bollar i önskad storlek och rulla dem i kokos. Förvara dem i en burk med lock i kylen.

Kladdkaka

En klassisk kladdkaka är alltid rätt och fantastiskt gott! Det här receptet är väl beprövat och ger en helt perfekt kladdkaka. Gräddningstiden kan man variera lite beroende på om man vill ha den väldigt kladdig eller lite mindre kladdig. Runt 20 min ger en väl kladdig kladdkaka och därefter blir det lite fastare för varje minut. Över 25 minuter brukar jag aldrig grädda en kladdkaka.

Tips! Servera kladdkakan med vispad grädde och gärna färska bär. En klick glass är också vansinnigt gott!

Kladdkaka

Ca 12 bitar

150 g smör
3 dl strösocker
¾ dl kakao
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
1 ¾ dl vetemjöl
2 ägg

Garnering & till formen
kokos eller ströbröd
ev. riven choklad & Noblesse (kan uteslutas)
ev. florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform (bröa med kokos eller ströbröd), 23–24 cm i diameter.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Servera gärna med lättvispad grädde eller vaniljglass.

 

Segmjuk ananaskaka

En vansinnigt god och lättbakad ananaskaka. Ananas på mjuka kakor är verkligen gott och det här receptet ger en mjuk, men lite seg kaka som är en riktig favorit! Den passar både till vardagsfikat, men även som dessert på ett kalas eller efter middagen. Jag älskar denna ananaskaka, så god! Servera gärna med vispgrädde eller vaniljsås.

Segmjuk ananaskaka

10–12 bitar

2 ägg
2 ½ dl strösocker
2 ¼ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

På toppen
3 ananasringar, skurna i bitar
2 tsk potatismjöl
2 msk sötmandel, hackad (kan uteslutas)
75 g smör, kylskåpskallt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt vetemjöl,  bakpulver och vaniljsocker och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Bred ut smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.

3. Skär anansringarna i bitar. Blanda dem med potatismjöl.

4. Lägg ut ananasbitarna jämnt över kakan. Strö eventuellt över hackad sötmandel. Hyvla smöret med en osthyvel och lägg dem ovanpå smeten och ananasen.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 38–40 min. Låt den svalna i formen. Servera gärna kakan med en klick grädde eller vaniljsås.

Festbröd med flingsalt

Festligt ruccolabröd med flingsalt på toppen. Supergott och läckert att bjuda på till maten, på buffén eller ta med på utflykten.

Festbröd med flingsalt

Ca 16 bitar

Dubbla satsen om du vill göra två bröd eller ett stort.

12 g jäst (¼ pkt)
2 ½ dl vatten, ljummet
1 tsk salt
1 msk rapsolja
5–6 dl vetemjöl

ca 25 g ruccola eller några kvistar basilika (kan uteslutas)

Garnering
flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Knåda sist in rucolan eller basilikan i degen. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Tryck ut degen till en rund kaka i en mjölad stekpanna (eller springform), 23–24 cm i diameter.

3. Dela degen i ca 16 bitar med en degskrapa eller kniv. Strö över flingsalt.

4. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min. Servera brödet direkt i stekpannan.

 

Lindas enkla äppelkaka

Med bara 4 ingredienser i smeten bakar man enkelt denna drömgoda äppelkaka. Det behöver inte vara svårare än så här att slänga ihop en riktigt, riktigt god äppelkaka.

Lindas enkla äppelkaka

Ca 10 bitar

1 ägg
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
50 g smör, smält

Garnering
1–2 äpplen
2–3 tsk strösocker
½ tsk kanel
1 msk hackad sötmandel

GÖR SÅ HÄR


1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Rör ner vetemjöl och smör och rör om till en slät smet.

2. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.

3. Skala äpplena, ta ur kärnhuset och dela dem på mitten. Skär äppelhalvorna i skivor, ca ½ cm tjocka.

4. Lägg äppelskivorna i en rad mitt på smeten. Strö över strösocker, kanel och hackad sötmandel.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i 37–40 min. Låt den svalna i formen och lyft sedan upp hela papperet med kakan ur formen. Servera vaniljsås eller glass till kakan. Förvara kakan inrullad i bakplåtspapperet så behåller den sina lite segknapriga kanter.