Därför ska man förvara frukt, bär & grönsaker i kylen

Förvara frukt, bär och grönsaker i kylen (eller svalen)

Frukt, bär och grönsaker innehåller mellan 79 och 95 procent vatten. För att behålla kvaliteten är det angeläget att behålla så stor mängd vatten som möjligt i produkterna. När de ligger i rumstemperatur drabbas frukterna, bären och grönsakerna snabbare av uttorkning eftersom vätskan lättare dunstar genom skalet än om de förvaras i kylen.

Så länge frukten, bären och grönsakerna sitter fast i trädet eller på plantan får de vätska genom rotsystemet, men när de skördas upphör tillförseln och uttorkning kan ske om de inte förvaras övertäckta och i kyla.

Frukter som äpplen och päron som utsöndrar mycket etangas bör hållas åtskilda från andra frukter, till exempel genom förvaring i plastpåsar, för att inte påskynda åldrandeprocessen hos andra frukter och grönsaker. Bananer mår bäst av att förvaras i rumstemperatur, eller över + 12 grader. Vissa frukter som avokado och mango som ska eftermogna bör förvaras i rumstemperatur under mognad och därefter svalt.

 

Kanelbullekladdkaka i långpanna

Kanelbullekladdkakan med pärlsocker på toppen som knastrar mellan tänderna är magiskt gott! En stor favorit! När jag bjöd på denna på min sons fotbollsavslutning var det flera av barnen som sade att det var den godaste kakan de någonsin ätit. 🙂

KANELBULLEKLADDKAKA

20–24 bitar

400 g smör
6 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk kanel
1 krm salt
5 dl vetemjöl
6 ägg

Garnering
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en smet.

2. Häll smeten i långpanna, ca 34 x 28 cm, klädd med bakplåtspapper eller smord och bröad. Strö över pärlsocker.

3. Grädda kakan mitt i ugnen 22–26 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Känn med en provsticka. Låt kakan svalna i formen. Servera gärna med vispad grädde eller glass.

Kärleksmumskladdkaka med strössel

Kladdkaka + kärleksmums + strössel = för gott för att vara sant! En riktigt läcker chokladkladdkaka med underbar glasyr, samma som man brukar ha på kärleksmums. Detta är toppat med strössel som knastrar härligt mellan tänderna.

Kärleksmumskladdkaka med strössel

Ca 12 bitar

150 g smör
1 krm salt
3 dl strösocker
2 msk kakao
1 ¾ dl vetemjöl
2 ägg

Glasyr
50 g smör
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
ca 3 1/2 dl florsocker
1 msk kaffe
(reglera mängden florsocker och kaffe till en lagom bredbar glasyr)

Garnering
ca ½ dl strössel

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. (Bröa gärna med kokos).

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–24 min. Låt den kallna i formen.

4. Glasyr: Smält smöret i en skål. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop till en bredbar glasyr. Tillsätt lite extra florsocker om den är för lös eller lite mer kaffe eller vatten om den är för fast i konsistensen.

5. Strö över strössel. Ställ kakan i kylen i ca 30 min och låt glasyren stelna innan den skärs i bitan.

Så kokar man potatis

Så kokar man potatis:

1. Välj jämnstora potatisar eller dela dem till samma storlek.

2. Koka upp vatten med ca 2 tsk salt per liter vatten. (läs mer här!)

3. Lägg i potatisen, vattnet ska precis bara täcka potatisen.

4. Ge potatisen ett snabbt uppkok och sjud sedan under lock.

5. Avsluta kokningen då rätt innertemperatur nåtts, använd termometer. Mogen matpotatis är klar vid 96 grader och färskpotatis vid 94 grader. Ett riktmärke för normalstor potatis är ca 20 min.

 

Det är viktigt att passera temperaturen 50-60 grader snabbt för att kärnan i potatisen ska bli ordentligt mjuk. Om den värms upp för långsamt förblir den hård inuti.

Värmeledningsförmågan i potatis är låg och därför tar det ganska lång tid innan den blir genomkokt. För att minimera överkokning med smakförsämring och näringsförlust som följd, bör man använda ungefär lika stora potatisar i samma kastrull.

Läs om varför man ska lägga potatisen i kokande vattenklicka här!

 

Ska potatisen läggas i kallt vatten i kastrullen eller när vattnet börjat koka?

Ska potatisen läggas i kallt vatten i kastrullen eller när vattnet börjat koka?

Svar: För att bevara C-vitaminhalten i potatisen bör temperaturen i potatisen snabbt passera 40–60 grader. På så sätt minskar risken för nedbrytning av C-vitaminen. Därför ska man lägga ner potatisen i kokande vatten. Om den tillagas för länge på låg värme kan näringen brytas ner.

Det är också viktigt att passera temperaturen 50-60 grader snabbt för att kärnan i potatisen ska bli ordentligt mjuk. Om den värms upp för långsamt förblir den hård inuti.

Så kokar du potatis – klicka här!