Rengör effektivt och glänsande med bikarbonat!

Husmorstips!
Rengör effektivt och glänsande med bikarbonat! Bikarbonat biter på smuts! 

Bikarbonat används som jäsmedel i kakor, men är ett mycket effektivt rengöringsmedel.

Obs! Blanda inte ihop bikarbonat och bakpulver eftersom bakpulver är en svagare variant av bikarbonat. Bikarbonat rengör mycket effektivare och bättre!

Tåliga ytor kan rengöras med bikarbonat. Testa alltid på en liten yta i hörnet innan så ser du om ytan är tålig. De flesta ytor som t ex köksbänkar, spisar, ugnar, kylskåp, kakel, kakelfogar, diskhoar, klinkers, toaletter, trägolv, parkett, plastmattor, utemöbler m m tål att tvättas/torkas av med bikarbonat. Rengör ytor som är kraftigt smutsiga, illaluktande bruna, gulnade, fläckiga och fula. T ex kan man rengöra botten i diskhon och få del glänsande och fin, snabbt och enkelt.

Så här rengör man med bikarbonat:
Blanda 2 msk bikarbonat med 1 dl vatten. Spreja blandningen eller häll ut den på den smutsiga eller illaluktande ytan. Pudra gärna över lite extra bikarbonat. Låt det stå en stund. Torka sedan av med en trasa, eller gunga med en svamp. Torka sist av ytan med rent vatten och en torr trasa.

 

Rengör grillgallret glänsande med bikarbonat

Husmorstips!
Rengör grillgallret glänsande med bikarbonat

Så här gör du:
Blanda några matskedar bikarbonat och lite vatten till en tjock massa. Gnid in gallret med massan och låt det torka. Gnugga eller borsta sedan gallret med en svamp, borste eller trasa så faller smutsen av effektivt. Skölj med vatten.

Mangosmulpaj

WOW, vad god denna paj blev. Fryst mango och smuldeg = en superläcker kombination! Jag älskar denna paj!

Tips!
– Havregrynen, 1 dl kan bytas ut mot ½dl vetemjöl.

– Om du bara har ett paket fryst mango kan du göra en halv sats deg och en mindre form.

Mangosmulpaj

Ca 12 portioner

Fyllning
2 pkt fryst mango 225 g x 2

Smuldeg
125 g smör, rumsvarmt

1 dl strösocker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 krm flingsalt eller en nypa vanligt salt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 225 grader. Häll upp mangovitarna i en pajform, ca 25 cm i diameter.

2. Nyp ihop smöret med resten av ingredienserna till en smuldeg.

3. Smula degen över mangon i formen.

4. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 min. Servera den gärna med vaniljsås eller glass.

Bechamelsås

Bechamelsås är en enkel grundsås/vitsås som ofta används i lasagne. Eller i t ex broccoli- eller blomkålsgratäng eller andra grönsaksrätter.

Bechamelsås

75 g smör
1 dl vetemjöl
1 liter standardmjöl (röd)
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
ev. 2 krm riven muskotnöt

(150 g riven ost om såsen ska användas till lasagne, men det funkar även utan)

GÖR SÅ HÄR
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vetemjölet och vispa ihop det i botten på kastrullen. Tillsätt mjölken, lite i taget och vispa ut det i mjölken.

2. Värm upp mjölkblandningen långsamt och låt det puttra på medelvärme i ca 10 min, tills det tjocknar. Om vitsåsen ska användas till lasagne är det fördelaktigt att tillsätta ca 150 g riven ost. Då blir såsen både smakligare och lite kraftigare i konsistensen.

Varm hälsotallrik

Nyttig, lättgjord, supergod hälsotallrik som jag brukar göra när jag vill vara hälsosam och äta varm mat. Såååå fräscht!

Varm hälsotallrik

2 portioner

ca 500 g frysta wokade grönsaker
ca ½ dl sötsur sås
salt

Tillbehör
1 tomat
10 cm gurka
1 dl majs
1 dl ajvar relish (köps färdig på burk)

 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg grönsakerna på en plåt och stek dem i ca 20 min. Rör om efter halva tiden. Blanda dem med sötsur sås (efter egen smak). Salta.

2. Servera de varma grönsakerna med tomat, gurka, majs och ajvar relish.