Bloggar Lindas Bakskola Lindas mat

Kycklingköttfärssås

I annonssamarbete med Svensk Fågel

Kycklingköttfärssås – en klassiker i ny tappning! Istället för att använda köttfärs har jag tillagat min favoritköttfärssås med kycklingfärs. Och den blev underbart god och lika enkel att tillaga! Kycklingköttfärsen är lätt att steka och smakar mycket gott. Både jag, min man och barnen slukade maten med god aptit. Det är inte ofta alla fem barn gillar samma middagsmat, men den här rätten gick med glädje ner hos allihop. De är 20, 18, 17, 10 och 7 år och gav kycklingköttfärssåsen högsta betyg. Denna maträtt har nu blivit en ny favorit hemma hos oss!

Kycklingköttfärs ger en mycket god smak och innehåller bara ca 5 procent fett. Jag har använt kyckling från svenska bönder som är märkt med den Gula Pippin, vilket innebär att bönderna som föder upp kycklingen uppfyller dessa krav och regler:

Förbud att använda tillväxtantibiotika och antibiotika får endast användas efter ordination av veterinär
Bra foder, huvudsakligen på spannmål från svenska gårdar. Ingen GMO eller fiskmjöl
Inga näbbar trimmas hos föräldradjuren, tyvärr sker detta ibland utomlands för att undvika att de pickar på varandra
Varken kycklingarna eller hönsen till kycklingarna får sitta i  burar, de sprätter fritt i stora luftiga stall på en bädd av kutterspån eller halm
De har fötter och ben som mår bra –i Kina ser man svenska kycklingfötter som en sann delikatess då de är i så gott skick
Gårdarna ligger i mellersta och södra Sverige och fraktas till närmsta slakteri för kortaste transport
Mindre klimatavtryck än andra köttslag och klimatsmartare jämfört med importerad kyckling
Många av bönderna har kretsloppsgårdar. Det innebär att man tar vara på allt! Fåglarnas gödsel läggs på åkern där spannmål växer, det blir i sin tur halm som används till att värma stallarna och foder.
Ingen salmonella och låg förekomst av campolybacter

Nu har svensk fågel även en tävling där du kan vinna fina priser genom att gå in och rösta på mitt recept här.

Hygientips!
Tänk på att alltid tvätta händerna både före och efter du tar i kycklingfärsen. Lägg den aldrig på en träskärbräda utan använd en i plast. Låt inte köttfärsen komma i kontakt med andra råvaror som inte ska tillsättas i grytan.

Ingredienstips!
Mängden kryddor, ketchup och tomatpuré kan varieras efter egen smak och tycke om man vill.

Kycklingköttfärssås

Ca 8 portioner

1 gul lök 
800 g kycklingköttfärs
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor
1 ½ msk torkad oregano
1 ½ dl ketchup
½ dl tomatpuré
1000 g krossade tomater
ev. färsk timjan eller basilika

GÖR SÅ HÄR
1. Skala och finhacka löken. Värm upp en stekpanna. Fräs den i en klick smör tills den är gyllenbrun. Lägg löken åt sidan i en skål.

2. Fräs kycklingköttfärsen i en klick smör i en upphettad stekpanna . Mosa den hela tiden med en gaffel tills den är genomstekt. Sänk värmen när kycklingen börjar få färg.

3. Salta och peppra kycklingen. Pressa över vitlöken med en vitlökspress och strö över oregano. Rör om ordentligt.

4. Tillsätt ketchup, tomatpuré, krossade tomater och den stekta löken. Rör om ordentligt och låt allt puttra på svag/medelvärme i ca 10 min. Smaka därefter av och tillsätt eventuellt mer av kryddorna efter egen smak. Klipp gärna ner några kvistar färsk timjan eller basilika.

Kycklingköttfärssåsen är tillagad med kyckling från svenska bönder som är märkt med den Gula Pippin (läs mer om märkningen ovanför receptet).

 

1. Skala och finhacka löken. Värm upp en stekpanna. Fräs den i en klick smör tills den är gyllenbrun. Lägg löken åt sidan i en skål.
2. Fräs kycklingköttfärsen i en klick smör i en upphettad stekpanna . Mosa den hela tiden med en gaffel tills den är genomstekt. Sänk värmen när kycklingen börjar få färg.
3. Salta och peppra kycklingen. Pressa över vitlöken med en vitlökspress och strö över oregano. Rör om ordentligt. 4. Tillsätt ketchup, tomatpuré och krossade tomater. Rör om ordentligt och låt allt puttra på svag/medelvärme i ca 10 min. Smaka därefter av och tillsätt eventuellt mer av kryddorna efter egen smak. Klipp gärna ner några kvistar färsk timjan eller basilika.

var tsCsId=17614930;

Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Himmelsk jordgubbscheesecake

En superläcker, lyxig jordgubbscheesecake med smulig Digestivebotten! Den är såååå galet god, en perfekt dessert att bjuda på som kan förberedas dagen före. Tänk på att den alltid måste stå några timmar i kylen att stelna innan den serveras. TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här) Himmelsk jordgubbscheesecake Ca 12 …

0

Lindas himmelska jordgubbstårta

LYXIG, LÄCKER & GALET GOD En magiskt god, läcker sommartårta med fluffig vispgrädde och jordgubbar! Den är lätt att baka och räcker till många. Den består av en dubbelbotten med frasig maräng och sockerkaka! Både barn och vuxna älskar denna goding! Lindas himmelska jordgubbstårta 12–15 bitar Sockerkaksbotten 5 äggulor (spara äggvitorna till marängen) 100 g smör, rumsvarmt 1 ½ dl strösocker …

0

Himmelsk jordgubbstårta

Pinocchiotårta med både vispgrädde & jordgubbar. Mums vilken läcker sommartårta! Den är enkel att göra, räcker till många och består av en dubbelbotten med frasig maräng och sockerkaka och är fylld med jordgubbar och fluffig grädde. Mums! Himmelsk jordgubbstårta 12–15 bitar Sockerkaksbotten 5 äggulor (spara äggvitorna till marängen) 100 g smör, rumsvarmt 1 ½ dl …

0

Pinocchiotårta med jordgubbar

Pinocchiotårta med både vispgrädde & jordgubbar. Mums vilken läcker sommartårta! Den är enkel att göra, räcker till många och består av en dubbelbotten med frasig maräng och sockerkaka och är fylld med jordgubbar och fluffig grädde. Mums! Pinocchiotårta med jordgubbar 12–15 bitar Sockerkaksbotten 5 äggulor (spara äggvitorna till marängen) 100 g smör, rumsvarmt 1 ½ …

0

Pinocchiotårta

Pinocchiotårta är en klassiker med en dubbelbotten som består av både sockerkaksbotten och marängbotten. Den är underbart god! Tårtan kan fyllas med egentligen vad man vill, men jag tycker det är enkelt och gott med färska bär och fluffig vispgrädde. Pinocchiotårta 12–15 bitar Sockerkaksbotten 5 äggulor (spara äggvitorna till marängen) 100 g smör, rumsvarmt 1 …

0

Drömgod gräddchokladtårta

Chokladbottnar, vispgrädde, vaniljkräm och massor av jordgubbar – vilken drömmig sommartårta! En helt perfekt midsommartårta eller varför inte som dessert efter en god grillning på sommaren. Helt enkelt sommarens läckra tårta. Bottnen består av luftiga, goda chokladtårtbottnar. Om du hellre vill baka tårtan med vanliga tårtbottnar har du ett toppenrecept här! Tårtan kan också bakas med …

2

Midsommartårta

Marängbotten 4 äggvitor 2 ½ dl strösocker 1 msk majsstärkelse 1 tsk vitvinsvinäger Fyllning 3 dl vispgrädde eller valfri fyllning – klicka här för massor av tips på goda tårtfyllningar! färska jordgubbar och andra valfria bär GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 150°C. Lägg äggvitor och socker i en bunke som går att använda för vattenbad. …

0

Midsommartårta

MIDSOMMARTÅRTA 12–15 bitar Marängbotten 6 äggvitor 3 dl strösocker Vit chokladmousse 8 dl vispgrädde 300 g vit choklad, smält 2 äggulor Fyllning & garnering 1 liter jordgubbar (eller efter eget önskemål) 200 g mörk choklad, smält GÖR SÅ HÄR 1. Marängbotten: Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa …

0

Klassisk sockerkaka

  Klassisk sockerkaka Ca 12 bitar 2 ½ dl strösocker 2 ägg 2 tsk vaniljsocker 2 tsk bakpulver 3 dl vetemjöl 50 g smör, smält 2 dl mjölk GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke.  Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl och vispa ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Blanda ihop …

0

Bananpannkaka

Mycket lättgjorda pannkakor gjorda av bara banan och ägg. De är både mättande och underbart goda! Tillsätt gärna lite salt i smeten. Det förhöjer smaken. Servera gärna pannkakorna med mosade bär. Bananpannkaka 1 banan 2 ägg (ev. en nypa salt) GÖR SÅ HÄR 1. Ta fram banan och ägg. Mosa bananen i en djup tallrik. 3. Tillsätt äggen och …

0

Hastbullar

LJUVLIGA HASTBULLAR MED KANELGÖMMA Underbart goda, snabbgjorda kanelbullar gjorda med bakpulver och därför behöver de inte jäsa. De blir oerhört saftiga och mjuka. Hastbullar är klassiska bakpulverbullar som ofta bakas med en kanelfyllning på toppen, men självklart kan man byta ut det mot t ex Nutella, vaniljkräm eller en klick sylt. De är klara på mindre än 30 min. Hastbullar Ca …

3

Sockerkaka

Härliga sockerkaka! Lättgjord, klassisk sockerkaka som alltid är uppskattad. Sockerkakor borde bakas oftare eftersom de är så gudomligt goda! Sockerkaka ca 12 bitar 2 dl strösocker 2 ägg 2 tsk vaniljsocker 2 tsk bakpulver 3 dl vetemjöl 75 g smör, smält 2 dl mjölk GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i …

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x