Bechamelsås

Bechamelsås är en enkel grundsås/vitsås som ofta används i lasagne. Eller i t ex broccoli- eller blomkålsgratäng eller andra grönsaksrätter.

Bechamelsås

75 g smör
1 dl vetemjöl
1 liter standardmjöl (röd)
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
ev. 2 krm riven muskotnöt

(150 g riven ost om såsen ska användas till lasagne, men det funkar även utan)

GÖR SÅ HÄR
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vetemjölet och vispa ihop det i botten på kastrullen. Tillsätt mjölken, lite i taget och vispa ut det i mjölken.

2. Värm upp mjölkblandningen långsamt och låt det puttra på medelvärme i ca 10 min, tills det tjocknar. Om vitsåsen ska användas till lasagne är det fördelaktigt att tillsätta ca 150 g riven ost. Då blir såsen både smakligare och lite kraftigare i konsistensen.

Varm hälsotallrik

Nyttig, lättgjord, supergod hälsotallrik som jag brukar göra när jag vill vara hälsosam och äta varm mat. Såååå fräscht!

Varm hälsotallrik

2 portioner

ca 500 g frysta wokade grönsaker
ca ½ dl sötsur sås
salt

Tillbehör
1 tomat
10 cm gurka
1 dl majs
1 dl ajvar relish (köps färdig på burk)

 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg grönsakerna på en plåt och stek dem i ca 20 min. Rör om efter halva tiden. Blanda dem med sötsur sås (efter egen smak). Salta.

2. Servera de varma grönsakerna med tomat, gurka, majs och ajvar relish.

Därför ska du inte förvara mjölken i kylskåpsdörren…

Lindas kökstips!

Därför ska du inte förvara mjölken i kylskåpsdörren…

Svar: Temperaturen är ofta någon eller några grader varmare i kylskåpsdörren än i hyllorna, längst in mot väggen i kylen. Därför håller sig mjölken kallare på hyllorna och mer hållbar än om man ställer den i dörren.

 

Noblessetårta med jordgubbsgrädde

Som en Pinocchiotårta men den är pimpad med Noblesse och jordgubbsgrädde också. Den är magiskt god!

Noblessetårta med jordgubbsgrädde

12–15 bitar

Sockerkaksbotten
5 äggulor (spara äggvitorna till marängen)
100 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
¾ dl mjölk

Maräng
5 äggvitor
2 ½ dl strösocker

Garnering
2 msk mandelspån (eller hackad sötmandel)

Fyllning + garnering
1 liter jordgubbar (mosa hälften av dem och skär resten i mindre bitar)
5 dl vispgrädde

GÖR SÅ HÄR

1. Botten: Sätt ugnen på 150 grader. Dela äggen i gulor och vitor i två skålar. (Gulorna används till bottnen och vitorna till marängen).

2. Vispa smör och strösocker fluffigt. Tillsätt äggulorna och vispa en stund till. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop allt till en slät smet.

3. Bred ut smeten på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper.

4. Maräng: Vispa äggvitorna vita och fluffiga. Tillsätt sedan strösockret, lite i taget och vispa till en fast, vit maräng.

5. Bred ut marängen som en täcke ovanpå sockerkakssmeten.

6. Strö mandelspån över marängen.

7. Grädda tårtbotten längst ner i ugnen i ca 30 min. Låt den kallna på plåten.

8. Montering: Dela tårtbotten i två delar. Lägg den ena på en bricka. Mosa hälften av jordgubbarna.

9. Vispa grädden fluffig. Blanda den med de mosade jordgubbar och bred ut lite mer än hälften på bottnen. Lägg över jordgubbsbitarna.

10. Lägg över den andra bottnen som ett lock. Bred ut resten av jordgubbsgrädden. Dela Noblesseplattorna på mitten. Stick ner dem i grädden.

Jordgubbscheesecake med smulig botten

En ljuvligt god, superläcker jordgubbscheesecake med Digestivebotten! Den är verkligen underbart god och lätt att göra. Den måste stå i kylen i några timmar för att stelna innan den servering. Tips! Jordubbarna kan bytas ut mot valfria bär, t ex hallon, blåbär.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola Instagram (klicka här), Facebook (klicka här)

Jordgubbscheesecake med smulig botten

Ca 12 bitar

250 g digestivekex
100 g smör, smält

Fyllning
4 gelatinblad
2 ägg, delade i vitor och gulor
200 g färskost, t ex Philadelphia
2 dl crème fraiche, 34 procent
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
ca 15  jordgubbar mosade 

Garnering
12–15 jordgubbar
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula sönder kexen och blanda dem med smöret till en smulig blandning. Tryck ner smuldegen i botten på en springform, ca 24 cm, klädd med bakplåtspapper på kanten.

2. Fyllning: Lägg gelatin­bladen i en skål med kallt vatten i ca 10 min. Dela äggen i gulor och vitor i två separata skålar.

3. Blanda ihop äggulor, färskost, florsocker och vaniljsocker till en slät smet. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör ner dem i smeten.

4. Värm försiktigt upp crème fraiche i en kastrull (den ska inte koka). Ta bort den från värmen och rör ner gelatinbladen och låt dem smälta. Låt blandningen svalna något och häll ner den i färskostsmeten under omrörning.

5. Mosa jordgubbarna och rör ner dem i smeten.

6. Häll ut hela fyllningen på kaksmulorna i formen.

7. Skär jordgubbarna i mindre bitar. Lägg ut dem på smeten. Låt några sjunka ner. Täck över kakan med plastfolie och ställ den i kylen att stelna i minst 4 tim. Pudra över florsocker före servering.