Snabb, underbart god filmjölkslimpa med lingonsylt. Den behöver inte jäsa och håller sig färsk i flera dagar i en plastpåse. Den går också bra att frysa in den. Degen tar bara några minuter att röra ihop och sedan sköter den sig själv i ugnen.
Lingonfilmjölkslimpa
1 st
6 dl rågsikt 1 tsk salt 2 tsk bikarbonat ½ dl mörk sirap 4 dl filmjölk 1 ½ dl lingonsylt
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt sirap och filmjölk och rör ihop till en kladdig deg. Rör sist ner lingonsylten.
2. Lägg smeten i en limpform, ca 1 1/2 liter, klädd med bakplåtspapper.
En magiskt god rabarberkladdkaka med pajsmulor på toppen. En riktig 10-poängare! De sötsyrliga rabarberbitarna är ljuvliga i kombination med kladdkaka och pajsmulor på toppen. Vårens bästa rabarberkakan! Servera med vaniljsås eller glass.
En riktigt lyxig marängsviss med frasiga maränger, banan, choklad, vispgrädde, glass och chokladsås. Jag älskar denna läckerhet, så ljuvligt god!
Om man inte orkar baka egen marängbotten går det lika bra med färdigköpt! Fyllningen kan varieras helt efter egen smak. T ex kan man utesluta glassen om man inte ska äta tårtan direkt, för annars smälter ju glassen.
1. Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Tillsätt strösockret, en deciliter i taget och fortsätt vispa till ett hårt, fast skum.
2. Bred ut marängsmeten till en rundel, ca 25 cm i diameter, på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
3. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen i ca 110 min. Låt den kallna på plåten.
4. Smält chokladen över vattenbad och pensla den på marängbottnen. Låt chokladen stelna i kylen.
5. Lägg ut hälften av bananerna på marängbottnen. Lägg ut ca 15 maränger. Skär glassen i bitar och lägg dem ovanpå marängerna.
6. Vispa grädden fluffig och spritsa eller bred ut den på marängbottnen. Garnera med bananskivor, maränger och ringla över chokladsås. Servera direkt så glassen inte smälter. Om du ska vänta en stund kan man lägga på glassen sist eller äta den som tillbehör.
Hemgjord marängbotten är väldigt enkelt att göra. Man vispar ihop äggvitor och strösocker till en fluffig, vit, fast massa som man breder ut på en plåt och gräddar på låg värme i ugnen. Det är viktigt att ugnsvärmen inte är högre än 100 grader för då kommer bottnen få en ljusbrun färg. Om man har en slö elvisp som vispar långsamt kan det vara jobbigt att få marängen tillräckligt fluffig. Men med en starkt bra hushållsmaskin eller start elvisp är det inga problem.
Choklad på bottnen
Penslingen av choklad på bottnen gör jag av två anledningar. Den första är att det blir så himla gott med lite krispig, hård choklad. Men det bästa är att marängbottnen håller sig frasig längre. Den blöta grädden eller tårtfyllningen från gör inte bottnen fuktig och därmed håller den sig frasig mycket längre.
Här hittar du inspiration & recept på olika fyllningar och marängtårtor!
Marängbotten
3 äggvitor 2 dl strösocker
Till bottnen (kan uteslutas) 100 g choklad (mörk, ljus eller vit)
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Tillsätt strösockret, en deciliter i taget och fortsätt vispa till ett hårt, fast skum.
2. Bred ut marängsmeten till en rundel, ca 25 cm i diameter, på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
3. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen i ca 2 timmar. Låt den kallna på plåten. Öppna luckan snabbt ca 2 gånger under gräddningen för att släppa ut ånga.
4. Smält chokladen över vattenbad och pensla den på marängbottnen. Låt chokladen stelna i kylen.