Frallor som bara jäser en gång. Mycket lättgjorda frallor som bara jäser en gång direkt på plåten. Degen behöver inte ens knåda och enklare bröd som bakas med jäst finns knappast. Supergoda! Ett favoritbröd som passar alla som vill baka ett enkelt och ljuvligt gott bröd. Under tiden som bröden jäser på plåten hinner man göra något annat.
Frallor som bara jäser en gång
9 st
25 g jäst 4 dl vatten 1 tsk salt 2 msk rapsolja 8 dl vetemjöl
På degen 1 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en kladdig deg.
2. Häll ca 1 dl vetemjöl över degen och rulla degen i mjölet. Nyp loss ca 9 lika stora bitar från degen med mjölade händer. Lägg varje bit på en plåt med bakplåtspapper. Forma dem runda lite försiktigt.
3. Strö lite vetemjöl över frallorna och låt dem jäsa i ca 40 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–14 min. Låt dem svalna på ett galler. Öppna inte luckan under gräddningen.
En riktigt, riktigt läcker sommartårta (som funkar lika bra året runt) med frasiga maränger, jordgubbar, banan, choklad, vispgrädde, glass och chokladsås. Jag älskar kombinationen av dessa goda ingredienser!
Om man inte orkar baka egen marängbotten går det lika bra med färdigköpt! Fyllningen kan varieras efter egen smak. T ex kan man utesluta glassen om man inte ska äta tårtan direkt, för annars smälter ju glassen.
Fyllning 3 dl vispgrädde 3 dl vaniljglass 3 bananer 25 maränger
4 dl vaniljglass ½ dl chokladsås
hallon i valfri mängd
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Tillsätt strösockret, en deciliter i taget och fortsätt vispa till ett hårt, fast skum.
2. Bred ut marängsmeten till en rundel, ca 25 cm i diameter, på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
3. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen i ca 110 min. Låt den kallna på plåten.
4. Smält chokladen över vattenbad och pensla den på marängbottnen. Låt chokladen stelna i kylen.
5. Lägg ut hälften av bananerna på marängbottnen. Lägg ut ca 15 maränger. Skär glassen i bitar och lägg dem ovanpå marängerna.
6. Vispa grädden fluffig och spritsa eller bred ut den på marängbottnen. Garnera med bananskivor, maränger, hallon och ringla över chokladsås. Servera direkt så glassen inte smälter. Om du ska vänta en stund kan man lägga på glassen sist eller äta den som tillbehör.
Annonssamarbete med Ellos som innehåller annonslänkar.
Ljusrosa, superhäftig bakmaskin! Champion CHKA100 är en kraftfull och stilrent designad köksmaskin. Kampanjpris, endast 799 kr! För mer info och beställning, klicka till webbutiken här!
Tänk att ha den här på köksbänken, vilken dröm!
Klicka på bilden ovan för mer info och beställning!
En superläcker, frasig smulpaj med hallon i botten. En ny favorit som jag kommer baka ofta när jag ska bjuda på fika! Ett riktigt topprecept!
Tips! Havregrynen i pajdegen kan bytas ut mot ¾ dl vetemjöl till.
Tips! Det är ljuvligt gott och knaprigt att smula hackad sötmandel på pajdegen innan gräddning! Det ger en god smak och är härligt knaprigt!
Hallonsmulpaj
Ca 12 portioner
Fyllning 500 g hallon, frysta eller färska 1 ½ msk potatismjöl 3 msk strösocker
Pajdeg 125 g smör, rumsvarmt 1 dl strösocker 1 dl havregryn 2 dl vetemjöl 1 krm flingsalt (eller en nypa vanligt salt)
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg hallonen i en pajform, rektangulär, ca 24 x 34 eller rund, ca 26 cm i diameter. Strö över potatismjöl och strösocker och rör om.
2. Pajdeg: Nyp ihop smöret med resten av ingredienserna till en smuldeg.
3. Smula degen över hallonen i formen.
4. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 min. Servera den med vaniljsås eller glass.