Guacamole, en grymt god, krämig avocadoröra med och vitlök att dippa nachos i. Eller som tillbehör till tacos, fajitas, en köttbit eller kyckling. Det är också fantastiskt gott och blanda ner en rejäl klick i en sallad. Guacamole passar till det mesta. Jag älskar Guacamole!
3 avokado 1 liten tomat 1 vitlöksklyfta 1/2 gul lök salt ev. lite pressad citron
GÖR SÅ HÄR
1. Gröp ur avokadon.
2. Skär tomaten, vitlöken och löken i mindre bitar.
3. Kör alla ingredienser i en hushållsmaskin med knivar eller mixa med en handmixer. Citronen gör att avokadon håller sig grön. Om man ska äta den direkt kan man utesluta citronen.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Skumrutor, kokosmums, mumsmums, gräddbullar… Ja, kärt barn har många namn. De här godisrutorna är i alla fall gudomligt goda och så himla lätta att göra . Ett perfekt, hemgjort godis som räcker till många!
Skumrutor
16–20 st
4 ½ dl strösocker
¾ dl florsocker
1 äggvita
1 ½ dl vatten, kallt
1 ½ msk gelatinpulver
1 ½ dl vatten, kokhett
1. Blanda strösocker, florsocker, äggvita och det kalla vattnet i en bunke.
2. Blanda gelatinpulvret och det kokheta vattnet i en kastrull.
3. Häll den varma gelatinblandningen i sockermassan och vispa kraftigt med en elvisp eller i en bakmaskin tills massan är vit och fluffig.
4. Garnering: Blanda kokos, kakao och vaniljsocker i en skål.
5. Strö ett tunt lager av kokosblandningen i botten på en form, ca 20 x 26 cm, klädd med bakplåtspapper. Bred ut skumsmeten jämnt ovanpå och strö kokosblandning även på ytan (spar en del till kanterna). Låt formen stå i kylen och stelna i ett par timmar.
6. Lyft över skumkakan på en skärbräda och skär den i bitar. Doppa kanterna i kokosblandningen. Förvara rutorna i kylskåpet.
Nyttig limpa med högt proteinvärde, helt utan vetemjöl! Ett saftigt, luftigt gott bröd som bakas helt utan vanligt vetemjöl. Perfekt för den som inte äter vetemjöl av olika anledningar. Mixa havregrynen till ett mjöl i en hushållsmaskin eller mixer med knivar. Obs! Brödet måste bör kallna helt innan man skär det i skivor. Eftersom brödet är bakat med bikarbonat kan det lukta lite fränt direkt efter gräddningen, men det försvinner när brödet kallnat helt.
Tips! Skär limpan i skivor och frys in dem. Ta fram och tina önskat antal brödskivor vid behov.
Tips! Tillsätt gärna blandade frön i degen (frön innehåller mycket protein), max 1 dl totalt.
– Pumpafrön: 25 g protein/100 g – Solrosfrö: 23 g protein/100 g – Chiafrö: 21 g protein/100 g – Sötmandel: 20 g protein/100 g – Linfrö: 18 g protein/100 g
havregryn: 19 g protein/100 g ägg: 13 g protein/100 g kvarg: 12 g protein/100 g
Bikarbonat/bakpulver. Det går att använda bakpulver istället för bikarbonat, men då blir brödet vitt istället för brunt och smakar lite mindre. Tips! Kvargen kan bytas ut mot filmjölk!
Proteinlimpa utan vetemjöl
1 st
7 dl havregryn (mixas till mjöl) 2 tsk bikarbonat 1 tsk salt 3 ägg 4 dl kvarg (eller filmjölk)
Garnering söndersmulade havregryn
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa havregrynen till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.
2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en bunke.
3. Blanda ihop alla ingredienser till degen i samma bunke, till en kladdig deg.
4. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite söndersmulade havregryn.
6 st i en liten stekpanna (ca 3 st i en normalstor stekpanna) De är allra godast nygräddade!
1 dl havregryn (mixas eller mortlas till mjöl) 3 ägg 1 nypa salt ½ tsk bakpulver 2 dl kvarg
GÖR SÅ HÄR
1. Mixa sönder havregrynen i en mixer med knivar, en stavmixer eller mal sönder dem i en mortel.
2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp.
3. Blanda ihop havegrynsmjölet och äggsmeten.
4 .Tillsätt salt, bakpulver och kvarg. Rör ihop till en smet.
5. Värm upp en stekpanna på högsta. Smält smör i stekpannan. Sänk direkt till medelvärme när du börjar steka. Vänd pannkakan när smeten börjar stelna. Reglera värmen hela tiden så att inte pannkakorna bränns.
Tuppkaka är nog en av de enklaste kakor som finns att baka! Den innehåller bara 4 ingredienser som man oftast har hemma. Den perfekta kakan som man snabbt kan slänga ihop när man är sugen på något gott eller får oväntat besök. Ytan blir lite härligt frasig och innanmätet är lite som en kladdkaka, men ändå inte. Supergod är den i alla fall!
En klick jordgubbsgrädde till tuppkakan gör att den kan serveras som en läcker, lyxig och lättgjord dessert!