Daimmousse

Fluffig vit chokladmousse med knapriga, krispiga härliga Daimbitar. En ljuvligt god och lättgjord dessert. Servera gärna med några färska bär.

Daimmousse

6–8 portioner

3 dl vispgrädde
150 g vit choklad, smält
1 äggula

1 dubbeldaim
(servera gärna med hallon, jordgubbar eller blåbär)

GÖR SÅ HÄR
1. Chokladmousse: Vispa grädden fluffig, men inte för fast för då blir moussen grynig. Tillsätt den smälta chokladen samt äggulan, rör försiktigt ihop allt till en slät mousse.

2. Hacka Daimen och rör ner den i moussen. Servera i glas. Förvara moussen i kylen.

1. Chokladmousse: Vispa grädden fluffig, men inte för fast för då blir moussen grynig. Tillsätt den smälta chokladen samt äggulan, rör försiktigt ihop allt till en slät mousse.
1. Chokladmousse: Vispa grädden fluffig, men inte för fast för då blir moussen grynig. Tillsätt den smälta chokladen samt äggulan, rör försiktigt ihop allt till en slät mousse.
2. Hacka Daimen och rör ner den i moussen. Servera i glas.

 

Grönsaksbiffar

 

Nyttiga, supergoda grönsaksbiffar. De består av rivna grönsaker och en liten mängd havregryn, som suger åt sig vätskan, samt ägg som gör biffarna stabilare vid stekningen. Servera dem gärna grönsaksbiffarna med en klick tzatziki eller ajvar.

Nyttigt mattips: Varm grönsakslåda som är underbart god och mättande – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Grönsaksbiffar

Ca 6 st

4 morötter
1 gul lök
1/2 aubergine
1/2 zucchini
1 dl havregryn
salt
färsk timjan eller oregano
2 ägg

GÖR SÅ HÄR

1. Riv alla grönsaker. Blanda dem i en bunke. Tillsätt havregryn, salt, färska kryddor och ägg. Blanda ordentligt.

2. Forma biffar och stek dem i olja i en stekpanna. Stek på medelvärme, några minuter på varje sida. Sänk värmen efter en stund.

Tips: Servera nyttig Kesosallad till grönaksbiffarna – klicka här för recept!

Norrlandskakor

Rustika norrlandskakor som man enkelt bakar ut på plåten och gräddar. Gör hålen med en naggare eller använd en vanlig gaffel. Skär bröden i trekanter och frys in till veckans frukostar, utflykter eller mellanmål. Supergott bröd som alla i familjen älskar!

Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Tips! Vetemjölet går att byta ut till rågsikt.

Norrlandskakor

2 st

50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
14–15 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i två bitar. Platta ut dem på varsin plåt, täckt med bakplåtspapper, ca 1 ½ cm tjocka. Nagga degen med en gaffel eller en naggare. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Grädda bröden, ett i taget, mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på ett galler.

Nice cream äpple

När man är sugen på något gott, men ändå vill vara nyttig är denna glass helt perfekt. Den består av frysta äpplen, banan och lite mjölk. Passar alla åldrar. Själv brukar jag göra den på kvällen och njuta av den framför tv:n. Eller på sommaren när jag är sugen på något svalkande. Även barnen gillar denna glass. Den är oerhört krämig och det är svårt att tro att den bara innehåller nyttigheter.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Tips! Pudra lite kanel på glassen – supergott!

Nice cream äpple

2 äpplen, frysta
1 banan, fryst
ca 1 dl mjölk, kylskåpskall (eller havremjölk)

GÖR SÅ HÄR

1. Skala och skiva äpplena. Skär bananen i skivor. Frys in både äppelbitar och bananskivor.

2. Mixa äpple och banan i en hushållsmaskin/mixer med knivar. De ska bli ordentligt smuliga. Häll på lite mjölk i taget och mixa till en krämig glass.

Rostade grönsaker

Rostade grönsaker i ugn är så enkelt att göra och gudomligt gott! Jag älskar rostade grönsaker. Och man kan variera med de grönsaker man gillar bäst.

Rostade grönsaker kan serveras till en bit kött, kyckling, lax eller ät dem som de är med en klick tzatziki, ajvar eller guacamole.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Rostade grönsaker

1 plåt

3 morötter
½ blomkålshuvud
1 zucchini
2 gula lökar
10 champinjoner

rapsolja eller olivolja
salt
färska kryddor, t ex timjan, basilika, oregano

GÖR SÅ HÄR
1.
Sätt ugnen på 250 grader. Tvätta och skala grönsakerna. Skär dem i stora bitar och lägg dem på en ugnsplåt. Ringla över olja, strö över salt och färska kryddor av valfri sort (jag har använt timjan).

2. Rosta grönsakerna mitt i ugnen i ca 30 min eller tills de är krispiga på ytan och lite lätt mjuka inuti med ett visst tuggmotstånd. Rör om då och då. Sänk värmen till 200 grader om grönsakerna får mycket färg.