Västkustrutor i långpanna

Ljuvligt goda, mjuka och lättbakade bröd som bakas ut direkt på plåten. Mycket enkelt och mycket gott! Vetemjölet

Tips! Gör en halv sats deg om du vill göra en plåt med bröd.

Västkustrutor i långpanna

2 st

50 g jäst
7 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
16–17 dl vetemjöl (rågsikt går också bra)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i två bitar. Platta ut dem med mjölade händer på var sin plåt med bakplåtspapper. Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga med en gaffel. Låt degen jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Grädda bröden, ett i taget, mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på ett galler.

Snabb ost och skinkpizza

Underbart god pizzabotten som inte behöver jäsa!

Dubbla eller trippla degen om du vill ha flera plåtar med pizza. Fyllningen kan varieras helt efter egen smak.

Snabb ost och skinkpizza

1 plåt

5 dl vetemjöl
¾ tsk salt
2 tsk bakpulver
½ dl rapsolja
2 ½ dl mjölk 

Fyllning
1 dl  pizzatomatsås 
200 g skinka
ca 300 g ost, riven
oregano 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt rapsolja och mjölk och rör snabbt ihop allt till en lite kladdig deg. (Ska inte knådas för då blir pizzabottnen seg).

2. Tryck ut degen till en rektangel på en plåt med bakplåtspapper.

3. Bred eventuellt ut ett tunt lager pizzatomatsås. Strö över skinkbitar, riven ost och oregano.

4. Grädda pizzan mitt i ugnen i 12–14 min. Tänk på att värmen i olika ugnar kan variera så håll koll på gräddningen mot slutet.

Dumlepraliner

Mycket lättgjorda, drömgoda praliner med segmjuk Dumlekola i mitten! Innehåller bara 2 ingredienser!

Dumlepraliner

40 st

100 g mörk choklad
20 Dumle

GÖR SÅ HÄR

1. Ställ ut små pappers- eller aluminiumformar på en bricka.
2. Smält chokladen över vattenbad.
3. Spritsa eller häll ner chokladen (med en kanna) i formarna.
4. Stick ner en Dumlekola i varje form. Låt chokladen stelna i kylen.

 

Skagenröra

skagenrora2skagenrora1

Festlig, ljuvligt god skagenröra! Den är t ex  god att äta som förrätt på en rostad brödskiva eller som fyllning i en baguette. Smaka av och tillsätt kryddor, citron och dill efter egen smak.
Tips! Baka eget rostbröd/formfranska till Toast skagen – klicka här för recept!

Skagenröra

500 g räkor, skalade
¾ dl majonäs
1 dl créme fraiche (valfri fetthalt)
2 msk röd ishavsrom (kan uteslutas)
färsk dill
1 citron
salt
svartpeppar

Tips! Det är jättegott att tillsätta 1 msk pepparrot i skagenröra och några matskedar hackad rödlök.

GÖR SÅ HÄR

1. Skagenröra: Grovhacka räkorna (spara några till garnering). Blanda räkorna med majonäs, créme fraîche, ishavsrom och hackad dill. Krydda med lite pressad citron, salt och svartpeppar.

skagenrora3

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)
Tips! Baka eget rostbröd/formfranska till Toast skagen –
klicka här för recept!

Citrontuppkaka

Tuppkaka är nog en av de enklaste kakor som finns att baka! Den innehåller bara 4 ingredienser som man oftast har hemma. Den här är smaksatt med citron som ger den en  fräsch, härlig smak! Den perfekta kakan som man snabbt kan slänga ihop när man är sugen på något gott eller får oväntat besök. Ytan blir lite härligt frasig och innanmätet är lite som en kladdkaka, men ändå inte. Supergod är den i alla fall! Ät den som den är eller servera med en kula glass, en klick grädde och gärna några färska bär.

Tuppkaka

Tuppkakan är lite seg i mitten och frasig på ytan och bland det enklaste du kan baka.

Ca 12 bitar

3 ägg
3 dl strösocker
75 g smör, smält
2 ½ dl vetemjöl
1 citron, rivet skal

Garnering
skållad sötmandel eller mandelflarn
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner smör, vetemjöl och rivet citronskal. Blanda snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, cirka 23 cm. Strö över önskad mängd sötmandel eller mandelflarn.

3. Grädda kakan längst ned i ugnen i ca 22 min. Pudra eventuellt kakan med florsocker innan servering.