Långpannebröd

långpannebröd

långpannebröd

 

Min familj älskar detta goda saftiga bröd! Ett lättbakat bröd som kan varieras i det oändliga beroende på vilka mjölsorter som finns i skafferiet. Rågsikten kan bytas ut mot vetemjöl. Grahamsmjölet kan bytas ut mot havregryn eller rågmjöl. Eller hälften rågsikt, hälften vetemjöl. Dock kan man inte byta ut hela mängden, 17 dl mot rågmjöl eller grahamsmjöl eftersom dessa mjölsorter innehåller för mycket fibrer.  Läs mina förslag i receptet nedan!

Baktips! Baka vansinnigt, saftiga, goda frallor! Klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

Långpannebröd

2 plåtar

50 g jäst
8 dl mjölk, fingervarm
½ dl rapsolja
2 ½ tsk salt
½ dl ljus sirap
2 dl grahamsmjöl (eller 2 dl havregryn eller 2 dl rågmjöl)
ca 17 dl rågsikt (eller 17 dl vetemjöl) (eller hälften vetemjöl, hälften rågsikt)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, sirap och grahamsmjöl. Rör om ordentligt.

2. Tillsätt rågsikten, lite i taget och blanda ihop allt till en lätt kladdig deg. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min. 

3. Ta fram två ugnsplåtar. Lägg ett bakplåtspapper på varje plåt.

4. Tryck ut hälften av degen på varje plåt med mjölade händer så den kladdiga degen inte fastnar i händerna.

5. Dela båda degplattorna i sex rutor med en degskrapa eller kniv. Nagga degen en gaffel. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. 

6. Grädda bröden (en plåt i taget) längst ner i ugnen i 12–14 min eller tills de får lagom med färg. Om du har varmluftsugn kan man grädda båda plåtarna samtidigt i 225 grader.

Baktips! Hembakad källarfranska är ljuvligt gott! Klicka här för recept!

långpannebröd1

Kokostoscakladdkaka

IMG_3800 IMG_3802 IMG_3797

 

Tips! Baka den klassiska, mycket populära toscakakan – klicka här för recept!

Kokostoscakladdkaka. En ljuvligt god kladdkaka med ett segknaprigt täcke av kokostosca. Otroligt god och superenkelt recept att baka.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

Kokostoscakladdkaka

Ca 12 bitar

150 g smör
3 dl strösocker
¾ dl kakao
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
1 ¾ dl vetemjöl
3 ägg

Kokostosca
30 g smör
½ dl ljus sirap
3/4 dl vispgrädde
2 1/2 dl kokosflingor
1 dl strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och rör snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform eller pajform, 23–24 cm i diameter. (Bröa med kokos eller ströbröd.)

3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 15 min. Höj värmen till 250 grader när du tar ut kakan.

4. Kokostosca: Blanda ihop alla ingredienserna i en kastrull. Låt den puttra på spisen i ca 5 min.

5. Bred ut kokostoscan ovanpå kladdkakan i formen väldigt försiktigt så kladdkakan inte blir kletig.

6. Grädda kakan i ca 5 min tills den fått en gyllene färg. Ta ut kakan när den fått lagom färg.

Tips! Baka den klassiska, mycket populära toscakakan – klicka här för recept!

kokostoscakladdkaka1

Kladdkaka i mikron på 4 minuter

kladdkaka i mikron på 4 minuter

MIKROKLADDKAKA Jag blev verkligen glatt överraskad hur god denna kladdkaka är. Den blir heeeelt perfekt faktiskt, trots att den gräddas i mikron. Lagom seg i ytterkanten och perfekt kladdig i mitten. På bara 4 minuter bakar men en galet god kladdkaka. Helt perfekt ju! Ett nytt favoritrecept som kommer bakas många gånger till hemma hos mig!

Tips! Baka en mikrokladdkaka för en person i en minut – klicka här för recept!

Kladdkaka i mikron på 4 minuter

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla mina nya recept direkt i ditt flöde!

10–12 bitar

125 g smör
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
3 msk kakao
1 ¾ dl vetemjöl
2 ägg

Till botten
2 msk kokos (det funkar utan också)

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smält smöret i mikron och blanda ihop med resten av ingredienserna i en bunke.

2. Strö kokos i botten på en pajform i glas eller porslin.

3. Grädda kakan i mikrovågsugnen i 4–6 min på full effekt. Titta på kakan efter 4 minuter, om den känns klar tar du ut den. Om den är väldigt kladdig så kör den i ca 30 sekunder åt gången tills den är lagom fast. Den ska vara lätt kladdig, men inte rinnig. Pudra gärna kakan med florsocker före servering.

Min mikrovågsugn har 1000 W effekt och är väldigt effektiv. Jag körde min kladdkaka i 4 minuter. Om man har en mikro med lägre effekt kan det ta lite längre tid att grädda.

Tips! Baka en mikrosockerkaka i mugg på en minut – klicka här för recept!

mikrokladdkaka1

 

Banoffeepaj

banoffeepaj

Banoffeepaj – mycket enkel att baka och ingen ugn behövs. Den desserten får dina gäster att jubla av glädje! Krämig kola, knaprig dajm och bananer är en vansinnigt god kombo!

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

Banoffeepaj

Ca 12 bitar

Botten
250 g Digestivekex
100 g smör, smält

Fyllning
1 burk karamelliserad mjölk 
ca 3 bananer
5 dl vispgrädde

Garnering
2 pkt dubbeldaim, hackade (eller hackad choklad)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula sönder Digestivekexen fint och blanda dem med smöret.

2. Tryck ut kaksmulorna i en pajform med löstagbar kant, 22–24 cm i diameter. Ställ den i frysen en stund så att smulorna stelnar.

3. Bred ut den karamelliserade mjölken (kolasåsen) på smulbottnen.

4. Skiva bananerna och lägg ut dem på kolakrämen.

5. Vispa grädden fluffig och spritsa toppar eller bred ut den på bananskivorna.

6. Strö över hackad Daim (eller choklad). Förvara pajen i kylen.

banoffeepajny

banoffeepaj

 

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

 

Tigerkladdkaka

IMG_3753 (1)

TIGERKLADDKAKA En blandning av ljus och mörk kladdkaka i ett. Galet god och läcker! För att båda smeterna ska få samma konsistens så tillsätts 2 msk vetemjöl i den ljusa smeten. Det kompenserar kakaon i den mörka smeten.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

Recepttips: Baka din kladdkaka på 5 minuter i mikron – klicka här för recept!

Tigerkladdkaka

12 bitar

150 g smör, smält
3 dl strösocker
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
1 ¾ dl vetemjöl
3 ägg

Till den mörka smeten:
1 ½ msk kakao

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en form med löstagbar kant, 23 cm i diameter, med smör och bröa den med kokos eller ströbröd. 

2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet. Häll hälften av smeten i en annan bunke.

3. Häll hälften av den ljusa smeten i formen. 

4. Tillsätt 1 ½ msk kakao i smeten som är kvar i bunken. Skeda den mörka smeten i sneda ränder ovanpå den ljusa smeten. 

5. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i ca 20–23 min. Anpassa gräddningstiden efter hur kladdig du vill ha kakan.

6. Låt kladdkakan kallna i formen. Pudra över lite florsocker före servering. Servera gärna med vispgrädde eller vaniljglass.

tigerkladdkaka1

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!