SIRAPSLIMPA

SIRAPSLIMPA En helt underbar, supersaftig sirapslimpa som jag bakar väldigt ofta. Sirapslimpa är ett favoritbröd som håller sig färskt länge och passar alla tillfällen, frukost, till buffén, utflykten, mellanmål m m.
Tips! Om man inte har några limpformar kan man lägga degen i form av limpor på en plåt av bakplåtspapper och grädda. Limporna blir då lite lägre och plattare, men lika goda!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

Sirapslimpa

Halvera degen om du vill baka en limpa.

2 st

50 g jäst
7 dl mjölk, fingervarm (eller vatten)
2 tsk salt
100 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl sirap (ljus eller mörk)
9 dl rågsikt
ca 9 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, smör, sirap och rågsikt. Blanda väl. Tillsätt vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i två delar. 

3. Forma båda degbitarna till limpor. Lägg dem i varsin limpform, klädd med bakplåtspapper, ca 2 liters formar. Strö över lite vetemjöl. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 180 grader. 

4. Grädda limporna längst ner i ugnen i ca 50 min. Ta upp dem ur formarna för att svalna.

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

enkelt stekpannebröd

Enkelt stekpannebröd som inte behöver jäsa.

ENKELT STEKPANNEBRÖD Det mjuka, härliga stekpannebröden tar bara några minuter att grädda i stekpannan. Supergott och mycket lätt stekpannebröd att baka med ingredienser man oftast har hemma.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här!)

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Skarmavbild-2020-10-11-kl.-09.00.07.png

Vill du ha fler bra recept från Lindas bakskola – köp Lindas bakböcker med nya, härliga recept som också har steg-för-stegbilder som visar hur man göra! Klicka här och beställ!

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

STEKPANNEBRÖD

6 st

50 g smör, rumsvarmt
5 dl vetemjöl (eller rågsikt)
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 ½ dl filmjölk, mjölk eller naturell yoghurt

GÖR SÅ HÄR

1. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt filmjölken eller mjölken och blanda ihop allt till en lätt kladdig deg. Rulla degen ett varv i vetemjöl så den inte klibbar fast på bordet och i händerna.

2. Rulla degen till en rulle och skär degen i 6 bitar.

3. Kavla ut degbitarna till rundlar, 3–4 mm tunna på ett mjölat bakbord.

5. Värm upp en stekpanna, helst i gjutjärn på hög medelvärme. Vänd brödet när det får bruna fläckar, någon minut på varje sida. Anpassa värmen så att brödet inte bränns.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är stekpannebrödstegförsteg-1024x234.jpg

Tips! Baka ljuvliga, snabba bakpulverfrallor – klicka här för recept!

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

Havregrynsgrötpannkakor

HAVREGRYNSGRÖTPANNKAKOR Mättande, goda pannkakor med havregrynsgröt som innehåller få kolhydrater per pannkaka. Supersmarriga och lätta att steka, men stek dem tillräckligt länge så de inte faller isär. Pannkakor med havregrynsgröt kan ätas till frukost, lunch, mellis och innan och efter träning. Som stekt gröt, men med ägg i. Servera havregrynsgrötpannkakorna gärna med bär, sylt eller äppelmos.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

HAVREGRYNSGRÖTPANNKAKOR

Ca 14 st (i en liten stekpanna)

3 dl havregryn
7 dl vatten
1 krm salt
5 ägg

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda havregryn, vatten (blanda i 7 dl) och salt i en kastrull. Koka upp det och låt det puttra några minuter tills det blir en gröt. Tips! Mixa havregrynen om du vill ha en slätare smet!

2. Fyll upp lite kallvatten i diskhon. Ställ ner grötkastrullen och låt den svalna. Rör om då och då så går det lite snabbare.

3. Blanda ner äggen i gröten (om gröten är för varm kan äggen koagulera/stelna).

4. Värm upp en stekpanna eller plättjärn och stek pannkakor. Smält smör i stekpannan och häll på ett lager smet i pannan. Prova att steka en pannkaka. Om smeten är för trög och inte flyter ut kan man tillsätta några matskedar vatten till och röra om ordentligt, men inte för mycket för då blir smeten för vattnig. Stek på medelvärme tills smeten stelnar. Vänd försiktigt på pannkakan och stek en stund till på andra sidan. 

Hela smeten innehåller 60 kolhydrater. Jag gräddade 14 st pannkakor i en liten stekpanna. Det blir 4 kolhydrater per pannkaka.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

klassisk äppelkaka

En klassisk, ljuvligt god äppelkaka som är enkel att baka och ingredienserna har man oftast hemma! Äppelkaka är så gott och det här klassiska favoritreceptet blir alltid lyckat.

Tips! Gör eget, hemgjort äppelmos – klicka här för recept!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

klassisk ÄPPELKAKa

Servera gärna med vaniljvisp – klicka här för recept!

Ca 12 bitar

2 äpplen, skalade
100 g smör
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl

3 ägg

Garnering
kanel
strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor. 

2. Smörj en pajform med smör, ca 26 cm i diameter (eller annan form i ungefär samma storlek). Lägg ut hälften av av klyftorna i bottnen. Strö över lite kanel.

3. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet. Häll smeten över äpplena i formen.

4. Lägg ut resten av äppelklyftorna över smeten. Strö över lite kanel och strösocker.

5. Grädda äppelkakan längst ner i ugnen i ca 35 min. Servera gärna med vaniljsås eller vaniljglass.

Tips! Baka en underbart god äppelpaj – klicka här för recept!

Avokado, tomat & lök- sallad

Avokado, tomat & lök- sallad. En fräsch, underbart god och krämig sallad som passar till de flesta maträtter. Eller lägg en sked på en bit fröknäcke – det är magiskt gott och en perfekt förrätt eller till ett glass bubbel före middagen.

Tips! Baka goda baguetter till salladen – klicka här för recept!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Avokado, tomat & lök- sallad

10 småtomater eller 2 stora tomater
1/2 rödlök
2 avokado
2–3 msk vinägrettdressing

GÖR SÅ HÄR
1. Hacka tomaterna.

2. Skala rödlöken och småhacka den (om löken är liten kan du använda hela).

3. Dela dina avokados. Ta ur kärnan. Gröp ur halvorna med en matsked. Hacka avokadosbitarna.

4. Blanda alla grönsaker i en skål. Ringla över någon matsked vinägrettdressing. Rör om. Förvara i kylen.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)