Himmelsk jordgubbskaka

jordgubbskaka1 jordgubbskaka2

Jordgubbskaka – en ljuvligt god och lättbakad jordgubbskaka som passar perfekt som dessert med en klick vispgrädde eller ät den som den är till fikat. Den går snabbt att göra och innehåller få ingredienser som man oftast har hemma. En riktig favorit! Kakan kan bakas i en vanlig rund springform också, ca 24 cm i diameter.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här)

Himmelsk jordgubbskaka

12 bitar

2 ägg                                    
2 dl strösocker
2 ¼ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
100 g smör, smält
ca 200 g jordgubbar

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Tillsätt sist smöret och blanda allt till en slät smet.

2. Dela jordgubbarna på mitten och kolla så de har ungefär samma storlek. (Om du vill kan du sockra på jordgubbarna med strösocker).

3. Häll smeten i en smord och bröad form eller klädd med bakplåtspapper, 19 x 26 cm eller en vanlig rund springform, ca 24 cm.

4. Lägg jordgubbsbitarna ovanpå smeten.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 35 min. Låt den svalna i formen.

6. Pudra över florsocker och skär kakan i bitar. Servera den gärna med en klick grädde, vaniljsås eller glass.

jordgubbskakastegförsteg

 

Västerbottenspaj

IMG_1607

VÄSTERBOTTENSPAJ Det här receptet är väl beprövat och ett av de bästa i sin genre! Många stjärnkockar har samma ingredienser i sina pajrecept. Pajskalet är oerhört frasigt och gott! Och fyllningen är krämig, god och smakrik.

Tips! Vispgrädden i fyllningen går den extra krämig & läcker, men om man vill byta ut den mot mjölk så funkar det också!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på InstagramFacebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Västerbottenspaj

Ca 12 bitar

Pajdeg
3 dl vetemjöl
½ krm salt
150 g smör, rumsvarmt
1 msk vatten

Fyllning
3 ägg
2 ½ dl vispgrädde
ca 200 g västerbottensost (4–5 dl)
salt
svartpeppar

GÖR SÅ HÄR

1. Pajdeg: Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till en deg.

2. Tryck ut degen i en pajform, 24–25 cm i diameter (även på kanterna). Nagga degen i botten med en gaffel och ställ den i kylen i ca 30 min.

3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 15 min.

4. Fyllning: Vispa upp äggen lite halvfluffiga och blanda dem med vispgrädden. Tillsätt lite salt och svartpeppar.

5. Strö osten över pajbottnen.

6. Häll ägg- & gräddblandningen jämnt över osten.

7. Grädda pajen tills den stelnar, ca 35 min.

TIPS! Kolla in fler enkla och goda steg-för-stegrecept på in blogg – klicka här!

västerbottenspajstegförsteg

Tips! Baka ljuvliga baguetter till pajen – klicka här för recept!

Vitlöksbröd

vitlöksbröd1 vitlöksbröd2

VITLÖKSBRÖD Ett mycket lättbakat, härligt bröd med en underbar vitlökssmak. Bryt loss en bit från den runda kakan till middagen eller buffén. Eller packa ner det i picknickkorgen när du ska på utflykt. Brödet innehåller vanliga ingredienser som man oftast har hemma vilket gör det lätt att snabbt slänga ihop en deg.

Kalljäsning!
Degen kan göras 6–8 timmar innan det är dags att grädda. Baka ut degen på en plåt eller i en form, ställ den i kylen och ta fram den i rumstemperatur ca 30 min innan gräddning.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Vitlöksbröd

2 stora rund bröd

50 g jäst 
5 dl vatten, ljummet


1 ½ tsk salt

2 msk rapsolja
14–16 dl vetemjöl

Garnering
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja

flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Dela degen i två bitar. Tryck ut degen till en rund kaka, ca 2 cm tjock, på en plåt med bakplåtspapper med ena biten och likadant på en annan plåt med den andra degbiten.

3. Dela rundlarna i sexton bitar med en degskrapa eller kniv. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Pressa vitlökslyftorna i en skål och blanda med oljan. Pensla blandningen på degen. Strö över flingsalt.

5. Grädda ett bröd i taget mitt i ugnen i 13–15 min. Låt det svalna på ett galler.

vitlöksbrödstegförsteg

Jordgubbstårta

marängtårta

Drömgod marängtårta med jordgubbsgrädde, choklad och frasiga bottnar! Bottnarna är penslade med choklad vilket gör att de håller sig frasiga när jordgubbsgrädden läggs på dem.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

Jordgubbstårta

Ca 12 bitar

2 marängbottnar (färdigköpta eller baka mina spröda lättgjorda bottnar – klicka till receptet här)
ca 100 g mörk choklad, smält (pensla bottnarna med smält choklad och låt den stelna)

Fyllning
2 dl vispgrädde
300 g jordgubbar, mosade

Garnering
3 dl vispgrädde
jordgubbar

florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Lägg två marängbottnar på ett bakplåtspapper. Pensla dem med smält choklad och låt den stelna i kylen.

2. Fyllning: Vispa grädden fluffig och blanda ner mosade jordgubbar.

3. Lägg grädden på ena marängbottnen.

4. Lägg på den andra marängbotten.

5. Garnering: Vispa grädden och bred ut den på tårtan. Garnera med jordgubbar. Pudra över florsocker.

Garneringstips!
Självklart kan man fylla tårta med den fyllning man gillar bäst. Det är gott att garnera tårtan med något crunchigt t ex hackad sötmandel, nötter, strössel eller hackad choklad.

marängtårtastegförsteg

Kolakakor recept

kolakakor

NYGRÄDDADE KOLAKAKOR – även kallade kolasnittar. En segknaprig favoritkaka som bakas väldigt ofta här hemma! Den är enkel att göra och ljuvligt god! Testa gärna detta smarriga recept ni med.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

30–34 st

100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
2 ½ dl vetemjöl
2 msk ljus sirap 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ihop smör och strösocker till en massa. Rör ihop vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl och rör ner det ihop med sirapen i smörblandningen. Blanda ihop allt till en deg.

2. Dela degen i tre bitar och rulla dem till längder, 30–34 cm. Lägg dem brett isär på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något.

3. Grädda längderna mitt i ugnen i 12–14 min.

4. Snitta längderna i sneda bitar direkt när de kommer ut ur ugnen. Låt dem sedan kallna på plåten.

kolakakorstegförsteg