Wienernougat – ett favoritgodis som är busenkelt att göra! Chokladen fullkomligt smälter i munnen och mina hemgjorda bitar är ännu godare än de färdigköpta! Förvara godiset i kylen. Här hittar ni recept på mer hemgjort godis – klicka här för mina recept!
Wienernougat
Ca 30 st
125 g mandelspån, rostade (orostade mandelspån går också bra, men rostade är ännu godare)
250 g nougat 200 g mjölkchoklad 100 g mörk choklad
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Häll mandelspånen på en ugnsplåt och rosta dem mitt i ugnen i 5–8 min (det går också att köpa färdigrostade).
2. Smält nougaten och den all choklad över vattenbad. Rör ner den rostade mandeln.
3. Bred ut chokladmassan, ca 2 cm tjock, i en form, ca 20 x 18 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt den stå i kylen i någon timme och stelna.
4. Skär kakan i bitar, ca 1,5 x 4 cm. Förvara dem i kylen. Här hittar ni recept på mer hemgjort godis – klicka här för mina recept!
7 dl havregryn (mixa dem till ett mjöl) 1 ½ tsk bikarbonat ½ tsk salt ½ dl rapsolja 2 tsk fiberhusk 3 ½ dl vatten
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Mixa 7 dl havregryn till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.
3. Blanda de mixade havregrynen, bikarbonat och salt i en bunke. Blanda fiberhusk i vattnet och rör ihop ner det med resten av ingredienserna. Blanda till en kladdig deg.
4. Klicka ut 12 frallor med en sked på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper.
5. Grädda frallorna mitt i ugnen ca 10–11 min. Låt dem svalna på plåten. Tips! Baka ljuvligt goda veganska havrebollar – klicka här för recept!
Ugnspannkaka, även kallad tjockpannkaka, är ett klassiskt vardagsrecept som framförallt mina barn älskar. Pannkakan är fluffig, god och mycket lättlagad. Smeten tar bara några minuter att röra ihop och sedan sköter den sig själv i ugnen. Servera gärna med sylt och vispgrädde. Tips! Baka ugnspannkaka med bacon – klicka här för recept! Kolla in mina andra goda, enkla matrecept – klicka här!
Ugnspannkaka
1 plåt
5 ägg 4 dl vetemjöl 1 krm salt
8 dl mjölk
GÖR SÅ HÄR
1. Vispa upp äggen med en visp. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa allt till en slät smet. Låt den stå och vila i ca 15 min. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Häll smeten i en smord ugnsplåt eller långpanna med höga kanter.
3. Grädda ugnspannkakan mitt i ugnen i 22–25 min eller tills den ser färdig ut på ytan. Servera med valfri sylt. Tips! Baka ugnspannkaka med bacon – klicka här för recept! Tips! Här hittar du fler goda, enkla matrecept – klicka här!
Tips! Här hittar du fler goda, enkla recept – klicka här!
Veganska lussebullar som är precis lika goda som de som är bakade med ”vanliga” ingredienser. Bullarna är matta på ytan eftersom de inte är penslade med ägg. Men det tycker jag inte spelar någon roll, de är precis lika goda ändå! (Bilderna har tyvärr dåligt kvalitet för jag hade bara en mobilkamera och det var mörkt utanför fönstret och dålig belysning). Men bullarna är verkligen gudomligt goda, ett riktigt toppenrecept.
Tips! Laga gudomligt god, stekt avokado med flingsalt – klicka här för recept! Tips! Fräsch, supergod, lättgjord Bönsallad – klicka här för recept!
25 g jäst (½ paket) 4 dl havredryck (rumsvarm)
½ g saffran (1 påse) 200 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt 1 dl strösocker ½ tsk kardemummakärnor, malda 14–15 dl vetemjöl
russin (kan uteslutas)
GÖR SÅ HÄR 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt havredrycken och saffran och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt margarin, strösocker, kardemummakärnor och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. (Tips! Ställ gärna degbunken i diskhon, fylld med ca 15 cm varmvatten så jäser degen mycket snabbare. Lägg en tallrik som lock på bunken).
3. Baka ut degen till lussebullar, valfri form. Här får du tips på olika former – klicka här!
4. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ner russin i bullarna om du vill. Låt dem jäsa i ca 20 min under bakduk. Sätt ugnen på 230 grader.
5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–13 min beroende på storlek på bullarna. Håll koll på dem så de inte bränns. Tips! Laga gudomligt god, stekt avokado med flingsalt – klicka här för recept! Tips! Fräsch, supergod, lättgjord Bönsallad – klicka här för recept!
Snabb saffransjullimpa som är makalöst god! Och mycket lätt att baka! Den håller sig saftigt flera dagar. Tips! Tillsätt 1 dl russin, aprikoser och nötter i degen!
½ g saffran (1 påse)
4 dl filmjölk
½ dl mörk sirap (ljus går också bra)
6 dl rågsikt 1 tsk salt 2 tsk bikarbonat
ev. russin
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda saffranet med filmjölken och sirapen. Tillsätt de torra ingredienserna. Rör ihop allt till en kladdig deg. (Rör ner 1 dl russin i degen om du vill).
2. Lägg smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl.
3. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min. Ta upp den ur formen och låt den svalna.
Baka en annan variant av supersaftig saffranslimpa – klicka här för recept! Baka ljuvligt goda saffransfrallor – klicka här för recept!