LÄTTGJORD MARÄNGTÅRTA Pavlova är en marängtårta som fylls med t ex vispgrädde, vaniljkräm, lemon curd, vit chokladmousse, choklad och bär . Tårtan sägs ha fått sitt namn efter den ryska ballerinan Pavlova som besökte Nya Zeeland på 1920- talet, men även Australien gör anspråk på ursprunget och har den som nationaldessert.
Den lätta, frasiga marängbottnen tillsammans med fluffig grädde är alltid rätt och det är en enkel tårta som alla gillar! Den är perfekt att bjuda på om du har många gäster i olika åldrar. Alla kommer att älska den – oavsett vuxen som barn.
Blåbärspavlova
10–12 bitar
4 äggvitor
2 ½ dl strösocker
1 msk majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger
5 tips på fyllningar/garnering:
1. Blåbär + vispgrädde (visas på bilden)
ca 5 dl vispgrädde
blåbär
florsocker
2. Drottningpavlova
ca 5 dl vispgrädde eller vit chokladmousse
blåbär
florsocker
3. Citronkvargsgrädde + bär
2 dl vispgrädde
2 dl Valio kvarg citron
Vispa grädden fluffig och rör ihop den med kvargen
Toppa med valfria bär, t ex hallon, blåbär, jordgubbar, röda vinbär, riven citron
4. Vit chokladmousse + bär
vit chokladmousse (klicka för recept)
Toppa med valfria bär, t ex hallon, blåbär, jordgubbar, röda vinbär
5. Lemon curd + vispgrädde + bär
1 sats hemgjord lemon curd
4–5 dl vispgrädde
färska bär
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 150 grader. Dela på äggen och separera vitorna och gulorna i olika skålar.
2. Häll äggvitorna och strösockret i en rostfri skål (eller glas).
3. Ställ skålen över ett lätt kokande vattenbad. Rör om hela tiden tills sockerkristallerna smält. Ta bort skålen direkt när de smält.
4. Vispa ägg- och sockerblandningen till en fluffig maräng. Tillsätt majsstärkelse och vitvinsvinäger i slutet. Vispa en stund till.
5. Bred ut marängsmeten på en plåt med bakplåtspapper. Forma marängen till en rund tårtbotten, ca 10 cm hög.
6. Skapa ett mönster på kanten av marängbottnen genom att dra fåror tätt intill varandra runt hela tårtan, med en spatel eller sked, nedifrån botten och snett upp. Forma en grund grop i mitten.
7. Grädda marängbottnen mitt i ugnen i ca 1 tim och 40 min. Sänk värmen till 100 grader direkt när du sätter in bottnen (viktigt för annars blir marängen ljusbrun i färgen!).
8. Garnera tårtan enligt tipsen ovan!