Bloggar Lindas Bakskola Lindas bullar Lindas jul Lindas saffran Okategoriserade

Saffranskrans med mandelmassa & kardemumma

dagens-recept saffranskrans1

saffranskrans9 saffranskrans8 saffranskrans4

Superläcker vetekrans med gyllene saffran i degen. Den är oerhört saftig, luftig och god. Den krämiga fyllningen av mandelmassa, smör och kardemumma är pricken över i!

Gör en dubbel sats om du vill baka 2 kransar.

Baka en flätad saffranslängd med krämig vaniljkräm – klicka här för recept!
Baka en flätad saffranslängd med krämig vaniljkräm – klicka här för recept!

Saffranskrans med mandelmassa & kardemumma

ca 16 bitar

½ g saffran (1 påse) + 1 tsk strösocker

2 ½ dl mjölk, fingervarm
25 g jäst
1 nypa salt
½ dl strösocker

1 ägg
50 g smör, rumsvarmt

7–9 dl vetemjöl

Fyllning
150 g mandelmassa
50 g smör, kylskåpskallt
½–1 tsk stötta kardemummakärnor
ca ¾ dl strösocker

Garnering
1 ägg

pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med sockret. Blanda saffranet och mjölken i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt salt, socker, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.

2. Dela degen i 3 delar. Kavla ut dem till rundlar i samma storlek som formen, ca 24 cm i diameter.

3. Fyllning: Riv mandelmassa och smör grovt och strö över kardemummakärnorna.

4. Lägg en degrundel i bottnen på formen, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Strö ut hälften av smör- och mandelmassafyllningen. Strö över socker. Lägg på ytterligare en rundel och strö ut resten av fyllningen och socker. Lägg på den sista rundeln. Tryck ihop degkanterna nedåt i kanterna. Dela degen i ca 16 delar med en degskrapa eller en vass kniv. Tryck till degen i mitten. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.

5. Pensla kransen med ägg och strö över pärlsocker.

6. Grädda kransen  längst ner i ugnen i 30–35 min. Sänk värmen till 200 grader efter halva tiden. Låt den svalna i formen.

1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med sockret. Blanda saffranet och mjölken i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt salt, socker, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med sockret. Blanda saffranet och mjölken i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt salt, socker, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Dela degen i 3 delar. Kavla ut dem till rundlar i samma storlek som formen (se nedan), ca 24 cm i diameter.
2. Dela degen i 3 delar. Kavla ut dem till rundlar i samma storlek som formen, ca 24 cm i diameter.
3. Fyllning: Riv mandelmassa och smör grovt och strö över kardemummakärnorna.
3. Fyllning: Riv mandelmassa och smör grovt och strö över kardemummakärnorna.
4. Lägg en degrundel i bottnen på en rund form, ca 24 cm i diameter  klädd med bakplåtspapper. Strö ut hälften av smör- och mandelmassafyllningen. Strö över socker. Lägg på ytterligare en rundel och strö ut resten av fyllningen och socker. Lägg på den sista rundeln. Tryck ihop degkanterna nedåt i kanterna. Dela degen i ca 16 delar med en degskrapa eller en vass kniv. Tryck till degen i mitten. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.
4. Lägg en degrundel i bottnen på en rund form, ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper. Strö ut hälften av smör- och mandelmassafyllningen. Strö över socker. Lägg på ytterligare en rundel och strö ut resten av fyllningen och socker. Lägg på den sista rundeln. Tryck ihop degkanterna nedåt i kanterna. Dela degen i ca 16 delar med en degskrapa eller en vass kniv. Tryck till degen i mitten. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.
5. Pensla kransen med ägg och strö över pärlsocker.
5. Pensla kransen med ägg och strö över pärlsocker.
6. Grädda kransen  längst ner i ugnen i 30–35 min. Sänk värmen till 200 grader efter halva tiden. Låt den svalna i formen.
6. Grädda kransen längst ner i ugnen i 30–35 min. Sänk värmen till 200 grader efter halva tiden. Låt den svalna i formen.

steg7

saffranskrans3 saffranskrans4 saffranskrans8

 

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Saffranskaka med chokladganache

Mycket saftig saffranskaka med chokladganache på toppen som är ljuvligt god till julhelgernas fikapauser.

0

Hemgjord Daim

Knäckig och ljuvligt god Daim med läcker choklad på ytan.

0

Mjuk pepparkaka med frosting

Saftig och mjuk pepparkaka med en krämig & god cream cheese-frosting på toppen. Ett måste på adventsfikat!

0

Pepparkakscheesecake med vit choklad

Gudomligt god cheesecake med en frasig pepparkaksbotten och en krämig, fryst fyllning med smak av vit choklad. Rivet apelsinskal på toppen är pricken över i.

0

Mjölkchokladsbrownies med mörk chokladtryffel

Lite lätt kladdig mjölkchokladbotten med en krämig mörk chokladtryffel & kokos på toppen. Magiskt gott!

0

Kalljäst kastrullbröd

Gör degen på kvällen och låt den jäsa i kylen under natten. Grädda brödet i en kastrull på morgonen.

0

Fransk chokladtårta med chokladganache, vaniljkräm & cashewnötter

En riktigt läcker chokladbottnen med en krämig chokladganach & härlig vaniljkräm De salta nötterna på toppen är en läcker kombination mot det söta.

0

After Eight-brownies

Superläcker mintchokladkaka med en lite lätt kladdig och seg browniebotten och After Eight-plattor på toppen.

0

Chokladmoussetårta med hallon

Ljuvligt god och krämig chokladmousse på en läcker, lite kladdig chokladbottnen med hallon.

0

Kalljästa honungsrutor i långpanna

Saftiga honungsrutor som jäser i kylskåpet under natten. Servera dem nygräddade till frukost!

0

Snickerskaka

Ljuvlig, lite kladdig browniebotten, smält choklad & jordnötter. En riktig fullträff!

0

Lyxig chokladkladdkaka

Mycket mörk choklad i smeten och på toppen gör kladdkakan extra lyxig och god.

0